- Bluearena - https://bluearena.gr -

Γιατί ο κόουτς δεν φοβάται τις… «παρατάσεις» του Πανιωνίου…

«Ό,τι τράβηξε πέρσι η Λευκάδα, τραβάμε κι εμείς. Θα μας πουν να ετοιμαστούμε για την Α1καμιά βδομάδα πριν την πρώτη αγωνιστική», λένε στο Ιβανώφειο και δεν πρόκειται για παράπονο, αλλά για απολύτως δικαιολογημένη καταγγελία ενός επαγγελματικού Σωματείου, σε έναν επαγγελματικό αθλητικό χώρο, ο οποίος, όμως, δεν λειτουργεί με ανάλογη επαγγελματική σοβαρότητα στο συγκεκριμένο θέμα. Προσφέροντας αφειδώς τη μία παράταση μετά την άλλη στον Πανιώνιο, προκειμένου να επιλύσει τα δομικού επιπέδου προβλήματά του, να βρει τρόπο να συστήσει ΚΑΕ και να είναι αυτός – τελικά – που θα συμμετάσχει στη Basket League 2017-2018.

Η προοπτική του να αποδεχθεί όλο το… «σύστημα» της Ελληνικής καλαθοσφαίρισης την κατάρρευση της αθηναϊκής ομάδας λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα της 7ης Οκτωβρίου, παραμένει υπαρκτή, από τη στιγμή κατά την οποία το ενδεχόμενο να «κερδίσει» άλλη μία «ανάσα» κάποιων ημερών ο Πανιώνιος είναι ιδιαιτέρως πιθανό. Να μην κριθεί δηλαδή οριστικά και αμετάκλητα η τύχη του την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου (ημερομηνία που προέκυψε επίσης από… προηγούμενη παράταση), αλλά η όλη υπόθεση να μετατεθεί για την άλλη εβδομάδα και… βλέπουμε…

Η ασφάλεια της ποιότητας και της ομοιογένειας

Ο κόουτς του Ηρακλή είναι απολύτως επόμενο και απολύτως φυσιολογικό να προβληματίζεται από τα όσα διαδραματίζονται και από το γεγονός ότι, ναι μεν, έχει στήσει την ομάδα της Α2 (με μια δυο προσθήκες – σε επίπεδο εναλλακτικών λύσεων – να υπολείπονται) και την προετοιμάζει κανονικότατα, αλλά θα αργήσει χαρακτηριστικά να πράξει το ίδιο, αν και εφόσον κληθεί να διαχειριστεί την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία από τη μία μέρα στην άλλη.

Ωστόσο, εκείνο που δεν κάνει τον Βαγγέλη Αλεξανδρή να απελπίζεται και αντιθέτως τον κάνει να διατηρεί πνεύμα εμπιστοσύνης στην προοπτική της ομάδας, ακόμη και για το επίπεδο της Basket League, είναι τα δύο θεμελιώδη στοιχεία, που συνιστούν την ειδοποιό διαφορά αυτού του αγωνιστικού συνόλου, σε σχέση με άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις: η ποιότητα και η ομοιογένεια.

Ο τεχνικός του μπασκετικού Ημίθεου πιστεύει πολύ στην ομάδα του, όσον αφορά στο επίπεδο του υπάρχοντος υλικού, θεωρώντας ότι αυτοί οι οποίοι αποτελούν το ρόστερ, που προετοιμάζεται για την Α2, είναι ικανοί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην κατηγορία και τόσο έμπειροι και ποιοτικοί, ώστε με κάποια… «αμερικανική βοήθεια» να σταθούν εξαιρετικά ικανοποιητικά στην Α1.

Θεωρεί, δηλαδή, ότι παίκτες με την ποιότητα και την εμπειρία των Γκαγκαλούδη, Καλαϊτζίδη, Τότσιου, Αθανασούλα, Κακαρούδη, Αγγελακόπουλου, Χαριτόπουλου και Μπούμπαλο, οι οποίοι συγκροτούν την «πρώτη γραμμή κρούσης» της φετινής ομάδας, συνθέτουν ένα σύνολο – πραγματικά – επιπέδου μεγάλης κατηγορίας.

Παράλληλα, το δεύτερο στοιχείο, που κάνει τον κόουτς Αλεξανδρή να αισιοδοξεί (παρά τις… «κυανέρυθρες» παρατάσεις) είναι το – βασικότατο – προσόν της ομοιογένειας, που χαρακτηρίζει το «γαλάζιο» μπασκετικό σύνολο. Γκαγκαλούδης, Τότσιος, Καλαϊτζίδης, Αγγελακόπουλος, είναι «ένα σώμα, μια ψυχή» σε αγωνιστικό επίπεδο, ενώ στην «παρέα» μπόλιασαν αμέσως οι πολύπειροι Κακαρούδης και Χαριτόπουλος, οι οποίοι διατηρούν κοινό αγωνιστικό παρελθόν με κάποιους από τους «παλιούς» του Ηρακλή, ενώ Μπούμπαλο και Αθανασούλας, με την ποιότητα και τις δικές τους εμπειρίες, μπήκαν στο πνεύμα χωρίς να χρειαστούν πίστωση χρόνου.

Τρεις Αμερικανοί, αλλά με στήριγμα τους Έλληνες

Είναι βέβαιο ότι μόλις ανακοινωθεί (αν και εφόσον) η άνοδος στην Α1, στο Ιβανώφειο θα βρεθούν τρεις Αμερικανοί παίκτες, με την προοπτική να προσδώσουν στο σύνολο εκείνα τα απαραίτητα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που θα το βοηθήσουν στη σκληρή μάχη του ανταγωνισμού στο υψηλότερο επίπεδο.

Ωστόσο, η εμπιστοσύνη του Βαγγέλη Αλεξανδρή στην ποιότητα, στην εμπειρία και στην ομοιογένεια του «Ελληνικού δυναμικού» της ομάδας είναι τέτοια, ώστε ο τεχνικός του Ημίθεου να αποφεύγει να κάνει χρήση του δικαιώματος για έξι ξένους αθλητές και να στηρίζει τα πλάνα της Α1 στην παρουσία μόνο τριών Αμερικανών και του Κροάτη γίγαντα, Ντόμαγκοϊ Μπούμπαλο.

Αυτό και από μόνο του προδίδει πολλά, όσον αφορά στην εκτίμηση του τεχνικού ηγέτη στο αγωνιστικό υλικό, το οποίο ήδη διαχειρίζεται…