Βασιλειάδης: “Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με τους ανθρώπους του Ηρακλή”

Ο υφυπουργός αθλητισμού αναφέρθηκε στα θέματα του Ημίθεου και στα ζητήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Διάφορα, Ηρακλής, Ποδόσφαιρο

Ο Γιώργος Βασιλειάδης παραχώρησε συνέντευξη στο “Metropolis 95,5”, σημειώνοντας για τα θέματα του “κυανόλευκου” Συλλόγου:

Για τον Ηρακλή: «Για σκεφτείτε ποια θα ήταν η εξέλιξη αν έπεφτε από τη Σούπερ Λιγκ 1 στη Σούπερ Λιγκ 2 με 1 εκατ.ευρώ εξασφαλισμένο συμβόλαιο, ενώ έπεσε στη Φούτμπολ Λιγκ χωρίς εγγυημένα έσοδα. Είναι οι ίδιες δυνατότητες για να ξανασταθεί στα πόδια της η ομάδα; Εχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με τους ανθρώπους του Ηρακλή, τους έχω εξηγήσει και το έχω καταλάβει. Η περσινή ρύθμιση δεν ήταν φωτογραφική, ο νόμος έχει αλλάξει πριν από δύο χρόνια. Είχαμε θέματα στην ερμηνεία του νόμου, βρεθήκαμε για δύο ομάδες με τα ίδια χαρακτηριστικά, τον Εργοτέλη και την Παναχαϊκή, στη μία περίπτωση η ΔΥΟ δέχεται ότι τα χρέη αναβιώνουν και η άλλη πως όχι. Ηταν το απόλυτο στην ερμηνεία του νόμου. Για τον Ηρακλή έχουμε βάλει μια γκάμα λύσεων, με το θέμα του Ηρακλή ασχολούμαστε ιδιαίτερα. Ο ερασιτέχνης είναι το μεγάλο βαρίδιο και ψάχνουμε απεγνωσμένα να βρούμε μια λύση και νομίζω πως θα τα καταφέρουμε. Ο ΚΑΠ εναρμονίστηκε με τον αθλητικό νόμο και θα είμαστε δίπλα στον Ηρακλή για να βρεθεί εκεί που πρέπει να βρίσκεται».

Για τα ζητήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου ανέφερε:

Για το κλίμα που υπάρχει ως προς την πρόταση του: «Δεν υπάρχουν ούτε τελεσίγραφα, ούτε τσακωμοί ούτε διαχωρισμοί. Εμείς έχουμε προτείνει ένα συγκεκριμένο μοντέλο που κατά τη γνώμη μας μπορεί να εξασφαλίσει βιωσιμότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν έχουμε κάποια αντιπρόταση για την οικονομική βιωσιμότητα. Για να προχωρήσουμε την κουβέντα θα έχει ένα νόημα να δούμε την πραγματική κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το πόσες ομάδες μπορεί να αντέξει το ελληνικό ποδόσφαιρο οικονομικά, μπορούμε να το δούμε από την οικονομική κατάσταση των ελληνικών ομάδων και πόσες είναι βιώσιμες. Στο παρελθόν είχαμε ομάδες που σταματούσαν στο μέσον της σεζόν, στη Φούτμπολ Λιγκ συμβαίνει ακόμη και τώρα ενώ δεν γνωρίζουμε ποιες ομάδες θα μπορέσουν να αδειοδοτηθούν στη Φούτμπολ Λιγκ. Αυτή είναι η πραγματικότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μας αρέσει αυτή η κατάσταση; Είμαστε ευχαριστημένοι; Θέλουμε να τη συντηρήσουμε και να βγάλουμε ακόμη μια χρονιά; Ή θέλουμε να φτιάξουμε κάτι το οποίο θα δίνει όραμα στο μέλλον, θα δημιουργεί συνθήκες οικονομικής αυτάρκειας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο θέμα ποιότητας και στο θέμα της εργατικής συμπεριφοράς; Είμαστε το μαύρο πρόβατο της UEFA για τα φέσια που ρίχνουμε κάθε χρόνο στους ποδοσφαιριστές. Θα καθίσουμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση; Η συζήτηση για το αριθμητικό δεν βάζει την ουσία της συζήτησης. Εμείς δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε όσα ζήσαμε. Θέλουμε οικονομικά αυτάρκεις ομάδες και ένα προϊόν σοβαρό. Η δημόσια τηλεόραση θα βοηθήσει σε αυτό που θα το βάλει μέσα σε κάθε σπίτι, και στους απόδημους Ελληνες και μπορεί να βοηθήσει και την ίδια την ΕΡΤ να αποδείξει πως έχει ένα προϊόν και πως δικαιολογεί τα λεφτά που δίνει».

