Ο χαιρετισμός του Γ.Σ Ηρακλή στην εκδήλωση μνήμης στον Γεώργιο Ιβάνοφ

Ο χαιρετισμός των εκπροσώπων του Γ.Σ Ηρακλή κατά την διάρκεια της εκδήλωσης μνήμης του Γέωργιου Ιβάνοφ

Ερασιτέχνης

ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΓΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΙΒΑΝΩΦ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Kύριοι Πρόεδροι

Σαν Γυμναστικός Σύλλογος Ηρακλής αισθανόμαστε τιμή που παρευρισκόμαστε σε αυτή την εκδήλωση η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γεωργίου Ιβάνωφ. Του ανθρώπου που σημάδεψε με την παρουσία του τον σύλλογό μας, τόσο σε αγωνιστικό, όσο και σε εθνικοαπελευθερωτικό επίπεδο και που τιμούμε καθημερινά.

Άλλωστε ο Γεώργιος Ιβάνωφ αποτελεί εξέχουσα προσωπικότητα για τον Ηρακλή, άνθρωπο σύμβολο, ήρωα για την ιστορία του συλλόγου, γεγονός που έχουμε αποδείξει και αναδείξει τόσο με την ονοματοδοσία στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη, το πασίγνωστο πλέον «Ιβανώφειο», όσο και με την αθλητική κολυμβητική διοργάνωση «Ιβανώφεια», που επίσης διοργανώσαμε ως σύλλογος για να αποτίσουμε φόρο τιμής, σ’ αυτή τη μεγάλη προσωπικότητα.

Και φυσικά, όλοι μας, για όσο υπάρχουμε, για όσο υπάρχει Ηρακλής, θα συνεχίσουμε να τον τιμούμε. Φέτος, τα διακεκριμένα εισιτήρια διαρκείας της ποδοσφαιρικής ομάδας έχουν την προσωπογραφία του, ενώ σήμερα σε ένδειξη τιμής παραδίδουμε ως έκθεμα στο Πολεμικό Μουσείο τα πρακτικά του διοικητικού συμβουλίου του 1931, όπου καταγράφεται η απόφαση για την πρώτη συμμετοχή του Γεώργιου Ιβάνωφ σε κολυμβητικούς αγώνες.

Η εμβληματική παρουσία του Ιβάνωφ στον σύλλογο μας, είναι άμεσα συνυφασμένη με την ιστορία του ίδιου του ΓΣ Ηρακλής που ξεκινά από το 1870 και φτάνει μέχρι σήμερα. Τότε, όταν οι ιδρυτές του ιστορικού μας συλλόγου έπαιρναν την απόφαση να δημιουργήσουν στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, Ταταύλα τον Ηρακλή και αργότερα το 1908 στη Θεσσαλονίκη, είχαν ένα όραμα. Την απελευθέρωση της χώρας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το ίδιο όραμα που είχε και ο Ιβάνωφ όταν με την δράση του την περίοδο της κατοχής, κατάφερε να αναδειχθεί ως ένας από τους καλύτερους – αν όχι ο καλύτερος – σαμποτέρ κατά των ναζιστικών στρατευμάτων σε Ελλάδα και Πολωνία.

Το ίδιο όραμα που είχαν και άλλοι αθλητές που υπηρέτησαν τον Ηρακλή και μετέπειτα την πατρίδα, δίνοντας το αίμα τους γι’ αυτή, όπως ο Γιώργος Κατσάνης που σκοτώθηκε στην Κύπρο κατά την τουρκική εισβολή στον Άγιο Ιλαρίωνα, στις παρυφές του όρους Πενταδάκτυλος.

Είναι μια σημαντική στιγμή για εμάς η σημερινή εκδήλωση. Γιατί μέσα από αυτή μένει άσβεστη και η φλόγα που νιώθουμε για να δημιουργήσουμε νέους αθλητές πρότυπα. Ανθρώπους που δεν θα μείνουν στην ιστορία μόνο για τις αθλητικές τους επιδόσεις, αλλά και για την υπηρεσία τους στην πατρίδα. Εξάλλου ο Ηρακλής είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την κοινωνία. Και η κοινωνία με την ελευθερία. Και ένα μέρος της ελευθερίας που απολαμβάνουμε σήμερα οφείλεται δικαιωματικά στον Γεώργιο Ιβάνωφ και τη δράση του.

Back to Top