- Bluearena - https://bluearena.gr -

Χημεία, κριτική και ισοπέδωση

Ο Αλέκος Βοσνιάδης δεν είναι κακός προπονητής. Το αντίθετο μάλιστα, ειδικά όταν μιλάμε για το επίπεδο της Β΄ εθνικής. Στον Ηρακλή όμως δεν κόλλησε. Για την ακρίβεια όλα στράβωσαν στο εφιαλτικό δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με τον Ατρόμητο, με τις άνευ προηγουμένου γκάφες του Γιώργου Αμπάρη. Εκείνο το 1-6 ήταν πολύ βαρύ για να το διαχειριστεί ο κυανόλευκος οργανισμός, έστω και αν η εικόνα του αγώνα δεν ήταν ανάλογη του τελικού αποτελέσματος. Το ταμπλό όμως έγραψε «1-6», με τον Βοσνιάδη να είναι ο προπονητής του Ηρακλή στην βαρύτερη ήττα της ιστορίας του.
Ήταν βέβαιο ότι εκείνο το ματς θα τον στοίχειωνε σε ό,τι και αν ακολουθούσε μέχρι το φινάλε της περιόδου. Υπήρχε όμως η ελπίδα ότι τα αποτελέσματα και ο στόχος της ανόδου θα μετρίαζαν μέρα με την ημέρα τις αντιδράσεις. Δυστυχώς όμως ούτε αυτό συνέβη. Στην Κέρκυρα η ομάδα ήταν καλύτερη από την έτερη διεκδικήτρια της ανόδου, αλλά έχασε από το… πουθενά, ενώ χθες η εικόνα της ήταν οικτρή απέναντι σε έναν αδύναμο αντίπαλο, τον οποίο πάντως και πάλι έπρεπε να νικήσει βάσει των ευκαιριών που δημιουργήθηκαν στο τελευταίο δεκάλεπτο (από το κάτι σαν ποδόσφαιρο που έπαιζε η ομάδα με τα στόπερ να μετατρέπονται σε φορ) και του κανονικού γκολ που ακυρώθηκε. Ακόμη όμως και να κέρδιζε η ομάδα, ο Βοσνιάδης έπρεπε να αποχωρήσει, διότι πολύ απλά δεν ταίριαξε η χημεία του με τον Ηρακλή. Και αυτή η χημεία, είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο για να πετύχει ο οποιοσδήποτε προπονητής σε μία ομάδα.
Σήμερα, όλοι θα θέλαμε να ήταν διαθέσιμος ο Νίκος Παπαδόπουλος. Δυστυχώς όμως δεν είναι. Σκεφτείτε όμως την υποδοχή που είχε από όλους μας η είδηση της πρόσληψής του πριν από περίπου τέσσερα χρόνια. Δεν πιστεύω ότι υπήρχαν πολλοί από εσάς που θεωρούσατε τότε πως ο Παπαδόπουλος θα μπορούσε να γίνει σύνθημα στα χείλη των φίλων της ομάδας. Και όμως έγινε. Με την αξία του και την δουλειά του.
Ή για παράδειγμα ο Σάββας Παντελίδης. Θυμάμαι σαν χθες, τα υποτιμητικά σχόλια κάτω από την αποκλειστική είδηση της BlueArena για να έντονο φλερτ Ηρακλή – Παντελίδη. Αφού ξεπέρασε το πρώτο πολύ δύσκολο δίμηνο, ο Παντελίδης πέτυχε έναν άθλο με την παραμονή της ομάδας στην Σούπερ Λίγκα, με φτωχό -ποιοτικά και ποσοτικά- ρόστερ και μία διοίκηση από ανύπαρκτη έως επικίνδυνη. Για να πάμε και σε παραδείγματα προπονητών άλλων ομάδων, σκεφτείτε ότι ολόκληρος Φερνάντο Σάντος έφυγε αποτυχημένος από τον Παναθηναϊκό.
Ο επόμενος προπονητής της ομάδας, δεν θα είναι ούτε ο Παπαδόπουλος, ούτε ο Παντελίδης, για να τύχει (σχεδόν) καθολικής αποδοχής από τον κόσμο, ενώ δεν θα έχει καθόλου χρόνο για να μάθει τους παίκτες και να τον μάθουν και αυτοί. Και εδώ θα φανεί ποιοι έχουν την προσωπικότητα να τραβήξουν την ομάδα σε αυτή την δύσκολη στιγμή. Η ομάδα πρέπει να μαζέψει βαθμούς και να καλύψει το χαμένο έδαφος. Το παιχνίδι στην Πάτρα θεωρείται κομβικό, για βαθμολογικούς, αλλά κυρίως για ψυχολογικούς λόγους.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, δεν θα μπορούσε να αφήσει εκτός κριτικής τον Παύλο Μυροφορίδη, μιας και ήταν άνθρωπος που είχε (και έχει) το ελεύθερο για την επιλογή προσώπων στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Είναι προφανές ότι μέχρι στιγμής αρκετές επιλογές του δεν έχουν βοηθήσει την ομάδα. Είμαστε όμως ακόμη στην τρίτη αγωνιστική που έχουμε μπροστά μας άλλα 27 παιχνίδια. Μήπως είναι λίγο νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα; Και φυσικά είναι τελείως διαφορετικές έννοιες η κριτική (που σωστά ασκείται και στον Μυροφορίδη) και η ισοπέδωση. Διότι είναι ισοπεδωτικό να απαιτείς από την τρίτη αγωνιστική, την απομάκρυνση του τεχνικού διευθυντή, για τον οποίο ολόκληρος ο Ηρακλής έδωσε μάχη για να τον φέρει πίσω, σε μία ομάδα που ουσιαστικά δεν υπήρχε τίποτα (όπως εξελισσόταν η κατάσταση, η ομάδα δεν θα μπορούσε λόγω χρεών να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα) και σχεδόν τρία χρόνια καταριόμασταν τη στιγμή που επιτρέψαμε στον Σπύρο Παπαθανασάκη να τον οδηγήσει στην πόρτα της εξόδου.
Ο Μυροφορίδης είναι ο πιο πετυχημένος τεχνικός διευθυντής, τουλάχιστον στο επίπεδο της Β’ εθνικής και παράλληλα είναι ο άνθρωπος που έπεισε έναν κανονικό -και ισχυρό οικονομικά- επιχειρηματία να επενδύσει στον καταχρεωμένο ποδοσφαιρικό Ηρακλή αναλαμβάνοντας χρέη εκατομμυρίων ευρώ και αυτά θα ισχύουν ανεξαρτήτως έκβασης της φετινής προσπάθειας. Λάθη έκανε, λάθη θα κάνει, κριτική θα του ασκείται, αλλά είναι άδικο να ξεχνάμε και να ισοπεδώνουμε…