 

Για το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου: «Το σχέδιο με τις 12 ομάδες υπάρχει στα συρτάρια από το 2000. Οι σκέψεις για ένα μικρότερο πρωτάθλημα υπάρχου και από την ίδια τη λίγκα από το 2006. Πρέπει να δούμε και τα οικονομικά στοιχεία που να καθιστούν αυτό το πράγμα βιώσιμο. Να δίνει μια βοήθεια σε αυτούς που τηρούν τους κανόνες και να τιμωρεί αυτούς που δεν τους τηρούν. Πρέπει να ομολογήσω πως αυτά που ζητήσαμε ως προς το κανονιστικό πλαίσιο της οικονομικής διαχείρισης. Μας ενδιαφέρει τα χρήματα να μην πέφτουν σε μαύρες τρύπες. Είμαστε στο 2018 και εγώ δίνω παράταση για ακόμη μία χρονιά για τις παρεμβάσεις για την πρόσβαση των ΑΜΕΑ, και δεν είμαι καθόλου περήφανος για αυτό. Ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία θα κάνει τους ελέγχους αν περάσει το σχέδιό μου για αναδιάρθρωση».

 

Για το αν θα τον ενοχλήσει αν βρεθεί άλλη λύση: «Εγώ πιστεύω πως όποια άλλη λύση και να βρεθεί εκτός αν έχει τους ίδιους όρους, θα είναι προς την λάθος κατεύθυνση. Μακάρι να μην δικαιωθώ. Οποια λύση και να βρεθεί αν δεν έχει όρους και κανόνες τότε το μοντέλο θα καταρρεύσει και μετά θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε, οι λύσεις που θα πάρουμε τότε θα είναι πιο σκληρές και δεν θα ευνοούν κανέναν».

 

Για την βιωσιμότητα του σχεδίου που πρότεινε ο Υφυπουργός: «Η πρόταση μου είναι για μια 5ετία, εμείς εγγυόμαστε για το κομμάτι που μας αφορά και μιλάμε για την ΕΡΤ. Υπάρχουν κάποιοι που εγείρουν θέμα αν εξασφαλίζουμε τα χρήματα της NOVA, αυτό μπορώ να το συζητήσω με κάποιον που δεν έχει τηλεοπτικό συμβόλαιο. Αλλά με ομάδες που έχουν τριετές συμβόλαιο με τη NOVA, το υπέγραψαν τώρα, αυτό δεν το καταλαβαίνω και τέθηκε στο συμβούλιο από μεγάλη ομάδα που ανανέωσε φέτος το καλοκαίρι. Αυτό το σχέδιο είναι για μια 5ετία και για αυτό μπαίνουν και κάποιοι κανόνες. Αν ακολουθηθούν τότε θα έχουμε μια άλλη πραγματικότητα σε μια 5ετία. Πρέπει να φτιαχτεί ένα πλαίσιο που δεν θα διώχνει αυτόν που θέλει να επενδύσει. Ολες οι μεγάλοι επιχειρηματίες που επένδυσαν στις ομάδες, έφυγαν νύχτα. Είναι προφανές, δημιουργούμε ένα ασφαλές περιβάλλον για 24 ομάδες. Επί της ουσίας, για το σύνολο των ιστορικών ελληνικών ποδοσφαιρικών σωματείων».

Για τις ενστάσεις που υπάρχουν από την ελληνική κοινωνία για τα χρήματα που θα δοθούν από την ΕΡΤ σε επαγγελματικές ομάδες: «Αγοράζουμε ένα προϊόν που όταν θα φτιαχτεί θα έχει μεγαλύτερη αξία από αυτή που το αγοράζουμε και δεύτερον βοηθάμε να ανανεωθεί ένας ολόκληρος οικονομικός κλάδος. Πριν την οικονομική κρίση το ποδόσφαιρο είχε αντίκτυπο στο 2% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας και τώρα είμαστε κάτω από το 1%. Είναι όλη η μικροοικονομία που βρίσκεται γύρω από το ποδόσφαιρο, δεν μιλάμε μόνο για ποδοσφαιριστές και μπορεί να φέρει χρήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όταν ρώτησα ένα παιδάκι στην ηλικία του γιου μου τι ομάδα είναι, μου είπε Μπαρτσελόνα και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Η δημόσια τηλεόραση δίνει τα χρήματα όμως παίρνει υπηρεσία. Και ένα μεγάλο ποσό από αυτά τα χρήματα θα επιστρέψει στα ταμεία της χώρας. Είναι χρήματα που υπάρχουν στην ΕΡΤ η οποία είναι αποτελεσματική. Εμείς αποφασίσαμε να επενδύσουμε στην αγορά του αθλητισμού, δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο, είναι το το μπάσκετ, το βόλεϊ, το χάντμπολ, το πόλο. Μέχρι και η Φούτμπολ Λιγκ ήταν από τις εκπομπές με την μεγαλύτερη τηλεθέαση στο κρατικό κανάλι».

