- Bluearena - https://bluearena.gr -

Από τον «ρεφενέ» μέχρι την συνιδιοκτησία, ΔΕΝ είναι… «ένα τσιγάρο δρόμος»…

Στη Μίκρα υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κάτι απτό για το θέμα της περίπτωσης του ενός και ισχυρού επενδυτή, ο οποίος θα ενδιαφερθεί σοβαρά και θα εμφανίσει – τελικά – τα εχέγγυα ώστε να καταστεί ο ιδιοκτήτης της νέας «κυανόλευκης» ΠΑΕ.

Και επειδή τα πράγματα στην ποδοσφαιρική ομάδα – ελέω της επιστροφής της σε καθεστώς επαγγελματικών κατηγοριών – θα πρέπει να μπουν στη λογική εταιρικής κατάστασης, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να βρεθεί μία μορφή ιδιοκτησίας, μία μορφή μεγαλομετοχικής οντότητας, μία μορφή σταθερής χρηματοδότησης.

Ορθότατα οι διοικούντες της ομάδας, από την αρχή και σε όλους τους τόνους, έχουν ξεκαθαρίσει ότι θέμα «εταιρίας λαϊκής βάσης» δεν τίθεται. Εν έτει 2018 και με τα υπάρχοντα δεδομένα στην ελληνική, αλλά και στην «κυανόλευκη» κοινωνία, ο κόσμος του Συλλόγου, σε απόλυτη αποκλειστικότητα, δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των πολλών και πολλαπλών υποχρεώσεων του ποδοσφαιρικού Ημίθεου.

Υπό αυτό το πρίσμα, το εγχείρημα, που απομένει – τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί ο «ένας και δυνατός – είναι να ενεργοποιηθούν και σε επίπεδο ΠΑΕ οι Ηρακλειδείς επιχειρηματίες, οι οποίοι χρηματοδότησαν την προσπάθεια της Γ΄ Εθνικής, ώστε να αποκτήσει δυνατότητα ρευστότητας η διοίκηση και να προχωρήσουν οι αναγκαίες κινήσεις.

Πρόκειται, ωστόσο, για ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς δεν είναι απλή υπόθεση το να μεταφέρεις το καθεστώς… «ρεφενέ» της Γ΄ Εθνικής σε περιβάλλον εταιρικής συνιδιοκτησίας…

Θα καταστούν εταιρικοί συνιδιοκτήτες. Οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες, φίλοι του Ηρακλή, μπορεί να εξακολουθούν να θέλουν να στηρίξουν την προσπάθεια της διοίκησης και της ποδοσφαιρικής ομάδας, αλλά θα πρέπει να πειστούν για τον μετασχηματισμό τους, από απλοί οικονομικοί αιμοδότες μιας ερασιτεχνικής προσπάθειας, σε μεγαλομετόχους – συνιδιοκτήτες της νέας ΠΑΕ, με όποιες ευθύνες και ό,τι άλλο αυτό συνεπάγεται.

Αλλαγή μεγεθών, ευθυνών και απαιτήσεων. Είναι προφανές ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θα κληθούν να υπερβάλλουν στην οικονομική συνεισφορά τους, καθώς τα ποσά με τα οποία συνέδραμαν σε επίπεδο ερασιτεχνικής κατηγορίας θα απαιτηθεί να πολλαπλασιαστούν, υπό τη λογική γεωμετρικής προόδου, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες κάλυψης μετοχικού κεφαλαίου, εγγυητικής επιστολής, δημιουργίας ρόστερ, λειτουργικών αναγκών και όλων των απαιτητικών καταστάσεων, που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στη Football League. Διότι στη νέα πραγματικότητα της ομάδας, το έκτακτο, που μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσουν, δεν θα είναι μία διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο στη Λευκάδα, λόγω του προγράμματος των μπαράζ, αλλά πολλά περισσότερα, πολλά μεγαλύτερα και σε μονιμότερη βάση.

Κοινή γραμμή και σε θέματα αποφάσεων. ΠΑΕ και ομάδα σε επαγγελματική κατηγορία, σημαίνουν ανάγκη συμμετοχής, αν όχι καταλυτικής συμμετοχής, στη λήψη αποφάσεων από πλευράς της ιδιοκτησίας. Μπορεί ο Φάνης Τουτζιάρης – πολύ εύστοχα – να δηλώνει ότι «πρόκειται για ανθρώπους που μας εμπιστεύονται», αλλά – κακά τα ψέματα – είναι διαφορετικό το «τσοντάρισμα» σε ερασιτεχνικό επίπεδο και διαφορετικό το να έχεις, πλέον, την ευθύνη και τις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη. Συνεπώς, η ομάδα των μεγαλομετόχων θα πρέπει να λειτουργήσει εν πλήρει αρμονία, χωρίς δομικές διαφωνίες (είτε μεταξύ των συνιδιοκτητών, είτε με την διοίκηση), σε όλη τη διάρκεια της παρουσίας της στα πράγματα της νέας ΠΑΕ.

Να το πάνε μέχρι τέλους. Τέλος, εφόσον μπούνε σε αυτήν, την πολύ σημαντική για την επιβίωση της ομάδας, διαδικασία, θα γνωρίζουν πως οφείλουν – ως συμμέτοχοι και συνιδιοκτήτες της ΠΑΕ – ότι θα πρέπει να φτάσουν μέχρι το τέλος. Δυστυχώς, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι στα μισά της διαδρομής θα ευοδωθούν οι προσπάθειες για επενδυτή, ο οποίος θα τους απαλλάξει των… καθηκόντων τους, ενώ θα είναι καταστροφικό για την προοπτική της ομάδας το να αποφασίσουν ότι δεν μπορούν να σηκώσουν άλλο το βάρος, με την αγωνιστικής πορεία να βρίσκεται σε εξέλιξη…

Όλα αυτά επισημαίνονται, προκειμένου να καταδειχθεί ότι ακόμη και το εγχείρημα της «ομάδας μεγαλομετόχων» δεν αποτελεί μία απλή υπόθεση, σαν να κανονίζουμε, μια ευχάριστη βραδινή, καλοκαιρινή έξοδο, σε γραφικό ταβερνάκι, έχοντας προσυνεννοηθεί ότι θα πληρώσουμε… «ρεφενέ»…

Είναι η μοναδική λύση, η οποία φαντάζει προσεγγίσιμη και εφικτή τη δεδομένη στιγμή, αλλά κρύβει σημαντικές και θεμελιώδεις δυσκολίες και πολλές «κλειστές στροφές» στον οδικό χάρτη της διαδρομής της…