- Bluearena - https://bluearena.gr -

Ποντίκης: “Το κύπελλο σηματοδότησε την ιστορία του Ηρακλή”

Ο Νίκος Ποντίκης μίλησε στον Γιάννη Σαλεπάκη και στην ιστοσελίδα sdna.gr:

Τι μνήμες σας έρχονται στο μυαλό από τον τελικό του 1976 ;

«Είναι κάτι που δεν γίνεται να το ξεχάσω, σηματοδότησε όλη την ποδοσφαιρική μου καριέρα αλλά και του Ηρακλή καθώς είναι ο μοναδικός τίτλος που έχει πάρει η ομάδα όλα αυτά τα χρόνια. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για όλους τους φίλους του Ηρακλή».

-Πως σας υποδέχτηκε ο κόσμος μετά την κατάκτηση του κυπέλλου; 

«Ήταν κάτι το ανεπανάληπτο, κάναμε τρεις ώρες να φτάσουμε από το αεροδρόμιο στα γραφεία του Ηρακλή στο κέντρο. Όλοι οι δρόμοι ήταν γεμάτοι από τον κόσμο που είχε βγει στους δρόμους να πανηγυρίσει τον τίτλο.

Νομίζω ότι πανηγύριζε όλη η Θεσσαλονίκη την επιτυχία του Ηρακλή ήταν μια γιορτή για την πόλη. Στο γήπεδο τις Νέας Φιλαδέλφειας υπήρχαν περίπου 20.000 και στους δρόμους ο κόσμος ήταν αμέτρητος, δεν μπορούσε να υπολογιστεί.

Όλο αυτό που ζήσαμε ήταν κάτι το ανεπανάληπτο μια κορυφαία στιγμή».

– Πως διατηρήσατε την ψυχραιμία σας μετά το χαμένο πέναλτι, ευστοχώντας στη συνέχεια ; 

«Εκείνη την ώρα είχα την ψυχραιμία να σκεφτώ και επέλεξα να σουτάρω από την ίδια γωνία, ξεγελώντας τον Κελεσίδη που αρχικά το είχε αποκρούσει. Εκείνη την ώρα ήμουν πολύ ψύχραιμος αλλά μετά από δύο ώρες, σκεφτόμουν τι θα γινόταν αν το είχα χάσει».

– Για την περιπετειώδη πρόκριση επί του Παναθηναϊκού:

«Ο ημιτελικός ήταν και αυτός ένα ιστορικό παιχνίδι. Μετά από ένα δραματικό παιχνίδι κερδίσαμε τον Παναθηναϊκό με 3-2. Αρχικά προηγηθήκαμε με 2-0 αλλά μας ισοφάρισαν λίγο πριν το ημίχρονο. Στο δεύτερο ημίχρονο καταφέραμε να σκοράρουμε πάλι και να κάνουμε το 3-2.

Ο Παναθηναϊκός διαμαρτυρήθηκε για οφσάιντ και προσέφυγε στα δικαστήρια αλλά δικαιώθηκε ο Ηρακλής και πήραμε την πρόκριση για τον τελικό».

– Σε έναν τελικό με πολλές ανατροπές ο Ηρακλής κατάφερε στο τέλος να φύγει νικητής, πως καταφέρατε να μείνετε συγκεντρωμένοι μέχρι το τέλος ;

«Ήμασταν μπροστά στο σκορ στην κανονική διάρκεια και λίγο πριν το τέλος ο Ολυμπιακός ισοφάρισε. Στην παράταση καταφέραμε και πάλι να προηγηθούμε με 4-2 αλλά μας ισοφάρισαν και πάλι. Ήταν ένας καταπληκτικός τελικός για τον κόσμο αλλά για εμάς ήταν πολύ δύσκολο να μας ισοφαρίζουν σε 4-4 και να πηγαίνει το παιχνίδι στα πέναλτι.

Με την λήξη του παιχνιδιού, υπήρξε ένας αναβρασμός δεν ξέραμε ποιος θα εκτελέσει τα πέναλτι. Εγώ δήλωσα συμμετοχή από τους πρώτους. όλοι πήγαμε με πολύ αυτοπεποίθηση».

– Τι σκεφτήκατε όταν είδατε τον Βασίλη Χατζηπαναγή να αστοχεί στην εκτέλεση πέναλτι ;

«Εκείνη την ώρα, είχαμε κρύο αίμα. Αρχικά σοκαριστήκαμε αλλά τα παιδιά που ακολούθησαν έδειξαν σιγουριά και αυτό ήταν το δυνατό μας όπλο. Το ποδόσφαιρο είναι περίεργο άθλημα ο καλύτερος παίκτης του τελικού έχασε το πέναλτι».

– Αδικείται ο Ηρακλής που μετράει μόλις ένα κύπελλο ;

«Η ομάδα από το 1976 μέχρι το 1981, δεν ήταν η πολύ θεαματική ομάδα, όπως αυτή που ακολούθησε την δεκαετία του 1980, αλλά ήταν μια ουσιαστική ομάδα. Αμυντικά και επιθετικά ήμασταν καλοί και με σταθερότητα, νομίζω πως αυτό ήταν το δυνατό μας όπλο και για αυτό κατακτήσαμε το κύπελλο.

Η αμέσως επόμενη ομάδα ήταν πολύ θεαματική και έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, όμως είχε κάποιες αδυναμίες στην άμυνα που μας στέρησαν τίτλους. Εκείνη την περίοδο μπορούσαμε να πάρουμε ακόμα και το πρωτάθλημα».

– Για το σήμερα του Ηρακλή ;

«Ξεκινήσαμε από την Γ’ Εθνική μια πολύ καλή προσπάθεια αλλά έγιναν λάθος κινήσεις και πράγματα που έκοψαν αυτή την ανοδική πορεία της ομάδας. Δυστυχώς σήμερα έχουμε φτάσει και πάλι στο αδιέξοδο και δεν γνωρίζουμε σε ποια κατηγορία θα παίξουμε, αν δεν γίνει το deal με τον Βόλο τότε θα είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση.

Ο κόσμος της ομάδας πίστεψε ότι θα γίνει μια καλή προσπάθεια, αλλά δεν είχε την κατάλληλη συνέχεια. Σε αυτό βέβαια έχει μεγάλη ευθύνη και η πολιτεία που δεν υλοποίησε τις υποσχέσεις της και άφησε τον Ηρακλή να ταλαιπωρείται.

Σήμερα καλούμαστε όλοι να βρούμε την καλύτερη λύση για την ομάδα. Πιστεύω η καλύτερη λύση είναι να γίνει η αγορά του ΑΦΜ του ΝΠΣ Βόλου αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποια εμπόδια. Σίγουρα θα υπάρξει συνέχεια σε όλο αυτό.

Θα είναι όμως πολύ δύσκολο να πείσουμε τον κόσμο να γυρίσει πίσω στην ομάδα και να στηρίξει. Δεν ξέρω πως θα το διαχειριστούμε όλο αυτό αλλά αν θέλουμε να υπάρχει ο Ηρακλής θα πρέπει να βρούμε λύσεις και υπομονή για να φέρουμε την ομάδα εκεί που της αξίζει».

Θυμηθείτε εδώ τον τελικό του 1976: