Εξακολουθεί να πιέζει για το πλάνο αναδιάρθρωσης ο Βασιλειάδης

«Μόνο η πρόταση για 24 επαγγελματικές ομάδες εξασφαλίζει βιωσιμότητα», επιμένει σε συνέντευξή του ο υφυπουργός αθλητισμού.

Διάφορα, Ποδόσφαιρο

Η συνέντευξη του Γιώργου Βασιλειάδη στην εφημερίδα “Νέα Σελίδα”:

– Γιατί φτάσαμε στο σημείο αυτό και ο υφυπουργός Αθλητισμού αναγκάστηκε να καταθέσει πρόταση αναδιάρθρωσης του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, την οποία συνοδεύουν πολλά εκατομμύρια ευρώ, υπό τη μορφή τηλεοπτικού συμβολαίου;

– Τα τελευταία χρόνια, αφενός μεν ως αποτέλεσμα της εκτεταμένης διαφθοράς, αφετέρου δε λόγω της οικονομικής κρίσης και της χωρίς όραμα διαχείρισης, οδηγηθήκαμε στο σημείο ώστε στην πλειοψηφία τους τα επαγγελματικά σωματεία να μην καταφέρνουν να είναι έστω και οριακά βιώσιμα και να ανταποκρίνονται στις οικονομικές τους υποχρεώσεις τόσο στη Super League όσο και στη Football League. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που πριν από δύο και πλέον χρόνια η Super League ζήτησε από ειδικούς μελέτη για την αναδιάρθρωση της κατηγορίας. Η μελέτη αυτή προέβλεπε, μεταξύ άλλων, μείωση των ομάδων και αρχικά έγινε δεκτή από τη Λίγκα, την κρίσιμη όμως ώρα, όταν ήρθε προς ψήφιση η προκήρυξη του περσινού πρωταθλήματος, δεν υπήρξε σχετική πρόβλεψη. Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα.

Μεσούσης της σεζόν, το σύστημα της κεντρικής διαχείρισης κατέρρευσε, οι ίδιες οι ομάδες δεν το έβαλαν σε βασική προτεραιότητα και με το τέλος της σεζόν πολλές ομάδες έμειναν «άστεγες» τηλεοπτικά. Οι ομάδες αυτές χτύπησαν την πόρτα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ζητώντας τη συνδρομή της πολιτείας. Είναι γεγονός ότι η οικονομία γύρω από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών επηρεάζει ένα σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ, κάτι που δεν συμβαίνει, δυστυχώς, στην Ελλάδα με τη γενικότερη απαξίωση του προϊόντος. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, ότι αν γίνει μια τομή και παρθούν δύσκολες, σκληρές και επίπονες αποφάσεις για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο της χώρας, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να πετύχουμε επανεκκίνηση της ποδοσφαιρικής οικονομίας. Κάτι που, αν επιτευχθεί, θα προκαλέσει ντόμινο θετικών εξελίξεων.
Η πρόταση που καταθέσαμε, λοιπόν, έχει αυτό τον στόχο.

– Γιατί επιμένετε για μείωση του αριθμού των ομάδων σε 12 και δεν αποδέχεστε το 14 που ζητούν ορισμένοι εκπρόσωποι ΠΑΕ;

– Πολλοί κάνουν λόγο για αδιαλλαξία δική μου. Η αλήθεια είναι όμως ότι η πρόταση που καταθέσαμε στις ομάδες έχει μια φιλοσοφία με αρχή, μέση και τέλος. Συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια, με σκοπό να εξαλειφθεί η ανάγκη εξάρτησης των μικρών από τους μεγάλους και να εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητά τους. Παράλληλα, δημιουργείται μια οικονομικά βιώσιμη δεύτερη κατηγορία, εν αντιθέσει με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα, με ποσά τηλεοπτικών συμβολαίων που δεν θα απέχουν πολύ από αυτά της μεγάλης κατηγορίας και με κεντρική διαχείριση. Με τον τρόπο αυτό, οι ομάδες που θα ανεβαίνουν στην πρώτη κατηγορία θα έχουν τις βάσεις για να είναι ανταγωνιστικές, ενώ όσες υποβιβάζονται δεν θα καταστρέφονται. Οπως έχω ξαναπεί, η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί ένα ασφαλές λιμάνι για μια πενταετία για τις 24 ομάδες των δύο επαγγελματικών κατηγοριών, αριθμός ο οποίος καλύπτει -και με το παραπάνω- το σύνολο των ιστορικών σωματείων ανά την επικράτεια. Οποιαδήποτε άλλη πρόταση δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να εξασφαλίσει ούτε τη βιωσιμότητα ούτε την οικονομική ανεξαρτησία και τον σοβαρό σχεδιασμό.

