Πανιώνιος: Όλα για όλα, υπό την απειλή της Β΄ Εθνικής…

Τεράστιο το διακύβευμα για τον μπασκετικό Πανιώνιο, καθώς με τη χθεσινή δήλωση συμμετοχής στην κλήρωση της Α1, επαπειλείται κίνδυνος υποβιβασμού στη Β΄ Εθνική! Πιστεύουν ότι εντός των ημερών θα αλλάξουν τα δεδομένα και θα έχουν ΚΑΕ…

Διάφορα, Μπάσκετ

Το θέμα της επιλογής του Πανιωνίου, αλλά και του ΕΣΑΚΕ να συμμετάσχει κανονικότατα («σαν να μην τρέχει… κάστανο», που λέει κι ο λαός) η αθηναϊκή ομάδα στη χθεσινή κλήρωση του πρωταθλήματος της Basket League 2017-2018, δεν είναι τόσο απλό. Αφορά σε ένα σωματείο, το οποίο δεν διατηρεί τα στοιχειώδη προαπαιτούμενα συμμετοχής στο πρωτάθλημα της μεγάλης κατηγορίας και βρίσκεται εξαιρετικά μακριά από το να συστήσει νέα καλαθοσφαιρική εταιρεία.

Οι «κυανέρυθροι», προκειμένου να λάβουν μέρος κανονικά στη χθεσινή διαδικασία και μάλιστα χωρίς… «αστερίσκους» και «υποσημειώσεις», όφειλαν να προσφέρουν την επίσημη διαβεβαίωσή τους προς τον ΕΣΑΚΕ ότι θα είναι σε θέση – από όλες τις απόψεις – να λάβουν μέρος στο πρωτάθλημα, στο οποίο κληρώνονται. Πρόκειται για ένα τεράστιο διακύβευμα, αν λάβουμε υπ’ όψιν τις κυρώσεις, που προβλέπονται σε περίπτωση που το εγχείρημά τους αστοχήσει…

Απευθείας στην «Β΄»…

Το κανονιστικό πλαίσιο του Ελληνικού μπάσκετ προβλέπει ότι ομάδα η οποία δήλωσε συμμετοχή στη Basket League και μάλιστα δήλωσε παρουσία συμμετοχής και στη διαδικασία της κλήρωσης του συγκεκριμένου πρωταθλήματος, θα πρέπει οπωσδήποτε να υλοποιήσει τη δέσμευσή της. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν υφίσταται προοπτική παραμονής της στο πρωτάθλημα της Α2, από το οποίο προέρχεται, αλλά αυτόματη πτώση σε αυτό της Β΄ Εθνικής κατηγορίας!

Γεγονός το οποίο καταδεικνύει το μέγεθος του διακυβεύματος για τον Πανιώνιο, καθώς οι άνθρωποί του, πλέον, έχουν οδηγηθεί σε μία φάση, αλλά και σε μία απόφαση να τα παίξουν όλα για όλα στη… ρουλέτα της συμμετοχής στη μεγάλη κατηγορία…

Πιστεύουν ότι – τελικά – θα συστήσουν ΚΑΕ

Όλα αρχίζουν από την πίστη ότι η παρούσα αδιέξοδη κατάσταση στο θέμα της κάλυψης του μετοχικού κεφαλαίου θα βρει… διέξοδο. Οι φορείς του νεοσμυρνιώτικου συλλόγου θεωρούν ότι τις αμέσως προσεχείς μέρες και πριν την τελική κρίση της ΕΕΑ θα γίνουν όλες εκείνες οι απαραίτητες κινήσεις από κάποιους οικονομικούς παράγοντες, που θα συντείνουν στην κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου και στη σύσταση της νέας ΚΑΕ. Σε αυτές τις εξελίξεις συμπεριλαμβάνουν και το να μεταπειστεί ο Σταύρος Αλευρογιάννης, ώστε να συνεχίσει να εγγυάται την κάλυψη του 51% του Μ.Κ. της νέας ΚΑΕ από πλευράς του…

