- Bluearena - https://bluearena.gr -

3 αθωώσεις, 2 καταδίκες και μια κλήση που κρύφτηκε

Οι τρεις από τους πέντε κατηγορουμένους αθωώθηκαν από κάθε κατηγορία καθώς ένορκοι και δικαστές έκριναν ότι δεν υπήρχαν ούτε στο ελάχιστο στοιχεία τα οποία να καταδεικνύουν όχι απλά τη συμμετοχή τους στο περιστατικό αλλά και την παρουσία τους στην περιοχή γενικότερα. Πιο συγκεκριμένα οι δυο από τους τρεις κατηγορήθηκαν με βάση το στίγμα του κινητού τους, τηλεφώνου καθώς και για το γεγονός ότι πριν αλλά και μετά από το περιστατικό επικοινώνησαν μεταξύ τους. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου η οποία βασίστηκε σε έκθεση εμπειρογνωμόνων οι κατηγορούμενοι κατά τον επίδικο χρόνο βρίσκονταν μακριά από το περιστατικό και αυτό αποδεικνύονταν από το στοιχείο που χρησιμοποίησε η αστυνομία εναντίων τους δηλαδή το στίγμα των κινητών τους. Αυτό που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση αλλά και την οξεία επίθεση του προέδρου του δικαστηρίου προς τις αστυνομικές αρχές, ήταν το γεγονός ότι στη δικογραφία αποκρύφτηκε μια κλήση διάρκειας περίπου ενός λεπτού την οποία έκανε ένας από τους αθωωθέντες κατηγορουμένους σε τρίτο άτομο και η οποία λαμβάνει χώρα ακριβώς το δευτερόλεπτο όπου σύμφωνα με τη δικογραφία ο νεαρός φίλαθλος του ΠΑΟΚ παρασύρθηκε από το αυτοκίνητο. Η κλήση αυτή δεν βρίσκονταν στη δικογραφία, έτσι δεν μπορούσε να διερευνηθεί το στίγμα του κινητού ώστε να υπάρχει σαφής ένδειξη για το που βρίσκονταν το συγκεκριμένο άτομο εκείνη τη στιγμή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κλήση αυτή βρέθηκε από την υπεράσπιση στο αναλυτικό αρχείο κλήσεων που έστειλε η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στο δικαστήριο ενώ επαναλαμβάνουμε απουσίαζε από τη δικογραφία.

Οι υπόλοιποι δυο κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για το κακούργημα της ληστείας καθώς όπως κατέθεσαν οπαδοί του ΠΑΟΚ οι οποίοι εκείνο το βράδυ δέχτηκαν και αυτοί επίθεση, οι δράστες δεν οικειοποιούνταν τα κασκόλ και τις μπλούζες αλλά τα έσχιζαν αφού τα αφαιρούσαν. Επίσης οι αστυνομικοί που κατέθεσαν στη δίκη ,έπεσαν σε τέτοιες φοβερές αντιφάσεις όπου το προεδρείο σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης δεν κατόρθωσε να σχηματίσει άποψη για το αν έγιναν έλεγχοι στα σπίτια των κατηγορουμένων ώστε να βρεθούν τα κλοπιμαία.

Το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους δυο κατηγορουμένους για θανατηφόρα έκθεση και απρόκλητη σωματική βλάβη και επέβαλε τις ανάλογες ποινές στις οποίες έδωσε ανασταλτικό χαρακτήρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατηγορία που αποδόθηκε από αστυνομία και ανακριτή για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο κατέπεσε και πάλι λόγω των καταθέσεων των υπολοίπων οπαδών του ΠΑΟΚ οι οποίοι δήλωσαν ότι σε καμμιά περίπτωση οι δράστες δεν επεδίωκαν το θάνατο κάποιου. Μάλιστα χαρακτηριστικά ένας μάρτυρας δήλωσε “δυο μπουνιές μας έριξαν και μας αφήσαν να φύγουμε”. Το ίδιο ισχυρίστηκε και ο κύπριος φίλος του άτυχου νεαρού ο οποίος κατέθεσε ότι μόλις  οι δράστες αντιλήφθηκαν ότι αυτός και ο φίλος του χτυπήθηκαν από αυτοκίνητο έφυγαν τρέχοντας. Όσον αφορά αυτό που λανθασμένα γράφτηκε σε πάρα πολλά ΜΜΕ κάποιος από τους δράστες φώναξε “έτσι γ…ει η θύρα 10” πριν ο νεαρός χτυπηθεί από το αυτοκίνητο και όχι αφού είχε πέσει στο έδαφος.

Αυτός ήταν ο επίλογος μιας τραγωδίας όπου ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και ένας ολόκληρος κόσμος μιας ομάδας φορτώθηκε επικοινωνιακά κάτι που δεν του αναλογεί. Με την ευχή από βάθους καρδίας να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο θα θέλαμε να απευθυνθούμε σε  συναδέλφους και μη και να τους θυμίσουμε ότι η αλήθεια δεν μετριέται σε like και κοινοποιήσεις. Η αλήθεια μετριέται με το ηθικό ανάστημα του δημοσιογράφου και του μέσου στο οποίο εργάζεται!