- Bluearena - https://bluearena.gr -

Έφτασε στο στόχο, παρά τις – αντικειμενικές – δυσκολίες

Ίσως να πρόκειται για τον αγώνα στον οποίο θα πρέπει να ασκηθεί η πιο «απαλή» κριτική, αναφορικά με τη μέχρι τώρα αγωνιστική διαδρομή του μπασκετικού Ημίθεου στο φετινό πρωτάθλημα της Α2. Αυτό, διότι η νίκη επί του Ψυχικού ήλθε, ενώ η ομάδα του Βαγγέλη Αλεξανδρή είχε να διαχειριστεί αντικειμενικότατες και απολύτως κατανοητές δυσκολίες, αντιμετωπίζοντας, μάλιστα, μία ομάδα της «δεύτερης ταχύτητας» του πρωταθλήματος, ικανή να κάνει πολλές ζημιές σε εκείνες της – θεωρητικά – «πρώτης ταχύτητας».

Πρωτίστως, η απουσία ενός από τους πλέον χρήσιμους και βασικούς παίκτες, αυτή του Κώστα Κακαρούδη, αποτελούσε εξ αρχής τροχοπέδη στην όλη προσπάθεια. Ο έμπειρος πάουερ φόργουορντ είναι παίκτης – κλειδί για τη φετινή ομάδα, καθώς μπορεί να συμβάλλει με πολλούς τρόπους στην επίτευξη του νικηφόρου αποτελέσματος, με την ικανότητά του να «τραβήξει» σκορ, «εκτελώντας» τον αντίπαλο, είτε με το εξαιρετικό μακρινό σουτ που διαθέτει, είτε με την ικανότητά του κοντά στο καλάθι, αλλά και την έντονη συμμετοχή του στη μάχη των ριμπάουντ.

Παράλληλα, σημαντική δυσχέρεια, την οποία έπρεπε να υπερβούν οι «κυανόλευκοι», ήταν και το γεγονός ότι έμειναν για ένα 15ήμερο περίπου, μόνο με προπονήσεις, απενεργοποιημένοι από επίσημη, αλλά ακόμη και από φιλική αγωνιστική δράση. Ήταν κάτι που ο κόουτς είχε επισημάνει εμφατικά πριν την αναμέτρηση του περασμένου Σαββάτου και κάθε άλλο παρά άδικο είχε στην τοποθέτησή του.

Τέλος, το γεγονός ότι ένας τόσο χρήσιμος για τον αγωνιστικό σχεδιασμό της ομάδας παίκτης, όπως ο Γιάννης Αθανασούλας, αγωνίστηκε όντας ουσιαστικά ανέτοιμος, μετά από απουσία ενός 20ημέρου περίπου και χωρίς να έχει προλάβει να συμπληρώσει ικανό αριθμό προπονήσεων επανερχόμενος από το τραυματισμό του, ήταν άλλη μια τρανή αντιξοότητα, που απαιτήθηκε να παρακάμψει ο «Γηραιός», ώστε να φτάσει στην τελική επικράτηση απέναντι στο αξιόμαχο συγκρότημα του Γιώργου Ρεμεντέλα.

Πολύ καλό δεύτερο ημίχρονο

Η νίκη του Ημίθεου βασίστηκε σε μια εξαιρετική συμπαρουσία όλων των στελεχών της ομάδας στα δύο τελευταία δεκάλεπτα της αναμέτρησης. Η αμυντική προσπάθεια κορυφώθηκε με επιτυχία και αποτελεσματικότητα, ενώ στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον η λογική και οι ψύχραιμες αποφάσεις, με προπομπούς τους εξαιρετικούς, Γιάννη Γκαγκαλούδη και Δημήτρη Χαριτόπουλο.

Το πρόσημο για την εμφάνιση του δευτέρου μέρους είναι θετικό και βοήθησε στο να ξεπεραστούν οι αντικειμενικές δυσκολίες και να επιτευχθεί ο στόχος.

Ο Μπούμπαλο και το παιχνίδι με τους ψηλούς…

«Να μπορέσουμε να βάλουμε στο παιχνίδι του ψηλούς μας, καθώς οι αντίπαλοι κατορθώνουν να τους απενεργοποιούν, χρησιμοποιώντας χαμηλά σχήματα», είχε υπογραμμίσει στο διάστημα της διακοπής (λόγω μετάθεσης του αγώνα με τον Αμύντα) ο Βαγγέλης Αλεξανδρής.

Για μια ακόμη φορά διαπιστώθηκε ότι η ομάδα θέλει δουλειά, προκειμένου να αξιοποιήσει στο έπακρο αυτό το τεράστιο πλεονέκτημα υπεροχής στους ψηλούς το οποίο διαθέτει, καθώς – ναι μεν – ο Δημήτρης Χαριτόπουλος – όντας πιο κοντά υψομετρικά στους αντίπαλους ψηλούς – κατόρθωσε να «κάνει ζημιά» επιθετικά, αλλά ο Ντόμαγκοϊ Μπούμπαλο ήταν εμφανώς εκτός αγώνα.

Ο Κροάτης γίγαντας των 2.13, θα χρειαστεί πολλή και μεθοδική, ομαδική δουλειά μέσα από τις καθημερινές προπονήσεις, ώστε να αξιοποιήσει τα εξαιρετικά προσόντα του, επιτυγχάνοντας να διαχειριστεί το γεγονός ότι, στο επίπεδο της Α2, αντιμετωπίζεται από «ελαφρείς» ψηλούς (πρόκειται ουσιαστικά για «τεσσάρια», ύψους μόλις λίγο πάνω από τα δύο μέτρα).

Μην λησμονούμε ότι ο ψηλός του «Γηραιού» ήταν εκείνος, ο οποίος, όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει έναν «κανονικό» και στιβαρό σέντερ, όπως ο Στέφαν Τζόρτζεβιτς, στην 2η αγωνιστική στην Καρδίτσα, τον «φόρτωσε» με 30 πόντους. Οπότε, το ζητούμενο είναι να αποδειχθεί παραγωγικός ο Μπούμπαλο και απέναντι σε πιο ευκίνητα σχήματα ψηλών.