Το πλάνο του νέου κόουτς

«Εποχή Χατζηκυριακίδη» στο Ιβανώφειο, με αυτονόητες προτεραιότητες στον σχεδιασμό του νέου τεχνικού ηγέτη.

Ηρακλής, Μπάσκετ

Η ανάγκη για ριζική αλλαγή δεδομένων στην ομάδα μπάσκετ του Ηρακλή υπήρξε τεράστια. Ο βαυκαλισμός της παρουσίας ενός πλούσιου σε ποιότητα και βάθος επιλογών ρόστερ, αποδείχθηκε ότι δεν μπορούσε να οδηγήσει πουθενά. Τουλάχιστον, δεν μπορούσε να οδηγήσει με ασφάλεια στον δρόμο της ανόδου, έστω και μέσα από την εξασφάλιση του δευτέρου εισιτηρίου, από την επίπονη και εξόχως απαιτητική διαδικασία των play offs.

Η εύλογη και – εν πολλοίς – αυτονόητη κίνηση της αλλαγής τεχνικής ηγεσίας προχώρησε. Ο Βαγγέλης Αλεξανδρής αποχώρησε και ο Λευτέρης Χατζηκυριακίδης παρέλαβε το τιμόνι της τεχνικής καθοδήγησης. Με διακριτή – σαφέστατα – και την αλλαγή προσανατολισμού από πλευράς του Θόδωρου Δρακόπουλου, ως προς την προσαρμογή του στη συνεργασία με έναν κόουτς απολύτως «αφομοιωμένο» στις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης κατηγορίας (όπως πράττουν και οι πιο επιτυχημένοι των ανταγωνιστών του Ηρακλή), σε αντίθεση με την επιλογή που είχε γίνει στο πρόσωπο του αποχωρήσαντος προπονητή…

Αλλαγή ψυχολογικού υποβάθρου

Το πρώτο που κομίζει ο Λευτέρης Χατζηκυριακίδης, είναι το απολύτως επόμενο και εύλογο από μια αλλαγή προπονητή: τον νέο «αέρα», την αλλαγή ψυχολογικού υποβάθρου στο εσωτερικό της ομάδας.

Νέο ενδιαφέρον, νέα δεδομένα, νέες συνήθειες για την καθημερινότητα της ομάδας και προσπάθεια απαλλαγής – σταδιακά – από τα μέχρι πρότινος ισχύοντα. Ό,τι φέρνει μαζί του, δηλαδή (αυτομάτως και χωρίς ιδιαίτερο κόπο), ως παρελκόμενα, ο κάθε νέος τεχνικός, όταν αναλαμβάνει μια ομάδα.

«Υψηλό τέμπο» και τέρμα στην «επιφυλακτικότητα»

Όπως προσδιόρισε από την πρώτη στιγμή της παρουσίας του στην ομάδα, βασικό όπλο του νέου κόουτς είναι η «αφομοίωση» από πλευράς του των ιδιαίτερων δεδομένων της Α2.

Τονίζει ότι γνωρίζει αυτές τις ιδιαιτερότητες και ότι διατηρεί τις δυνατότητες να προσαρμόσει την ομάδα πάνω σε αυτές. Πρεσβεύει την ανάγκη να μετασχηματίσει αυτόν τον «φοβικό» και αγωνιστικά «συνεσταλμένο» Ηρακλή, που βλέπουμε μέχρι σήμερα, σε μία ομάδα, η οποία θα αγωνίζεται σε «υψηλό τέμπο», όπως ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά, μέσα από τις πρώτες δηλώσεις του στην επίσημη ιστοσελίδα της «κυανόλευκης» ΚΑΕ.

Επιδιώκει να περάσει το μήνυμα της ποιοτικής ανωτερότητας στους παίκτες του και να τους καταστήσει λιγότερο «μαζεμένους» στην αγωνιστική συμπεριφορά τους, απελευθερώνοντας το σύνολο και τη δυναμική του.

Αξιοποίηση του «βάθους» της ομάδας

Η αλήθεια είναι ότι κάθε παίκτης από την επτάδα του πάγκου του Ημίθεου θα μπορούσε να αγωνίζεται βασικός σε πολλές από τις ομάδες της κατηγορίας.

Ο Λευτέρης Χατζηκυριακίδης θεωρεί ότι δεν έχει επιτευχθεί η απόλυτη εκμετάλλευση του γεγονότος ότι ο φετινός Ηρακλής δεν σταματά στην ύπαρξη μιας σπουδαίας ποιοτικά βασικής πεντάδας, αλλά «εκτείνεται» σε απόλυτο βάθος επιλογών και η βασική επιδίωξή του αφορά στο να αναδείξει στο προσκήνιο τη δυναμική τους.

«Ήπια προσαρμογή»

Όπως ο ίδιος ο 48χρονος κόουτς τονίζει, η απόπειρά του να περάσει τα δικά του «θέλω» στο παιχνίδι της ομάδας θα είναι σταδιακή και θα θυμίζει αυτόν το οικονομολογικό όρο, που είναι και επίκαιρος, δηλαδή την «ήπια προσαρμογή».

Βεβαίως επιδιώκει και στοχεύει στο να αλλάξει αγωνιστική φυσιογνωμία προς το θετικότερο ο «Γηραιός», αλλά χωρίς διαδικασίες σοκ και δραστικά μέτρα. Όλα αυτά, προκρίνοντας σαφώς, παράλληλα, την ανάγκη για μια πορεία αλλεπάλληλων νικηφόρων αποτελεσμάτων, τα οποία έχει ανάγκη η ομάδα, προκειμένου να διατηρηθεί μέχρι το τέλος της regular season στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Asvestochori Club: “Μαζί με τους οπαδούς του ΠΑΣ στο Ιβανώφειο” (pic)

Μπάσκετ

Back to Top