«Μπλόκο» στον Τζόρτζεβιτς…

Το «stop» στον ηγέτη της Καρδίτσας, το επιθετικό παιχνίδι με τους ψηλούς και η αποτελεσματική περιφερειακή άμυνα, τα ζητούμενα για τον Ηρακλή στην αυριανή μπασκετική μάχη…

Ηρακλής, Μπάσκετ

Οι αδυναμίες αλλά και οι δυνατότητες της φετινής ομάδες (αν και είναι πολύ νωρίς για να είμαστε βέβαιοι επ’ αυτού) έχουν αναδειχθεί ανάγλυφα μέσα από την επίπονη διαδικασία των αγώνων κυπέλλου, που προηγήθηκε και – ιδίως – μέσα από την εικόνα της πρεμιέρας του πρωταθλήματος.

Παράλληλα, ο Βαγγέλης Αλεξανδρής έχει αποκτήσει μια πλήρη και εξαιρετικά λεπτομερειακή εικόνα από τον αυριανό αντίπαλο του Ηρακλή για την δεύτερη αγωνιστική της Α2, την ομάδα της Καρδίτσας, ακριβώς επειδή οι «κυανόλευκοι» την αντιμετώπισαν στο ίδιο γήπεδο, μόλις προ ολίγων ημερών, για τον θεσμό του κυπέλλου. Χωρίς, όμως, την παρουσία του – τραυματία τότε – Δημήτρη Χαριτόπουλου, ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί ένα από τα κομβικά στοιχεία για την εξέλιξη του αγώνα.

Βασικός στόχος ο περιορισμός του Σέρβου σέντερ

Από εκείνο, λοιπόν, το παιχνίδι το συμπέρασμα είναι ένα: τα περισσότερα στον επιθετικό τομέα ο αυριανός αντίπαλος τα περιμένει από τον Στέφαν Τζόρτζεβιτς. Ο 28χρονος Σέρβος σέντερ, μπορεί να μην αποτελεί φόβητρο, από άποψης σωματικών προσόντων, καθώς με 2,06 δεν είναι το πολύ ψηλό «πεντάρι», αλλά είναι ικανότατος στο να βάζει τη μπάλα στο αντίπαλο καλάθι. Είτε με προσπάθειες κοντά σε αυτό, είτε με σουτ απέξω.

Όχι μόνο στην αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων για το κύπελλο, αλλά και σε όλα τα μέχρι τώρα παιχνίδια της Θεσσαλικής ομάδας, ο δυναμικός σέντερ είναι ο αρχισκόρερ, όπως συνέβη και στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Στον εκτός έδρας για τους Καρδιτσιώτες αγώνα με αντίπαλο τον Χολαργό, ο Τζόρτζεβιτς ήταν – για μια ακόμη φορά – ο ακρογωνιαίος λίθος στην επιθετική έκφραση, σκοράροντας 25 πόντους.

Στόχος του Βαγγέλη Αλεξανδρή είναι ο περιορισμός της επιθετικής συγκομιδής του Σέρβου και προς αυτόν τον σκοπό θα επιστρατεύσει τους δύο εξαιρετικούς για την κατηγορία σέντερ, που διαθέτει, Δημήτρη Χαριτόπουλο και Ντόμαγκοϊ Μπούμπαλο, αλλά και συνδυαστικές άμυνες επάνω στο μεγάλο επιθετικό όπλο των γηπεδούχων.

Επιθετικό παιχνίδι με τους ψηλούς

Ένα σίγουρο συμπέρασμα που προέκυψε από τον αγώνα με τον Ερμή Αγιάς στην πρεμιέρα είναι ότι ο Ηρακλής έχει να διαχειριστεί ένα σημαντικό ατού στον φετινό μαραθώνιο της Α2. Τους εξαιρετικούς ψηλούς του, που αποτελούν πολυτέλεια για το συγκεκριμένο πρωτάθλημα.

Την ώρα, που ακόμη και η… «κουτσή Μαρία» της Α2 διαθέτει εξαιρετικούς κοντούς μακρινούς σουτέρ (ίσως και πιο απελπιστικά εύστοχους από αυτούς του Ημίθεου), Χαριτόπουλος και Μπούμπαλο είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν από κάθε ομάδα της κατηγορίας, όταν παίρνουν σωστά την μπάλα κάτω από το καλάθι. Κι αν στους δύο σέντερ προσθέσει κανείς και την παρουσία δύο ποιοτικότατων «τεσσαριών», όπως ο Κακαρούδης και ο Αγγελακόπουλος, γίνεται προφανέστατο ότι ο πολύπειρος κόουτς του Ηρακλή έχει στα χέρια του μία σημαντική μέθοδο απειλής της αντίπαλης ρακέτας.

Μάλιστα, αν στον αυριανό αγώνα της Καρδίτσας, τροφοδοτηθούν σωστά (τόσο σε ποιότητα, όσο και σε ποσότητα τροφοδοσίας) οι ψηλοί της ομάδας, θα αυξηθούν και οι πιθανότητες θετικής αντιμετώπισης του Τζόρτζεβιτς, καθώς Σέρβος θα πιεστεί ασφυκτικά στην άμυνα και θα αναγκαστεί να «φορτωθεί» με φάουλ.

«SOS» για την περιφερειακή άμυνα

Το να «ξεσαλώνουν» οι αντίπαλοι περιφερειακοί, στήνοντας… πάρτι έξω από τα 6,75, είναι συνηθισμένο για τον Ηρακλή και από την περσινή αγωνιστική περίοδο. Το διαπιστώσαμε και στην πρεμιέρα του Ιβανωφείου, με το πρόβλημα να έχει εντοπιστεί από την «κυανόλευκη» τεχνική ηγεσία.

Ο Βαγγέλης Αλεξανδρής αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην περιφερειακή άμυνα και μία επιλογή, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει, προκειμένου ο Ημίθεος να «δέσει» σε αυτόν τον τομέα είναι η επί μακρόν παρουσία του εξαιρετικού περιφερειακού αμυντικού, Δημήτρη Καλαϊτζίδη, στην πεντάδα. Όχι απαραιτήτως σε θέση «1», αλλά και σε θέση «2», αν και εφόσον ο Κώστας Τότσιος δείξει να παραμένει και πάλι εκτός ρυθμού στον τομέα του σκοραρίσματος.

Η επιπρόσθετη επιλογή του Απόλλωνα Δεληγιώργη στους γκαρντ, που έρχεται να προστεθεί στα δεδομένα της ομάδας σε σχέση με την περσινή χρονιά, προσφέρει στον κόουτς μεγαλύτερη ευχέρεια δράσης στον τομέα της περιφερειακής άμυνας, ενώ φαίνεται ότι για τον ίδιο σκοπό υπολογίζει και στην παρουσία του – «ρολίστα» – Στάθη Παπαδιονυσίου.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to Top