Η ιστορία των “κυανόλευκων” μπαράζ

Μια αναδρομή στην ιστορική σχέση του ποδοσφαιρικού Ηρακλή με τον θεσμό των μπαράζ…

Ηρακλής, Ποδόσφαιρο

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του συναδέλφου Παναγιώτη Σωτηρόπουλου, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Metrosport”.

Αναφέρεται σε μία αναδρομή στην ιστορία των μπαράζ του ποδοσφαιρικού Ηρακλή και το παραθέτουμε αυτούσιο:

“Μπαράζ. Πλέι οφ. Αγώνες κατάταξης. Έχει συμμετάσχει στην ίδια διαδικασία και με τις τρεις… ονομασίες της. Ο Ηρακλής μπαίνει για πέμπτη φορά σε αγώνες μπαράζ και το καθένα από αυτά είχε τη δική του ξεχωριστή ιστορία.

Το πιο «γνωστό» όλων είναι το μπαράζ της «ντροπής» όπως δικαίως χαρακτηρίστηκε, στις 23 Ιουνίου 1986 στο Βόλο. Ο Ηρακλής είχε τερματίσει τρίτος πίσω από Παναθηναϊκό και ΟΦΗ ισοβαθμώντας με την ΑΕΚ η οποία δέχθηκε ποινή αφαίρεσης 4 βαθμών. Μέσω δικαστικής διαμάχης που κράτησε δύο μήνες (27 Απριλίου 1986 τελείωσε το Πρωτάθλημα) οι βαθμοί αποφασίστηκε να αφαιρεθούν την… επόμενη χρονιά. Οι ισόβαθμοι Ηρακλής και ΑΕΚ έπαιξαν αγώνα μπαράζ (αφού είχαν πάει… διακοπές) για το ευρωπαϊκό εισιτήριο και ο Ημίθεος με το αίσθημα της αδικίας στο φουλ, διακωμώδησε τη διαδικασία δηλώνοντας 10 παίκτες, ξεκινώντας με εννιά, με τους Ζίφκα, Καραΐσκο να αποβάλλονται στο πρώτο μέρος, τον Σαντεξή να αποχωρεί τραυματίας στο 47′, τον Αδάμου στο 53′ και τον αγώνα να διακόπτεται.

Η δεύτερη ανάλογη διαδικασία ήταν οι αγώνες κατάταξης της σεζόν 1999-2000 με στόχο την Ευρώπη όπου ο Ηρακλής έχοντας πλεονέκτημα έναντι Άρη και Πανιωνίου έδωσε δύο αγώνες απέναντι στους στο Καυτανζόγλειο, επικράτησε των «κίτρινων» με 2-0 και αναδείχθηκε ισόπαλος 2-2 με τους Νεοσμυρνιώτες εξασφαλίζοντας την έξοδο στο τότε Κύπελλο UEFA.

Η τεράστια χαμένη ευκαιρία είχε και ανάλογη συνέχεια

Τη σεζόν 2012-13 ο Ηρακλής είχε την ευκαιρία να μην «μπλέξει» στα μπαράζ ανόδου. Αν κέρδιζε την τελευταία αγωνιστική τον Παναιτωλικό θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις (που τελικά συνέβησαν, καθώς δεν κέρδισε ο Εργοτέλης τότε) να πάρει την απευθείας άνοδο στη SuperLeague. Οι «κυανόλευκοι» ωστόσο έχασαν 0-2 στο Καυτανζόγλειο από τους Αγρινιώτες που τους «τράβηξαν» μαζί τους στα μπαράζ. Η τεράστια χαμένη ευκαιρία είχε ανάλογη συνέχεια. Ο Ημίθεος πλήρωσε το κακό ξεκίνημα (έχασε από Ολυμπιακό Βόλου και Παναιτωλικό στις δύο πρώτες αγωνιστικές) και συνολικά μέτρησε 9 βαθμούς με 3 νίκες και 3 ήττες, χάνοντας το εισιτήριο της ανόδου.

Αποδείχθηκε ανέτοιμος και έχασε νωρίς το «τρένο»

Στο… back to back των μπαράζ ο Ηρακλής είχε και πάλι ανεπιτυχές αποτέλεσμα. Τη σεζόν 2013-14 εμφανίστηκε ανέτοιμος και παρά το γεγονός πως οι αγώνες ήταν περισσότεροι και θεωρητικά είχε δυνατότητα αντίδρασης στη διάρκειά τους, δεν το πέτυχε. Η νίκη της πρεμιέρας με τον Φωστήρα δεν είχε συνέχεια, οι ήττες στα Ψαχνά και στα Χανιά, σε συνδυασμό με τις τρεις σερί ισοπαλίες κόντρα σε Αιγινιακό, Ολυμπιακό Βόλου και Κέρκυρα, άφησαν τον Ηρακλή μακριά από τις θέσεις ανόδου χάνοντας το «τρένο» και παραμένοντας για τρίτη χρονιά στη Football League. Συνολικά πέτυχε 4 νίκες, αναδείχθηκε 6 φορές ισόπαλος και γνώρισε 5 ήττες.

Τους «καθάρισε» από την αρχή και πήρε αυτό που άξιζε

Τρίτη και… φαρμακερή. Ο Ηρακλής στην τρίτη διαδοχική συμμετοχή του σε αγώνες μπαράζ ανόδου, πήρε το εισιτήριο για τη Super League τη σεζόν 2014-15. Ήταν αποδεδειγμένα πολύ δυνατός και ουσιαστικός άλλωστε αγωνιστικά όπως έδειξε από την κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος εκείνη τη χρονιά. Έκανε το πρώτο και αποφασιστικό βήμα στην πρεμιέρα των μπαράζ κερδίζοντας 2-1 την ΑΕΚ στο κατάμεστο Καυτανζόγλειο και συνεχίζοντας με το 3 στα 3 επί Ολυμπιακού Βόλου και Παναχαϊκής «καπάρωσε» το ένα από τα δύο εισιτήρια ανόδου. Στο μίνι Πρωτάθλημα πέτυχε 6 νίκες, 1 ισοπαλία και γνώρισε 2 ήττες”.

Πηγή: “Metrosport”

Σχετικά Άρθρα

Bελέντζας: “Με Μονεμβασιώτη και τον κόσμο του, ο Ηρακλής θα είναι υπερδύναμη!”

Ποδόσφαιρο

Back to Top