- Bluearena - https://bluearena.gr -

Οι ίδιες οι συνθήκες καθιστούν φαβορί τη λύση της «ομάδας μεγαλομετόχων»

Οι προοπτικές για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της νέας ΠΑΕ Ηρακλής έχουν αποσαφηνιστεί και έχουν να κάνουν με τις δύο πιο ξεκάθαρες επιλογές για κάθε εταιρική μορφή: πρόκειται για το καθεστώς τους ενός ιδιοκτήτη – μεγαλομετόχου και το καθεστώς της ομάδας μεγαλομετόχων – πολυμετοχικότητας.

Οι μεγάλες οικονομικές ανάγκες, που βρίσκει μπροστά της μία ποδοσφαιρική εταιρία, ιδίως με τα δεδομένα τα οποία θα κληθούν να διαχειριστούν οι «κυανόλευκοι», είναι άκρως απαγορευτικές για την καταφυγή στην ακραία και επίφοβη λύση της «εταιρίας λαϊκής βάσης», όπου δεν υφίσταται κανείς ο οποίος να έχει την ευθύνη της βασικής χρηματοδότησης και όλα τα έξοδα, ακόμη και τα πιο άμεσα απαιτητά, αναμένεις να καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τον κόσμο του Συλλόγου, ο οποίος διαδραματίζει το ρόλο των χιλιάδων μικρομετόχων.

Μεγάλες οι οικονομικές απαιτήσεις… πριν καν το «καλημέρα»…

Το πιο λογικό ήταν οι οικονομικές απαιτήσεις από το διοικητικό καθεστώς του ποδοσφαιρικού Ηρακλή να εκκινούνταν από τη στιγμή κατά την οποία θα λάμβανε υπόσταση η νέα ΠΑΕ. Στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι ακόμη πιο πιεστικά.

Όπως διευκρινίζουν οι νυν ιθύνοντες της ομάδας, ακόμη και  για να «τρέξει» αυτή τούτη η εκκαθάριση, που αφορά σε προαπαιτούμενη εναρκτήρια διαδικασία για τη σύσταση του νέου εταιρικού φορέα, απαιτούνται χρηματικά  ποσά, τα οποία δεν μπορούν να συγκεντρωθούν από τον κόσμο. Δηλαδή, απλούστατα, πριν καν αναλάβει κάποιος ιδιοκτήτης ή κάποια ομάδα ιδιοκτητών, πριν καν υπάρξει η νέα ΠΑΕ, θα πρέπει κάποιος ή κάποιοι να προ- επενδύσουν σε αυτήν την προοπτική…

Όλα καθιστούν φαβορί την πολυμετοχικότητα

Και αν, υπό τα παρόντα δεδομένα και τις παρούσες συνθήκες, ήταν ήδη δύσκολο να βρεθεί «ο ένας δυνατός επενδυτής», είναι σαφές ότι το να βρεθεί αυτός ο «ένας», που θα προχωρήσει σε… προ-επένδυση, πριν καν να γνωρίσει ποια είναι τα οικονομικά βάρη, τα οποία θα αναλάβει γενόμενος ιδιοκτήτης του ποδοσφαιρικού Ημίθεου, αυξάνει δραματικά τον αριθμό δυσκολίας, προσεγγίζοντας ασφυκτικά τα όρια του άκρως απαγορευτικού.

Συνεπώς, προκειμένου να προχωρήσουν ομαλά, απρόσκοπτα και τάχιστα – προς το απόλυτο συμφέρον της ομάδας – οι σχετικές διαδικασίες, το πλέον πιθανό είναι (όπως συνέβη καθ’ όλη την αγωνιστική περίοδο στη Γ΄ Εθνική) να συνεχίσει να συμβάλλει η ίδια ομάδα Ηρακλειδέων επιχειρηματιών, η οποία, μέσω αυτής της κίνησης, θα δημιουργήσει σαφές προγεφύρωμα για την απόκτηση του πλειοψηφικού μετοχικού πακέτου μέσα στο καλοκαίρι, όταν θα ολοκληρωθεί η σύσταση της νέας «κυανόλευκης» ΠΑΕ.

Μπροστά η «πολυμετοχική ομάδα» και δίπλα ο κόσμος

Το πλάνο αυτό, το οποίο οι ίδιες οι συνθήκες και οι ανάγκες φαίνεται να προωθούν, προβλέπει την παρουσία της ομάδας των Ηρακλειδέων επιχειρηματιών σε ρόλο μεγαλομετόχου (με μεταξύ των μελών διαμοίραση του πλειοψηφικού πακέτου) και τη διασπορά μετοχών (λίγων για τον καθένα και στον βαθμό των οικονομικών δυνατοτήτων του) στο ευρύ κοινό του κόσμου του «Γηραιού», ώστε αυτό, και να συμβάλλει οικονομικά, αλλά και να έχει λόγο στα πράγματα.

Βεβαίως, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη σύσταση της νέας ΠΑΕ κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η βασική μεγαλομετοχική ομάδα να ενισχυθεί με επιπλέον επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν «μπήκαν» στο εγχείρημα της Γ΄ Εθνικής, αλλά βρίσκουν ελκυστικό το να συνδράμουν οικονομικά υπό καθεστώς επαγγελματικών κατηγοριών.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, όπως επιμένουν να διευκρινίζουν οι νυν διοικούντες και όπως συνάδει με το συμφέρον του Ηρακλή, την έγκριση για οποιονδήποτε ή οποιουσδήποτε επιθυμούν να αναλάβουν μεγαλομετοχικό ρόλο στην ΠΑΕ, θα πρέπει να δώσει ο κόσμος και οι θεσμικοί φορείς του Συλλόγου, μέσω Γενικής Συνέλευσης, όταν όλα θα είναι έτοιμα για αυτόν τον σκοπό.