- Bluearena - https://bluearena.gr -

Παίζει πειστικά τον «πρώτο ρόλο»…

Το είδαμε να συμβαίνει από την πρώτη στιγμή που η ομάδα δέχθηκε την τονωτική ένεση με τις προσθήκες «έτοιμων» για την κατηγορία παικτών, με σημαντικές αγωνιστικές παραστάσεις και ανάλογη αγωνιστική συμπεριφορά. Το γεγονός, δηλαδή, ότι ο ενισχυμένος και διαφορετικός Ηρακλής από την 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος και έπειτα, μπαίνει στο γήπεδο για να «ζητήσει» το τρίποντο και όχι για να εξασφαλίσει – απλώς – τη «μη ήττα».

Το ίδιο στα Τρίκαλα Ημαθίας με τον Μεγάλο Αλέξανδρο, το ίδιο στο Καυτανζόγλειο με τον Αλμωπό Αριδαίας (ανεξαρτήτως αν δεν ήρθε το γκολ), το ίδιο χθες το απόγευμα στην Κατερίνη, κόντρα στον Πιερικό. Πάντοτε είναι εκείνος που θα περάσει στον αντίπαλο το μήνυμα ότι «ήρθα με στόχο το τρίποντο, αν θέλεις ανοίξου, αν θέλεις ταμπουρώσου». Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό, το οποίο λειτουργεί καταλυτικά στην εξέλιξη και στην κατάληξη των αναμετρήσεων και αφορά σε προϊόν εξαιρετικής νοοτροπίας αγωνιστικής πρακτικής από μέρους της τεχνικής ηγεσίας και των παικτών.

Να αποκτήσει διάρκεια στον έλεγχο

Ο Ηρακλής κράτησε τα ηνία της αναμέτρησης στην Κατερίνη από την εκκίνησή της και κατόρθωσε να φτάσει στο πανέμορφο σε εκτέλεση φάουλ – γκολ του Κώστα Παναγιωτούδη, εκεί προς τα στερνά του πρώτου ημιχρόνου.

Το κακό για τον αντίπαλο είχε γίνει. Χρειάστηκε πολύ χρόνο ο Πιερικός προκειμένου να ξεπεράσει το σοκ και από κομπάρσος στην εξέλιξη του αγώνα, να διεκδικήσει στοιχεία επιθετικότητας βγαίνοντας από το «καβούκι» του.

Όταν οι γηπεδούχοι αποφάσισαν να απειλήσουν τον Ηρακλή, αποδείχθηκε ότι, όχι μόνο ήταν αργά, αλλά και ότι οι «κυανόλευκοι» είχαν τις κατάλληλες απαντήσεις προκειμένου να προστατέψουν το υπέρ τους σκορ.

Αν και – είναι σαφές – ότι μόλις η ομάδα αποκτήσει – συν τω χρόνω – συνοχή και αγωνιστική ομοιογένεια, θα πρέπει να επεκτείνει δραματικά το χρονικό διάστημα απολύτου ελέγχου των αγώνων. Να περιοριστούν τα διαστήματα μαζικής οπισθοχώρησης και «προσφοράς» μπάλας στον αντίπαλο, ώστε υπό την πίεση του αποτελέσματος να σου δημιουργεί καταστάσεις στα καρέ σου. Χθες ήταν η καλή μέρα του Γιούδα και η καλές τοποθετήσεις των ανασταλτικών παικτών, που προστάτεψαν το νικηφόρο αποτέλεσμα, όμως στη συνέχεια η εμπειρία και η ποιότητα θα πρέπει να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στον τομέα του ελέγχου του ρυθμού, ακόμη κι όταν το αποτέλεσμα πιέζει τον αντίπαλο.

Κομβικής σημασίας ο κόσμος και η εμπειρία

Το να αποκτήσει νοοτροπία πρωταγωνιστή, σε οποιαδήποτε έδρα κι αν αγωνίζεται ο Ηρακλής, οφείλεται (πέρα από την ιδιαιτερότητα του ονόματος και της υπόστασης της ομάδας, στοιχεία που δεν παραβλέπονται από κανέναν στον ποδοσφαιρικό χώρο) και στην μόνιμη, επίμονη και έντονα υποστηρικτική παρουσία του κόσμου κάθε αγωνιστική, σε κάθε έδρα του Ομίλου.

Οι Ηρακλειδείς προσφέρουν το εξαιρετικό και προνομιακό περιβάλλον έδρας για την ομάδα τους κάθε αγωνιστική και αυτό είναι φυσικό και επόμενο να υποβοηθά σε σημαντικό επίπεδο την αγωνιστική τακτική του «Γηραιού», που τον θέλει να μην κλείνεται και να μην περιορίζεται σε παθητικό ρόλο σε οποιοδήποτε παιχνίδι και με οποιονδήποτε αντίπαλο.

Βεβαίως, σημαντικότατη και καταλυτική παράμετρος στο όλο θέμα είναι και η ποιοτική ενίσχυση που επιχειρήθηκε και επιχειρείται σε μεταγραφικό επίπεδο, καθώς τα παιδιά που στελεχώνουν, πλέον, το ρόστερ είναι και πεπειραμένα και ποιοτικώς επαρκή για τη συγκεκριμένη κατηγορία.