«Πληγή» οι στατικές φάσεις, με δεδομένη την έλλειψη «ψηλών»…

Το γκολ στις καθυστερήσεις στον Λαγκαδά από… «γιόμα» και η προσοχή που απαιτείται για να καλυφθεί το δεδομένο μειονέκτημα…

Έχει επισημανθεί από την πρώτη στιγμή της διαμόρφωσης του νέου – εμπλουτισμένου – ρόστερ των «κυανολεύκων». Ο λόγος για το γεγονός ότι η ομάδα ενισχύθηκε με μια πλειάδα ικανών και έμπειρων – για την κατηγορία – παικτών, οι οποίοι, ωστόσο, δεν διατηρούν – στη συντριπτική πλειοψηφία τους – ένα σημαντικό (για το σύγχρονο ποδόσφαιρο) χαρακτηριστικό: το μεγάλο ύψος και την ικανότητα στο παιχνίδι «με την μπάλα στον αέρα».

Συνέπεια αυτής της κατάστασης, το να έχει πληρώσει αρκετές φορές μέχρι τώρα τις αποτυχημένες εναέριες μονομαχίες η ομάδα του Σάκη Αναστασιάδη. Πολύ πρόχειρα μπορούμε να μνημονεύσουμε το πρόσφατο γκολ του Κοντέοντα στον Λαγκαδά, το οποίο στοίχισε έναν χρήσιμο βαθμό, το γκολ της Νάουσας και το γκολ του Καμπανιακού. Όλα από «γεμίσματα» και εύκολες κεφαλιές των αντιπάλων…

Υψομετρικά ελλιπής…

Είναι χρήσιμο για μία ομάδα – και συνήθως υφίσταται ως προνόμιο σε μία ενδεκάδα – το να διατηρεί τουλάχιστον τρεις με τέσσερις κλασικούς ψηλούς στο βασικό σχήμα της. Είναι σύνηθες, για παράδειγμα, οι δύο κεντρικοί αμυντικοί, ο  σέντερ φορ και κάποιος από τους ανασταλτικούς μέσους να διαθέτουν το προσόν του ύψους και να βοηθούν το σύνολο στις μάχες του «αέρα».

Να μπορούν να υπερασπιστούν τα καρέ τους, όταν καλούνται να αμυνθούν και να καταστούν απειλητικοί για τον αντίπαλο, όταν έρχεται η στιγμή για στατικές φάσεις στην επίθεση.

Στον Ηρακλή τα δεδομένα είναι διαφορετικά, τουλάχιστον σε επίπεδο βασικής ενδεκάδας. Αν εξαιρεθεί ο Λεωνίδας Καστριτσέας (ακόμη και ο πολύ καλός στόπερ, Άγγελος Καραντασιάδης διαθέτει το προσόν της ταχύτητας και της πρόβλεψης, αλλά όχι αυτό του ύψους) το βασικό σχήμα δεν διαθέτει άλλον ποδοσφαιριστή που να μπορεί – με αξιώσεις και με βάση την ανάλογη σωματοδομή – να παλέψει στον «αέρα» και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Παντελής Κρυστάλλης – κάποιες φορές – επιλέγεται να περάσει ως αλλαγή στον αγωνιστικό χώρο, ακόμη κι όταν η ομάδα θέλει – απλώς – να προστατέψει το σκορ.

Μεγάλο βάρος στις προπονήσεις

Σαφέστατα η τεχνική ηγεσία έχει εντοπίσει προ πολλού το ζήτημα και (μη διαθέτοντας ως επιλογή το να βάλει τους ποδοσφαιριστές στην… κλίνη του Προκρούστη, για να τους… ψηλώσει) δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα των στατικών φάσεων μέσα από την καθημερινότητα των προπονήσεων.

Ο Σάκης Αναστασιάδης εξηγεί στους παίκτες του ότι οι φάσεις που κρίνονται στον «αέρα» είναι ικανές να κρίνουν και αγώνες (όπως συνέβη το απόγευμα της Κυριακής στον Λαγκαδά) και ότι η ομάδα ως σύνολο θα πρέπει να εφαρμόσει οργανωμένη και μεθοδική αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων, ως αντιστάθμισμα της δεδομένης… υψομετρικής αδυναμίας.

Σχετικά Άρθρα

“Πρόθυμος για τη διαδοχή μου, χωρίς τελεσίγραφα και επικοινωνιακά τεχνάσματα”

Ποδόσφαιρο

Asvestochori Club: “Μάθημα κερκίδας στο Ιβανώφειο, κλειδώνουμε παραμονή στη Χαλάστρα!”

Ποδόσφαιρο

Back to Top