- Bluearena - https://bluearena.gr -

Το νέο Τουρνουά UEFA Nations League τοποθετεί την Ελλάδα στη League C

Με τη σύσταση του νέου αυτού πρωταθλήματος, η UEFA στοχεύει στη διεξαγωγή πιο ανταγωνιστικών αναμετρήσεων μεταξύ ομάδων ανάλογης δυναμικότητας, μέσω των οποίων θα δίνεται η δυνατότητα και στις χώρες χαμηλότερου επιπέδου να προκριθούν στα τελικά του EURO.

Η Διοργάνωση Αναλυτικά

Στο UEFA Nations League συμμετέχουν και οι 55 ευρωπαϊκοί σύλλογοι. Οι ομάδες χωρίστηκαν σε 4 Γκρουπ Δυναμικότητας (League A, League B, League C, League D) με βάση την κατάταξη που προέκυψε από τα αποτελέσματα στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2018. [1]

Συγκεκριμένα, το 1ο και το 2ο Γκρουπ έχουν από 12 ομάδες χωρισμένες σε 4 ομίλους των 3 ομάδων, το 3ο Γκρουπ  περιλαμβάνει  15 ομάδες χωρισμένες σε έναν όμιλο με 3 ομάδες και 3 ομίλους με 4 ομάδες ενώ το 4ο Γκρουπ απαρτίζεται από 16 ομάδες μοιρασμένες σε 4 ομίλους των 4 ομάδων.

Επιπλέον, οι θέσεις των ομάδων που έχουν προκριθεί από τα προκριματικά, θα καλυφθούν από τις αμέσως επόμενες ομάδες.

Το νέο τουρνουά θα διεξάγεται σε 6 αγωνιστικές που θα καθορίζουν την τελική μορφή  των ομίλων και το ποιες ομάδες θα ανέβουν ή θα υποβιβαστούν.

Στη συνέχεια, οι τέσσερις νικητές των ομίλων του Α’ Γκρουπ θα πάνε απευθείας στο final 4 του UEFA Nations League τον Ιούνιο του 2019.

Οι 16 ομάδες που θα προκύψουν από τους  ομίλους της UEFA Nations League θα προχωρήσουν στα play-off του European Qualifiers τον Μάρτιο του 2020 προκειμένου να αναμετρηθούν για τις 4 τελευταίες θέσεις του EURO 2020.

Η Κλήρωση

Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, στο SwissTech Convention Centre της Λωζάννης, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία έκανε την κλήρωση για το νεοσύστατο UEFA Nations League. Χώρισε τις 55 χώρες- μέλη σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας τα οποία στη συνέχεια σχημάτισαν τέσσερις ομίλους το καθένα.

Η Ελλάδα στη League C

Κατά την κλήρωση, ο Φινλανδός, Γιάρι Λίτμανεν, τοποθέτησε την Ελληνική Εθνική ομάδα [2] στον δεύτερο όμιλο του Τρίτου Γκρουπ Δυναμικότητας (League C) όπου θα έρθει αντιμέτωπη με την Ουγγαρία, τη Φινλανδία και την Εσθονία. Η νικήτρια ομάδα του ομίλου θα ανέβει στη League B, ενώ η τελευταία θα υποβιβαστεί στη League D.

Ωστόσο, αυτό το τουρνουά έρχεται μετά την αποτυχία της Ελλάδας να προκριθεί στους ομίλους του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018, έπειτα από την ήττα της από την Κροατία.

Επομένως, ο Μίχαελ Σκίμπε και το επιτελείο του έχουν πια συγκεκριμένους στόχους. Ο πρώτος είναι να περάσει η εθνική μας ομάδα στη φάση των play-off του Ιουνίου του 2019 κι ο δεύτερος, αν τελικά καταφέρει να βγει αλώβητη, να προκριθεί στην τελική φάση του EURO 2020, όπου θα έχει να αντιμετωπίσει ομάδες φαβορί [3] για την κατάκτηση του τίτλου του Πρωταθλητή Ευρώπης, όπως τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Θα είναι, λοιπόν, αυτή η νέα ευρωπαϊκή διοργάνωση η αφορμή για να ανακτήσει η Ελλάδα την ποδοσφαιρική της ταυτότητα;