 

Για το μέλλον της Φούτμπολ Λιγκ αν δεν περάσει το σχέδιο του: «Δεν θα υπάρχει προοπτική, στο τηλεοπτικό κομμάτι θα συνεχίσουμε αλλά δεν υπάρχει προοπτική σε αυτό το μοντέλο του ποδοσφαίρου. Θα προσπαθούμε κάθε καλοκαίρι για να μπαλώνουμε, για να μην κινδυνεύσουμε να μην πάρουμε την πολιτική ευθύνη; Πρέπει να φτιάξουμε ένα πλάνο και να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές στο ποδόσφαιρο. Η νέα ΕΠΟ έχει πολλά προβλήματα όμως προσπαθεί να μπει σε νέα τροχιά. Πράγματα που έχουμε δεδομένο στο φετινό πρωτάθλημα, τα προηγούμενα χρόνια ήταν ζητούμενο».

 

Για την πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης όσον αφορά τον επαγγελματικό αθλητισμό και το επίπεδο κάλυψης από τον Πρωθυπουργό: «Ο τρόπος που πολιτευόμαστε μέχρι τώρα, και βάζω μέσα και τον προκάτοχό μου, ήταν με βάση τις αρχές της πολιτικής ευθύνης. Ούτε της ψηφοθηρίας ούτε του χαϊδέματος αυτιών. Οι συγκρούσεις ήταν δύσκολες και ήταν και θεσμικές. Δεν μπορεί να συνεχίσει αυτό το πράγμα, θα μπορούσαμε να πάρουμε μια τροπολογία με τον Ηρακλή αλλά δεν το κάνουμε γιατί αυτά μας έφτασαν μέχρι εδώ. Εμείς σαν Πολιτεία θέλουμε να διασφαλίζουμε το θεσμικό πλαίσιο για αυτό αποφασίσαμε να βάλουμε το VAR και για αυτό θα το πληρώσει η Πολιτεία και όχι οι ομάδες. Δώσαμε μάχες με UEFA-FIFA για να τους πείσουμε για κάποια πράγματα όσον αφορά την διαιτησία. Είμαστε η μοναδική λίγκα της Ευρώπης που αποτελείται το ΔΣ από μετόχους όλων των ομάδων».

 

Για το αν τον φοβίζει το πολιτικό κόστος: «Αν φοβόμασταν το πολιτικό κόστος θα είχαμε φύγει από την πρώτη μέρα. Είμαστε εδώ για να δίνουμε μάχες κάθε μέρα, σε όλους τους τομείς και για να κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνει κάθε κυβέρνηση σε κάθε σοβαρό κράτος».

 

Για την απόφαση στήριξης των Ομοσπονδιών: «Τα τελευταία 3 χρόνια ο προϋπολογισμός των Ομοσπονδιών είναι αυξημένος κατά 10%. Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα υπάρχουν περισσότερα χρήματα για τον ελληνικό αθλητισμό, με την έξοδο από τα μνημόνια μπαίνουμε σε μια νέα μέρα. Η αύξηση δεν θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι υπήρχε πέρυσι και πρόπερσι όμως θα συνεχίσει να υπάρχει. Πρέπει να βρούμε και άλλα κονδύλια για τον αθλητισμό. Η επαγγελματοποίηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού απαιτεί συμμετοχή σε διεθνή μίτινγκ των αθλητών μας για να προκριθούν στις διοργανώσεις και πρέπει να βρούμε τρόπο να τους στηρίξουμε. Γιατί εμείς τους αθλητές μας τους θέλουμε να μας κάνουν περήφανους. Θα πρέπει να βρούμε βοηθήματα-κίνητρα για τους αθλητές που δεν έχουν χορηγούς».

 

Για την κατάσταση της ΕΠΟ και την επιτροπεία: «Ελπίζω το ελληνικό ποδόσφαιρο να δείξει ότι έχει μάθει μέσα από τα λάθη του και να δείξει πως όλα αυτά δεν χρειάζονται σε λίγο καιρό. Αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητα, είτε γιατί οι σκιές είναι πολύ βαριές είτε γιατί έχουμε πρόβλημα. Όταν για μια φάση σκοτώνεται μια ολόκληρη χώρα, εμείς δεν θα το αφήσουμε να γίνει αυτό. Πρέπει να αλλάξουμε την κουλτούρα μας και να σκεφτούμε στο τέλος της ημέρας πως το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι».

Σχετικά Άρθρα

Asvestochori Club: “Μάθημα κερκίδας στο Ιβανώφειο, κλειδώνουμε παραμονή στη Χαλάστρα!”

Ποδόσφαιρο

Back to Top