Παιχνίδι – οδηγός, αυτό του Μεσολογγίου

Ο Ηρακλής είδε τι πρέπει να αποφύγει και τι πρέπει να κάνει στα πολλά ανάλογα παιχνίδια, που θα διαχειριστεί στην ανηφορική διαδρομή που τον αναμένει.

Ηρακλής, Μπάσκετ

Εξαιρετικά διδακτικό αποδείχθηκε το παιχνίδι με τον Χαρίλαο Τρικούπη, καθώς υπήρξε αντιπροσωπευτικό δείγμα των πολλών, δύσκολων και «ύπουλων» παιχνιδιών, που θα κληθεί να δώσει ο Ηρακλής εκτός έδρας απέναντι σε ομάδες μεσαίου βεληνεκούς, όπως είναι οι συντριπτικά περισσότερες της φετινής Α2.

Αυτό, το κακάσχημο πρώτο ημίχρονο, που θύμισε τόσο τραγικά κάτι από… Μαρούσι, είχε μέσα του όλα τα «ΔΕΝ» και το ανατρεπτικό δεύτερο όλα τα «ΠΡΕΠΕΙ», τα οποία οφείλει να ακολουθήσει η ομάδα του Κώστα Μέξα, προκειμένου να φτάσει με απόλυτη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στον στόχο του, που δεν είναι άλλος από το να «καθαρίζει» με νικηφόρο αποτέλεσμα τέτοιου επιπέδου αναμετρήσεις.

Όλα αυτά, τα οποία συνέβησαν στο πρώτο μέρος, αποτέλεσαν ένα τρανό παράδειγμα προς αποφυγή: εκβιαστικές και «ανήσυχες» επιθέσεις, με πολλά και σπασμωδικά εκτελεσμένα τρίποντα, χωρίς καθαρό μυαλό και σωστή επιλογή αυτού, που θα εκτελέσει, απέναντι σε μια ομάδα ενθουσιώδη, η οποία έβρισκε με σχετική άνεση λύσεις επιθετικά.

Έτσι ακριβώς θα είναι αυτού του «φυράματος» οι αντίπαλοι μέσα στην έδρα τους, όταν παίζουν με τον Ημίθεο: ενθουσιώδεις και απίστευτα εύστοχοι. Οι περιφερειακοί τους θα φαντάζουν ως οι καλύτεροι «τριποντάδες», ιδίως αν οι «κυανόλευκοι» παίζουν τόσο ελλιπή περιφερειακή άμυνα, όπως αυτή των πρώτων δύο δεκαλέπτων.

Αντιθέτως, όταν το συγκρότημα του Μέξα αποφάσισε να βγάλει στο παρκέ όλα τα χαρίσματα, τα οποία διαθέτει, τα πράγματα απλοποιήθηκαν. Η άμυνα (ιδίως στη γραμμή των τριών πόντων) έγινε προσεκτική και στην επίθεση επικράτησε ο ορθολογισμός των σωστών επιλογών και της ψυχραιμίας, η μπάλα πέρασε κοντά στο καλάθι, εύκολοι πόντοι ήρθαν και ακόμη και αυτά τα τρίποντα βρήκαν τον στόχο τους, ακριβώς επειδή οι εσωτερικές απειλές μεγιστοποιήθηκαν για τον αντίπαλο, ο οποίος αισνθάνθηκε ότι δεν έχει να διαχειριστεί – απλώς – έναν απελπισμένο επιθετικά Ηρακλή, που σουτάρει από όπου να `ναι…

Ήταν, λοιπόν μια διαδικασία – «πιλότος» για τη συνέχεια αυτή η μάχη σε δύο «ενότητες» μέσα στο Μεσολόγγι και το γεγονός ότι κερδήθηκε είναι εξαιρετικά θετικό.

Πρώτη στάση – και μάλιστα αναλόγου ιδιοσυστασίας αγώνα – είναι αυτή στην Καβάλα, την άλλη εβδομάδα. Εκεί όπου ο «Γηραιός» οφείλει να δείξει και να αποδείξει ότι έμαθε πολλά από τη διαδρομή του μέσα στον αγώνα κόντρα στον Χαρίλαο Τρικούπη…

 

Σχετικά Άρθρα

Back to Top