«Ήπια προσαρμογή» από τον Σπύρο Μπαξεβάνο

Με την ίδια συνταγή ενδεκάδας (πέραν των επιβεβλημένων δύο αλλαγών) και την ίδια στρατηγική ο νέος κόουτς.

Τον δρόμο της ποδοσφαιρικής λογικής και σύνεσης επέλεξε ο Σπύρος Μπαξεβάνος, διαχειριζόμενος τα αγωνιστικά δεδομένα της ομάδας, στο παιχνίδι του «κυανόλευκου» ντεμπούτου του. Ο 47χρονος τεχνικός, λειτουργώντας με προπονητική σωφροσύνη, επέλεξε να στηριχθεί – σε πρώτη, τουλάχιστον, φάση – στο βασικό σχήμα, το οποίο είχε προκρίνει η προηγούμενη τεχνική ηγεσία.

«Κράτησε» ακόμη και την επιλογή της χρησιμοποίησης του (στόπερ) Μάριου Κωστούλα στο ρόλο του αμυντικού μέσου, ενώ προχώρησε μόνο στις δύο αλλαγές, οι οποίες ήταν εκ των πραγμάτων επιβεβλημένες: την προσθήκη του Τάι στην ενδεκάδα και αυτήν του Νίκου Κουρέλλα, λόγω της απουσίας του Ρεβυθόπουλου.

Ίδιος και ο σχηματισμός

Μάλιστα, ακόμη και στη λεπτομέρεια του σχηματισμού της ομάδας, ο Γιαννιτσιώτης προπονητής επέλεξε να μην προχωρήσει σε παρέμβαση, διατηρώντας τη μεσαία γραμμή με τα δύο «οκτάρια». Όποιος παρατήρησε καλά τον σχηματισμό του Ηρακλή, διαπίστωσε ότι, απλώς, εκεί που αγωνιζόταν μέχρι το παιχνίδι της Πολίχνης ο Α. Αθανασίου, πέρασε ο Τάι.

Δηλαδή, μπροστά από τον «καθαρό κόφτη», Μάριο Κωστούλα, βρίσκονταν ο Κώστας Παναγιωτούδης και ο Βραζιλιάνος, με τον τελευταίο, λόγω των επιτελικών δυνατοτήτων του, να «ζητά» περισσότερο μπάλα, προκειμένου να επιχειρεί μεταβιβάσεις που θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις ευκαιριών.

Αναγκαστική υπερφόρτωση

Βεβαίως, στο δεύτερο μέρος, ο Σπύρος Μπαξεβάνος, εκτιμώντας τη στείρα παραγωγικά εικόνα της ομάδας – ορθότατα – πέρασε στο παιχνίδι όλες τις επιθετικογενείς εφεδρείες του, ποντάροντας – αρχικά – στην ικανότητα του Λεό Ντε Σμεντ να δημιουργεί επιθετικά, μέσω των καλών επαφών του με τη μπάλα, γεγονός που επιβεβαιώθηκε, καθώς – μολονότι ο Γάλλος έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο, στα πρώτα λεπτά της παρουσίας του στον αγωνιστικό χώρο – ήταν εκείνος ο οποίος δημιούργησε τη φάση του νικητήριου γκολ, βγάζοντας τον Μεντί στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, πριν ο Κρυστάλλης εκμεταλλευτεί, προ κενής εστίας, το γυριστό του Σενεγαλέζου.

Πολύ λογικές ήταν και οι κινήσεις υπερφόρτωσης της αντίπαλης περιοχής με τους δύο υψηλόσωμους σέντερ φορ, Κριστιάνο Μεντί και Παντελή Κρυστάλλη, προκειμένου να ασκηθεί – έστω και με την παρουσία του… φυσικού εκτοπίσματος – πίεση στην αντίπαλη άμυνα στα τελευταία λεπτά, στοιχείο το οποίο απέδωσε, καθώς οι δυο τους είχαν τις τελευταίες επαφές με την μπάλα πριν αυτή καταλήξει στα δίχτυα, στη φάση του νικητήριου γκολ.

Σχετικά Άρθρα

Bελέντζας: “Με Μονεμβασιώτη και τον κόσμο του, ο Ηρακλής θα είναι υπερδύναμη!”

Ποδόσφαιρο

Back to Top