Τι – πραγματικά – ισχύει με τα χρέη της νέας ΠΑΕ

Το ισχύον κανονιστικό καθεστώς και τα περιθώρια βελτίωσης, που υποσχέθηκε ο υφυπουργός…

Ασχολούμαστε με ένα θέμα, για το οποίο – όπως περίτρανα αποδείχτηκε – ακόμη και όσοι σπεύδουν να το διαχειριστούν, ταλαιπωρούνται από… «μαύρα μεσάνυχτα»… Ή, τουλάχιστον, είχαν… «μαύρα μεσάνυχτα» μέχρι να μπει το καλοκαίρι.

Δεν ξεχνάμε (καθώς και το ρεπορτάζ του Ηρακλή είχε πέσει στη… «λούμπα» να τα μεταφέρει, ευτυχώς με επιφύλαξη και με το… copy right «όπως ενημερώνονται οι διοικούντες της ομάδας…»), ότι με το που τελείωσε η αγωνιστική περίοδος τον Μάιο, θριαμβευτικά για τον Ηρακλή, «επαΐοντες» του αντικειμένου εξ Αθηνών, είχαν σπεύσει να πνεύσουν άνεμο αισιοδοξίας στους ανθρώπους της διοίκησης, με τη… «δοξασία» (όπως αποδείχτηκε), ότι τα χρέη προς το Δημόσιο «πηγαίνουν» στο 100% στον Παπαθανασάκη και ότι η νέα ΠΑΕ «κληρονομεί» μόνο το 50% των «ποδοσφαιρικών χρεών (προς ποδοσφαιριστές, ατζέντηδες, στελέχη τεχνικού team και ομάδες). Μύθος…

Τι – πράγματι – ισχύει επί του παρόντος

Στην παρούσα φάση ισχύει η πρόβλεψη του Αθλητικού Νόμου, ως του απόλυτου κανονιστικού πλαισίου:

@ Τα χρέη προς το ελληνικό Δημόσιο (Εφορία – Δ.Ο.Υ.Φ.Α.Ε. Θεσσαλονίκης – και Ι.Κ.Α.) βαρύνουν ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ τη νέα ΠΑΕ.

@ Τα «ποδοσφαιρικά» χρέη βαρύνουν ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ, επίσης, τη νέα ΠΑΕ.

Τι θα ισχύσει, με βάση τη δέσμευση του υφυπουργού

Μέσα από τις επαφές με τον υφυπουργό αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, προέκυψε ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης των χρεών, το οποίο θα ισχύσει – από εδώ και πέρα – για όλες τις περιπτώσεις των ΠΑΕ και όχι μόνο για τον Ηρακλή.

Επίκειται ο εναρμονισμός του Αθλητικού Νόμου με τον Κ.Α.Π. (Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαίρου) και αυτό θα σημάνει ότι η – ευνοϊκή για τα συμφέροντα των ΠΑΕ – πρόβλεψη του Κ.Α.Π., που αναφέρει ότι τις βαρύνει μόνο το 50% των «ποδοσφαιρικών χρεών, θα καταστεί μέρος του αθλητικού κανονιστικού πλαισίου.

Αυτό αναμένεται να γίνει αμέσως και να αφορά και στη νέα «κυανόλευκη» ποδοσφαιρική εταιρεία. Οπότε, θα ισχύσουν τα εξής για τη νέα ΠΑΕ Ηρακλής:

@ Τα χρέη προς το ελληνικό Δημόσιο (Εφορία – Δ.Ο.Υ.Φ.Α.Ε. Θεσσαλονίκης – και Ι.Κ.Α.) θα βαρύνουν ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ τη νέα ΠΑΕ.

@ Τα χρέη προς ποδοσφαιριστές, ατζέντηδες, μέλη τεχνικού επιτελείου και ομάδες (όσα πιστοποιούνται μέσω αποφάσεως Δικαιοδοτικού Οργάνου), θα βαρύνουν ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ 50% τη νέα ΠΑΕ Ηρακλής.

Η δέσμευση για τη διαχείριση των χρεών

Ως προς τη φόρμουλα διαχείρισης των χρεών της νέας ΠΑΕ Ηρακλής, προκειμένου αυτά να μην επηρεάσουν αρνητικά την οικονομική προοπτική της, το πλάνο, το οποίο υποσχέθηκε ο υφυπουργός, περιλαμβάνει:

@ Διακανονισμό εξαιρετικά μακροπρόθεσμης αποπληρωμής σε δόσεις, με κριτήριο το να διασπαστεί το συνολικό ποσό σε πλήρως διαχειρίσιμη ετήσια δόση, τέτοιου ύψους, ώστε να μην απασχολεί καθοριστικά τον προϋπολογισμό της «κυανόλευκης» εταιρείας.

@ Ένταξη της νέας ΠΑΕ σε Δημόσιο χορηγικό πρόγραμμα , ώστε από τα έσοδα, που θα προκύπτουν, να αντισταθμίζονται σε σημαντικό βαθμό οι «εκροές» για την αποπληρωμή των χρεών.

Υ.Γ. Αυτά ισχύουν ΤΩΡΑ στο μέγιστο αυτό, για την προοπτική του ποδοσφαιρικού Ημίθεου, ζήτημα. Επειδή έχουμε συνηθίσει στην επικίνδυνη… «ρευστότητα» της όλης κατάστασης, για οποιαδήποτε μεταβολή, επιφυλασσόμεθα να επανέλθουμε…

 

Σχετικά Άρθρα

Σαν σήμερα: Ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας, με τoν Όμιλο Φιλομούσων!

Ποδόσφαιρο

Back to Top