– Τι απαντάτε στις κατηγορίες περί εκβιασμού που εξαπολύουν παράγοντες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου;

Αυτά είναι αστειότητες – και εξηγούμαι: δεν είναι υποχρεωμένες οι ομάδες να δεχτούν την πρότασή μας. Μας ζήτησαν να βοηθήσουμε κι εμείς τους κάναμε μια πρόταση με την οποία εκτιμάμε ότι θα γίνει και πάλι το προϊόν του επαγγελματικού ποδοσφαίρου εμπορικό και ισχυρό, ώστε μετά την πενταετία να καταφέρει να αυτοσυντηρείται χωρίς να χρειάζεται τη με κάθε τρόπο συνδρομή της πολιτείας. Αν τώρα οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου εκτιμούν ότι δεν είναι καλή η πρότασή μας, τότε ειλικρινή τους ευχόμαστε αυτό που έχουν στο μυαλό τους να είναι το σωστό και να έχουν καλή τύχη στις πρωτοβουλίες που θα πάρουν. Επιλέγουν και παίρνουν, δεν υπάρχει επομένως κανένας εκβιασμός.
Υπάρχει μια ρεαλιστική πρόταση, η οποία ούτε επιβάλλεται ούτε μεταβάλλεται.

– Ποιοι είναι οι όροι που θέσατε στις ομάδες, πέρα από τη μείωση του αριθμού που θα συμμετέχει στις δύο επαγγελματικές κατηγορίες;

– Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα μοντέλο που θα αποτρέπει τις παθογένειες του παρελθόντος και θα επιβραβεύει τις καλές πρακτικές. Κι αυτό μέσω οικονομικών κυρώσεων και επιβραβεύσεων. Ετσι, λοιπόν, ζητήσαμε χρηματικές ποινές με απομείωση του τηλεοπτικού συμβολαίου για επεισόδια, για ανάρμοστες δηλώσεις που πλήττουν την εικόνα του ποδοσφαίρου και το απαξιώνουν, για ρατσιστικές συμπεριφορές και για στημένα παιχνίδια. Ταυτόχρονα, ζητήσαμε τη για πρώτη φορά πρόβλεψη ελέγχου στα οικονομικά των ΠΑΕ από ανεξάρτητη εταιρεία και την ανά δίμηνο λογοδοσία, ώστε να υπάρχουν κυρώσεις σε περίπτωση χειροτέρευσης της οικονομικής θέσης των ΠΑΕ και παράλληλα να αποφευχθεί η δημιουργία νέων χρεών στο μέλλον τόσο προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία όσο και προς παίκτες και προπονητές.

Την ίδια στιγμή, στους όρους προβλέπεται πριμοδότηση για μια σειρά από λόγους. Οποιος δεν δημιουργεί επεισόδια θα παίρνει μπόνους, όποιος κόβει περισσότερα εισιτήρια θα παίρνει μπόνους, όποιος χρησιμοποιεί νεαρούς Ελληνες παίκτες θα παίρνει μπόνους. Επίσης, θα πριμοδοτούνται οι ομάδες που καταφέρνουν να παραμείνουν στην κατηγορία, ώστε να έχουν δυνατότητα για περαιτέρω ενίσχυση, που θα τις καθιστά πιο ανταγωνιστικές την επόμενη χρονιά. Προβλέπεται ακόμη πριμοδότηση για τους βαθμούς που συγκεντρώνει μια ομάδα και δεν καταφέρνει να κερδίσει «εισιτήριο» για την Ευρώπη. Επαναλαμβάνω ότι υπάρχει συγκεκριμένη φιλοσοφία, μέσω της οποίας θέλουμε να ισχυροποιήσουμε τους μικρούς για να ελαχιστοποιήσουμε τόσο το φαινόμενο της οικονομικής κατάρρευσης όσο και το φαινόμενο των εξαρτήσεων.

