Λεώνης: Οι αναμνήσεις από τα 5 Κύπελλα και η πρόβλεψη της Ρόδου

Ο προπονητής με τις περισσότερες κατακτήσεις κυπέλλου μίλησε για τις εμπειρίες του από τους τελικούς που που έζησε ως τεχνικός των “κυανόλευκων”.

Βόλει, Ηρακλής

Με 5 κατακτήσεις Κυπέλλου, όλες με τον Ηρακλή την επταετία 2000-2006, ο Αλέκος Λεώνης είναι ο πολυνίκης προπονητής του θεσμού. Ο Έλληνας τεχνικός μίλησε στο volleyball.gr και θυμήθηκε τις 5 κούπες που κατέκτησε με τον «γηραιό» και αναφέρθηκε στο φετινό final-4 στη Ρόδο.

2000: Πάτρα, Ηρακλής – Ολυμπιακός 3-0 (25-20, 25-21, 25-21)
«Αν μου έλεγαν ποιος είναι από ο σημαντικότερος τίτλος του Ηρακλή, θα έλεγα αυτός του 2000 στο Κύπελλο απέναντι στον Ολυμπιακό. Ήταν ο πρώτος τίτλος του Ηρακλή, θεωρητικά ήμασταν η 3η καλύτερη ομάδα μετά τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ του Φιλίποφ (σ.σ. Γιούρι) και του Χατζηαντωνίου που είχε μεγάλη ομάδα τότε. Ήταν ο πρώτος και ο μοναδικός τίτλος που πήρε ο συγχωρεμένος ο Νίκος Σαμαράς. Ήταν σημαδιακό το τρόπαιο για την πορεία και την εξέλιξη του μεγάλου τότε Ηρακλή».

2002: Θεσσαλονίκη, Ηρακλής – Άρης 3-1 (25-20, 25-27, 25-19, 25-19)
«Εκεί ήμασταν φαβορί με τον Άρη σε ένα τοπικό ντέρμπι. Η αξία αυτού του τίτλου αποκτά ιδίαιτερη σημασία γιατί μπορέσαμε και διαχειριστήκαμε τον τίτλο του φαβορί μπροστά στον κόσμο μας και με φιλάθλους του Άρη στο γήπεδο. Το «Παλέ» είχε γεμίσει από φίλους και των δύο ομάδων και ήταν πολύ ωραία ατμόσφαιρα».

2004: Ορεστιάδα, Ηρακλής – Ολυμπιακός 3-1 (22-25, 25-23, 25-17, 25-19)
«Ήταν ένας μεγάλος τελικός ανάμεσα σε δύο πολύ δυνατές ομάδες, τον Ηρακλή και τον Ολυμπιακό. Ο τελικός κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Είχαμε χάσει το πρώτο σετ και κάναμε την ανατροπή. Ένα περιστατικό που θυμάμαι από τότε ήταν το χαμόγελο του γενικού αρχηγού της ομάδας, Λάκη Μιναρετζή μετά το πρώτο χαμένο σετ. Τον βλέπω να χαμογελά. Τον ρώτησα γιατί χαμογελάει και μου είπε ότι είχε πάρει πολλά ηρεμιστικά για να αντέξει την πίεση του αγώνα».

2005: Ρέθυμνο, Ηρακλής – Ολυμπιακός 3-0 (27-25, 25-20, 25-21) + 2006: Αμαλιάδα, Ηρακλής – Παναθηναϊκός 3-0 (27-25, 25-20, 25-21)
«Στο Ρέθυμνο και στην Αμαλιάδα παίξαμε μια μία εβδομάδα μετά τα final-4 του Champions League σε Θεσσαλονίκη και Ρώμη. Μπορεί να μην είχαμε καταφέρει να πάρουμε το ευρωπαϊκό τρόπαιο αλλά η ομάδα ήταν φορμαρισμένη. Όπως είναι και ο Ολυμπιακός φέτος μετά το Challenge Cup. Η διαχείριση που είχε γίνει ήταν πολύ καλή με την βοήθεια και των παικτών. Όταν προέρχεσαι από χαμένους τελικούς θέλει ειδική μεταχείριση. Παίξαμε απέναντι σε μεγάλες ομάδες, ειδικά στην Αμαλιάδα. Θα πρέπει να δείτε το ρόστερ τότε των ομάδων, του Παναθηναϊκού, του Ηρακλή. Πολύ υψηλό επίπεδο βόλεϊ. Μία εβδομάδα πριν τους τελικούς παίζαμε με ομάδες τεράστιου βεληνεκούς όπως την Μπελογκορίε του Τετιούκιν, που ακόμα και σήμερα σηκώνει ευρωπαϊκά. Σε σχέση με το ελληνικό βόλεϊ, τότε ο Ηρακλής, ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός νικούσαν τις καλύτερες ομάδες της Ιταλίας. Ο Ολυμπιακός νίκησε την Τρεντίνο εκτός έδρας, ο Ηρακλής την Ματσεράτα δύο φορές, ο Παναθηναϊκός είχε νικήσει την Κούνεο. Για να καταλάβει κανείς το πόσο υψηλό ήταν το επίπεδο του βόλεϊ τότε και το μέγεθος της επιτυχίας του Ηρακλή».
Κλείνοντας, ο Αλέκος Λεώνης αναφέρθηκε στο φετινό final-4 της Ρόδου, δίνοντας προβάδισμα για την κατάκτηση του τίτλου στον Ολυμπιακό.
«Ο θεσμός του κυπέλλου είναι πολύ σημαντικός. Σε 1-2 μέρες κρίνεται ένας τίτλος και όπου μπορείς να χτυπήσεις το φαβορί είναι σε ένα παιχνίδι και όχι σε μία σήμερα αγώνων. Το φαβορί είναι ξεκάθαρα ο Ολυμπιακός αλλά είναι μία πρόκληση για τις άλλες ομάδες. Στο Κύπελλο παίζει μεγάλο ρόλο η ψυχολογία και κρύβει πολλές εκπλήξεις. Ο Ολυμπιακός έχει πλεονέκτημα απέναντι στον ΠΑΟΚ αλλά έχει και αυτός ευκαιρία να πάρει έναν τίτλο και να σώσει την χρονιά. Είναι δύσκολο να νικήσει τον Ολυμπιακό σε σειρά αγώνων. Στον δεύτερο ημιτελικό δεν πιστεύω ότι ο Ηρακλής έχει πλεονέκτημα, εκεί οι πιθανότητες είναι 50-50».

Σχετικά Άρθρα

“Τώρα… θυμήθηκαν να κλείσουν το Κατσάνειο και δεν παραχωρούν τη Μίκρα!”

Βόλει

Back to Top