Ο σχηματισμός, που προτιμά ο Σπύρος Μπαξεβάνος

Το «4-2-3-1» αποτελεί τη βασική προτίμηση του νέου κόουτς, στον τομέα της αγωνιστικής στρατηγικής.

Ο κάθε προπονητής «κουβαλά» τη δική του φιλοσοφία σε όλα τα θέματα που άπτονται της ενασχόλησής του με το αντικείμενο και – σαφώς – διατηρεί τη δική του προτίμηση σε θέματα αγωνιστικής φιλοσοφίας. Ο Σπύρος Μπαξεβάνος, μέσα από τη μακρά παρουσία του σε πάγκους ομάδων τόσο της Football League, όσο και της Γ΄ Εθνικής, έχει δώσει πολλά δείγματα γραφής σε αυτόν τον τομέα.

Σε επίπεδο προτίμησης αγωνιστικού σχηματισμού, φαίνεται ότι ο Γιαννιτσιώτης κόουτς προκρίνει το… «πολυφορεμένο» στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, «4-2-3-1», σχηματισμό, ο οποίος – ουσιαστικά – αποτελεί ανάλυση του «4-5-1», όπως υποστηρίζουν οι επαΐοντες του αντικειμένου, διευκρινίζοντας ότι μία ποδοσφαιρική ομάδα διαθέτει μόνο τρεις γραμμές και όχι τέσσερις…

Ο προκάτοχος

Ο προκάτοχός του στον «κυανόλευκο» πάγκο, Σάκης Αναστασιάδης,  είχε προτιμήσει δύο βασικούς σχηματισμούς, στους οποίους στήριζε την προπονητική στρατηγική του.

Ο ένας ήταν το «4-4-2», με Ρόβα και Παπαδόπουλο στην επιθετική γραμμή, ενώ ο δεύτερος (τον καθιέρωσε από τον αγώνα του Ευόσμου με τον Αγροτικό Αστέρα και έπειτα, αμέσως μετά τη μεγάλη παύση του πρωταθλήματος για τις γιορτές) ήταν το «4-3-2-1», το οποίο «έπαιξε» μέχρι και το περασμένο Σάββατο στην Πολίχνη. Δηλαδή, με τρεις κεντρικούς μέσους (κόφτη τον Κωστούλα και μπροστά του, ως «οκτάρια», Παναγιωτούδη και Αθανασίου), δύο ακραίους μεσοεπιθετικούς και «φουνταριστό» τον Ρόβα.

Σε κάποια παιχνίδια ή τμήματα παιχνιδιών ακολούθησε και εκείνος το «4-2-3-1», όταν χρησιμοποίησε ως «δεκάρι» τον Βλαδίμηρο Σαββελίδη ή τον Κώστα Παναγιωτούδη.

Ο σχηματισμός του νέου τεχνικού

Το «4-2-3-1» του Σπύρου Μπαξεβάνου, πέρα από τους δύο κεντρικούς και τους δύο ακραίους αμυντικούς, απαιτεί δύο αμυντικούς μέσους, οι οποίοι μπροστά τους θα έχουν έναν επιτελικό, ο οποίος, με τη σειρά του, θα έχει δεξιά και αριστερά του ακραίους μεσοεπιθετικούς, με τον σχηματισμό να ολοκληρώνει ο σέντερ φορ.

 

Σχετικά Άρθρα

Bελέντζας: “Με Μονεμβασιώτη και τον κόσμο του, ο Ηρακλής θα είναι υπερδύναμη!”

Ποδόσφαιρο

Θέλει – οπωσδήποτε – τη νίκη… “ξορκίζοντας” την Κοζάνη…

Ποδόσφαιρο

Back to Top