– Εχετε εικόνα για τις ομάδες που αντιδρούν στην πρότασή σας αλλά και γι’ αυτές που την υποστηρίζουν;

– Γνωρίζω τις ομάδες που στηρίζουν την πρόταση από τις επαφές που έχω κάνει μαζί τους και η αλήθεια είναι ότι αποτελούν την πλειοψηφία. Ωστόσο, δεν θα ήθελα να τις αναφέρω ονομαστικά. Για να περάσει η πρόταση θα έπρεπε να την υπερψηφίσουν τα τρία τέταρτα των ομάδων, ήτοι 12 από τις 16, και, από την πληροφόρηση που έχω, υπέρ τάσσονται 9 ομάδες. Δεν έχει όμως ιδιαίτερη σημασία. Καταφέραμε να ανοίξει μια συζήτηση που μέχρι πριν από λίγους μήνες αποτελούσε ταμπού, όχι μόνο για το ποδόσφαιρο, αλλά και για την πολιτική ηγεσία του αθλητισμού, καθώς οι μεγάλες και δύσκολες δομικές αλλαγές συνήθως έχουν πολιτικό κόστος. Βρισκόμαστε όμως στο σημείο που, αν δεν πάρουμε αποφάσεις, δεν θα υπάρχει μέλλον, δεν θα υπάρχει αύριο.

Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο απορρίπτει ένα μέρος από τους όρους που έχετε θέσει και ως εκ τούτου δεν γίνεται αποδεκτή η πρότασή σας στο σύνολό της. Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η επόμενη μέρα; Αν οι ομάδες έχουν κάτι στο μυαλό τους, εύχομαι οι πρωτοβουλίες που θα πάρουν να τις βγάλουν από το αδιέξοδο. Από εκεί πέρα όμως εκτιμώ ότι κάθε άλλη επιλογή θα αποτελέσει μια πρόσκαιρη σανίδα σωτηρίας, χωρίς καμία προοπτική. Θα κρύβει το πρόβλημα κάτω απ’ το χαλί και σε λίγο καιρό θα συζητάμε ξανά τα ίδια. Μακάρι να κάνω λάθος εγώ και όσοι απορρίπτουν την πρότασή μας να έχουν δίκιο.

– Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας έγινε πολλή κουβέντα για τη χρήση του VAR, η εφαρμογή του οποίου αναμένεται στο ελληνικό πρωτάθλημα. 

– Είναι αλήθεια ότι για το VAR θα έπρεπε το ίδιο το ποδόσφαιρο να αναλάβει να «τρέξει» τις διαδικασίες προκειμένου να εφαρμοστεί στη μεγάλη κατηγορία. Και παρόλο που όλοι τόνιζαν την αναγκαιότητα της εφαρμογής του, τελικά δεν ελήφθη καμία πρωτοβουλία από τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου. Ζυγίζοντας τα δεδομένα, κρίναμε ότι από το να διαιωνίζεται το πρόβλημα της διαιτησίας, θα ήταν προτιμότερο να αναλάβουμε εμείς, ως πολιτεία, πρωτοβουλίες για την εφαρμογή της νέας αυτής τεχνολογίας. Το οξύμωρο είναι, βέβαια, ότι μας κατηγορούν πως καθυστερούμε, ενώ άπαντες γνωρίζουν ότι ένα τέτοιο έργο, που κοστίζει αρκετά εκατομμύρια ευρώ, είναι υποχρεωτικό να ακολουθήσει τους ρυθμούς που υπάρχουν στο Δημόσιο και παίρνουν χρόνο προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια στη διαδικασία. Σε ό,τι έχει να κάνει με το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, η εφαρμογή του θα αρχίσει πιλοτικά στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος με στόχο στις τελευταίες αγωνιστικές να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Πηγή: Νέα Σελίδα

Σχετικά Άρθρα

Περίτρανη δικαίωση για Ηρακλή: Εκτός υποψιών για παράνομο στοιχηματισμό!

Ποδόσφαιρο

Back to Top