Οι «Θρύλοι των Γηπέδων» παρουσίασαν την ιστορία του εμβληματικού παίκτη του Ηρακλή Βασίλη Χατζηπαναγή

Το αφιέρωμα για τον μεγάλο Βάσια…

Ηρακλής, Ποδόσφαιρο

Όλοι οι φίλοι και οπαδοί του ιστορικού Ηρακλή περίμεναν με αγωνία την προβολή του ντοκιμαντέρ της σειράς «Θρύλοι των Γηπέδων» στο Cosmote History HD που είχε ως θέμα τον εμβληματικό ποδοσφαιριστή του «Γηραιού» Βασίλη Χατζηπαναγή.

Περιμένοντας την έναρξη του ντοκιμαντέρ, πολλοί φίλαθλοι επισκέφθηκαν από το κινητό ή το τάμπλετ τους την ιστοσελίδα της Novibet, που προτείνει online στοιχηματισμό σε μια μεγάλη γκάμα αθλητικών αναμετρήσεων, με μεγάλες αποδόσεις, σε ένα λειτουργικό περιβάλλον με καλαίσθητα γραφικά

Στο ντοκιμαντέρ, που παρουσιάστηκε από τον Γιώργο Λιάνη, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, σε μια από τις σπανιότατες τηλεοπτικές εμφανίσεις του, μίλησε για την έντονα φορτισμένη ζωή του και για την πορεία του από την Δυναμό Τασκένδης στον Ηρακλή, όπου έγραψε στιγμές ένδοξης ιστορίας. Τη μουσική επένδυση του ντοκιμαντέρ υπογράφει η καταξιωμένη συνθέτης Ευανθία Ρεμπούτσικα.

Ο «Νουρέγιεφ» του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως τον χαρακτήριζαν τα μέσα ενημέρωσης την εποχή της δόξας του, λόγω των «χορευτικών» κινήσεων που έκανε μέσα στο γήπεδο, οδήγησε τον Ηρακλή στην κατάκτηση του μοναδικού του τίτλου, του Κυπέλλου Ελλάδας το 1976.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει συμπάθειες, όχι μόνο ανάμεσα στους οπαδούς του Ηρακλή, αλλά και σε όλους τους Έλληνες φιλάθλους, λόγω των ποδοσφαιρικών του εμπνεύσεων αλλά και του χαρακτήρα του.

Όπως έλεγαν οι δημοσιογράφοι στην εποχή που ο Βασίλης Χατζηπαναγής μεγαλουργούσε στα γήπεδα, ο παίκτης «μπορούσε να τριπλάρει και μέσα σε τηλεφωνικό θάλαμο». Ο μύθος λέει ότι συχνά οι αντίπαλοι αμυντικοί τον παρακαλούσαν ιδιαιτέρως να μην τους ρεζιλέψει με τις αλλεπάλληλες τρίπλες και τα τσαλιμάκια που έκανε.

Όταν ήταν 17 ετών ο Βασίλης Χατζηπαναγής απέκτησε την σοβιετική υπηκοότητα και άρχισε να παίζει με την ομάδα της Παχτακόρ στο πρωτάθλημα της τότε Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και με τις μικρές εθνικές ομάδες της χώρας. Στα επόμενα τρία χρόνια κλήθηκε δεκαπέντε φορές στην εθνική αντρών και την ολυμπιακή ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης.

Τότε τον ανακάλυψε ο Ηρακλής και τον έφερε στην Ελλάδα, μια από τις σημαντικότερες μεταγραφές όλων των εποχών για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που έγινε πιο πλούσιο με την δράση του Βασίλη Χατζηπαναγή εντός γηπέδων.

Δυστυχώς ο εμβληματικός αυτός παίκτης δεν κατάφερε ποτέ να φορέσει την φανέλα της εθνικής ομάδας της Ελλάδας σε επίσημο παιχνίδι, καθώς είχε αγωνιστεί στην ολυμπιακή ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης που πήρε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μόντρεαλ. Όπως υποστήριζαν οι παράγοντες της σοβιετικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, αν συμμετείχε σε άλλη εθνική ομάδα η ΔΟΕ θα ζητούσε πίσω το μετάλλιο. Ο Βασίλης Χατζηπαναγής φόρεσε μόνο δυο φορές την φανέλα με το εθνόσημο στην καριέρα του, τη μία σε φιλικό και την άλλη σε αγώνα προς τιμήν του, με την Γκάνα.

Το 2003, όταν εορτάστηκαν τα 50 χρόνια από την ίδρυση της UEFA, ανακηρύχθηκε κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής των τελευταίων 50 χρόνων από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Τα 12 ωριαία επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ «Οι Θρύλοι των Γηπέδων» είναι αφιερωμένα στους 12 σπουδαίους Έλληνες παλαίμαχους ποδοσφαιριστές Μίμη Δομάζο, Ηλία Υφαντή, Γιώργο Κούδα, Κώστα Νεστορίδη, Νίκο Σαργκάνη, Τάκη Λουκανίδη, Σταύρο Σαράφη, Βασίλη Χατζηπαναγή, Θωμά Μαύρο, Ντίνο Κούη, Μίμη Παπαϊωάννου και Γιώργο Σιδέρη και παρουσιάζουν, μέσα από συνεντεύξεις, αφηγήσεις και σπάνιο αρχειακό υλικό, σημαντικές στιγμές της ζωής και της πορείας τους, στους συλλόγους στους οποίους αγωνίστηκαν.

 

Σχετικά Άρθρα

Bελέντζας: “Με Μονεμβασιώτη και τον κόσμο του, ο Ηρακλής θα είναι υπερδύναμη!”

Ποδόσφαιρο

Back to Top