- Bluearena - https://bluearena.gr -

Όχημα (αόριστης) μελλοντικής ελπίδας η Γ΄ Εθνική…

Ως μια εναλλακτική λύση αγωνιστικής επιβίωσης και συνέχισης της αγωνιστικής δραστηριοποίησης της ομάδας, αντιμετωπίζουν στον Ηρακλή την περίπτωση συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής και για αυτό σπεύδουν να δηλώσουν συμμετοχή. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι αν αυτή τη στιγμή, που φτάσαμε στα όρια λήξης της προθεσμίας δηλώσεων συμμετοχής στα Ελληνικά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα, είχε προκριθεί κάποιο άλλο σενάριο σχετιζόμενο με την ποδοσφαιρική επανεκκίνηση, ως κατάλληλο, η κίνηση για την τρίτη τη τάξει κατηγορία δεν θα γινόταν ποτέ.

Ωστόσο, με την προοπτική της Γ΄ ΕΠΣΜ (τη λύση του πραγματικά «γνήσιου» Ηρακλή) να μην… γοητεύει, αλλά και να απαιτεί να χαθεί αυτή η αγωνιστική περίοδος, λόγω του ότι η διαδικασία ξεμπλοκαρίσματος του ΑΦΜ του Γυμναστικού Συλλόγου δεν θα ολοκληρωθεί άμεσα, έμεινε ως μόνη εκδοχή η «συνεργασία» με ομάδα της Α1 ΕΠΣΜ και, εν προκειμένω, αυτή με τον Ηρακλή Αμπελοκήπων. Η οποία, ωστόσο, παρουσιάζει τόσα σκοτεινά σημεία, που καθιστά το ενδεχόμενο της τελικής αποδοχής της από τη βάση των Ηρακλειδέων ως εξαιρετικά αμφίβολο.

Οπότε, η δημιουργία μιας… «κάβας» με τη λύση της Γ΄ Εθνικής φάνταζε, μάλλον, επιβεβλημένη…

Τι «παίρνεις» με τη Γ΄ Εθνική…

Η δήλωση συμμετοχής στη Γ΄ Εθνική εξυπηρετεί στο ότι η ομάδα δεν χάνει μια ολόκληρη αγωνιστική περίοδο, αν δεν προχωρήσει η εκδοχή της επανεκκίνησης μέσω Αμπελοκήπων.

Αν, ωστόσο, προκύψει η ανάγκη ενεργοποίησης της συμμετοχής στην τρίτη κατηγορία, είναι βέβαιο ότι κανείς από τους ιθύνοντες του Γυμναστικού, του Ιδρυτικού ή από τους ανθρώπους που θα χρηματοδοτήσουν την προσπάθεια δεν πιστεύει ότι μπορεί να ακολουθηθούν τα προαπαιτούμενα της συγκεκριμένης εκδοχής, προκειμένου η ομάδα να επανέλθει στις επαγγελματικές κατηγορίες.

Εξαιτίας της μακράς χρονικής καθυστέρησης, το όποιο αγωνιστικό σύνολο κληθεί να «κατέβει» φέτος στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής, σε καμία περίπτωση δεν θα προσδοκά συμμετοχή στην τελική πρώτη τετράδα. Συνεπώς, μία χρονιά πάει χαμένη.

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να ακολουθήσει μια «χρονιά τετράδας», στη συνέχεια μια «χρονιά πρωτιάς» και την επόμενη περίοδο θα επιτραπεί – με βάση το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο – η άνοδος στη Football League, αν και εφόσον – και πάλι – κατακτηθεί η πρώτη θέση…

Στην ουσία θα «ποντάρουν» σε αλλαγές δεδομένων

Επειδή, όμως, στην Ελλάδα και δη στο Ελληνικό ποδόσφαιρο το νομοθετικό πλαίσιο είναι πολύ… ελαστικό και ευμετάβλητο, όχι αδίκως, οι ιθύνοντες του Ηρακλή, αν και εφόσον αναγκαστούν από τις ίδιες τις εξελίξεις να επιλέξουν τη λύση της Γ΄ Εθνικής, δεν θα το κάνουν επειδή πιστεύουν στην προοπτική της… τετραετούς (τουλάχιστον) προσπάθειας επανόδου στις επαγγελματικές κατηγορίες.

Θα το κάνουν προσβλέποντας στην προοπτική ότι το κανονιστικό πλαίσιο θα μεταβληθεί εκ νέου (όπως τακτικά συμβαίνει) και δεν θα απαιτηθεί να ακολουθηθεί αυτή η μακρά και φθοροποιός – από κάθε άποψη – διαδικασία.

Παράλληλα, όσο η ομάδα παραμένει ενεργή, μια ανάσα, μάλιστα, από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα και χωρίς την απαγορευτική παρουσία ενός ιδιοκτήτη, που δεν την παραχωρεί αν δεν εξασφαλίσει κάποια υπέρογκη αμοιβή (βλ. Παπαθανασάκης), θα υφίσταται πάντοτε η ελπίδα εξεύρεσης κάποιου «κανονικού» επενδυτή, ώστε να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα και οι συνολικές προοπτικές.

Εξάλλου, το γεγονός ότι ο θεσμικός φορέας λειτουργίας του ποδοσφαιρικού Τμήματος στην περίπτωση της Γ΄ Εθνικής θα είναι το Ιδρυτικό Σωματείο, δεν προβληματίζει την «κυανόλευκη» οικογένεια, καθώς το τελευταίο κινείται σε κοινή γραμμή πλεύσης με τον Γυμναστικό Σύλλογο. Αν και εφόσον λειτουργήσει το σενάριο της τρίτης κατηγορίας, θα δοθεί παράλληλα και χρονικό περιθώριο, ώστε με τις κατάλληλες νομικές μεθοδεύσεις, το Ιδρυτικό σε συνεργασία με τον Γυμναστικό, να απαλλάξουν τη νέα ΠΑΕ – όταν θα χρειαστεί να επανασυσταθεί – από το «ΑΕΠ», ενώ θα μεταφέρουν τη φορολογική έδρα της στη Θεσσαλονίκη και στην εδώ Δ.Ο.Υ.Φ.Α.Ε.

Άλλωστε, ήδη έχει εκφραστεί η πρόθεση για μεταβολή του ονόματος σε «Αθλητική Ένωση Ηρακλής 1908», δηλαδή – στην ουσία – «Ηρακλής» (ήδη, μάλιστα, με αυτήν την επωνυμία αυτοπροσδιορίζεται το Ιδρυτικό Σωματείο), προς την κατεύθυνση του να μην παραπέμπει τίποτε στο παρελθόν της σχέσης με την ΑΕΠ Κατερίνης και στην μαύρη περίοδο Παπαθανασάκη…