Κι ένα πολύ κατατοπιστικό άρθρο…

Για το όλο θέμα της συμμετοχής του Πανιωνίου στην Α1 της νέας περιόδου, και των κινδύνων που συνεπάγεται η αδυναμία συμμετοχής, αναρτήθηκε… μεταμεσονύκτια ένα πολύ ενδιαφέρον και κατατοπιστικό άρθρο του συναδέλφου, Γιώργου Κογκαλίδη, στην ιστοσελίδα «ebasket.gr», υπό τον τίτλο «Αξίζει το ρίσκο;» και έχει αξία να το διαβάσουμε:

«Ο Πανιώνιος εμφανίστηκε στην κλήρωση του πρωταθλήματος, ο Νίκος Μίχαλος τράβηξε και το… μπαλάκι με το νούμερο και πρώτη αγωνιστική θα βρεθεί αντίπαλος με τον Φάρο Λάρισας. Ως εδώ όλα ωραία και καλά, μόνο που υπάρχει μια λεπτομέρεια: Ο Πανιώνιος ΔΕΝ έχει γίνει ακόμα ΚΑΕ.

Ο κανονισμός ορίζει ότι αν μια ομάδα, για οποιονδήποτε λόγο, δεν αγωνιστεί στο πρωτάθλημα της Α1, παρότι έχει δηλώσει συμμετοχή, πέφτει στη Β’ εθνική. Τι σημαίνει αυτό; Από τη στιγμή που παράγοντες του Πανιωνίου πήγαν στην κλήρωση κι ο “Ιστορικός” επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στη “μεγάληκατηγορία, ΔΕΝ υπάρχει γυρισμός για την Α2.

Θυμίζουμε ότι πέρυσι ο Φάρος δεν αποδέχθηκε τη συμμετοχή κι ο Εθνικός τον ακολούθησε, επιστρέφοντας την “εντολή” για σχηματισμό ΚΑΕ. Τότε, ο πρόεδρος των Πειραιωτών, Κωνσταντίνος Δεριζιώτης, έλεγε στους ανθρώπους του συλλόγου πως “δεν μπορώ να πάρω την ευθύνη κι αν δεν τα καταφέρω να βρεθεί ο Εθνικός στη Β’ εθνική“.

Αλήθεια, τώρα ποιος πήρε το ρίσκο; Ο κ. Χρήστος Βουζουνεράκης, που ήταν στην κλήρωση στη Θεσσαλονίκη, προφανώς δεν δρα αυτοβούλως. Οι Νεοσμυρνιώτες πιστεύουν ότι θα συγκεντρώσουν τα χρήματα που απαιτούνται για τη σύσταση της ΚΑΕ (και καλά κάνουν και το πιστεύουν), γι’ αυτό και δεν φοβούνται το ενδεχόμενο επιστροφής στα… τάρταρα της Β’ εθνικής.

Αν οι άνθρωποι του συλλόγου μετρούσαν τα… κουκιά κι έβλεπαν ότι δεν βγαίνουν, μπορούσαν μέχρι… χθες (Τρίτη) να αρνηθούν τη συμμετοχή στην Α1 και να παίξουν εκ νέου στην Α2. Τώρα πια είτε θα συμμετέχουν στη “μεγάλη” κατηγορία, είτε θα βρεθούν δύο σκαλιά πιο κάτω.

Είναι δεδομένο ότι ο Σταύρος Αλευρογιάννης είναι σοβαρός άνθρωπος. Έγκαιρα είχε κάνει έκκληση κι είχε θέσει χρονικούς περιορισμούς για να μπουν χρήματα, ώστε να πάρει σχήμα το όραμα. Δεν μπήκε ευρώ από τους επιφανείς, τα δε χρήματα που έχουν μαζευτεί δεν καλύπτουν παρά ένα ελάχιστο ποσοστό του Μετοχικού Κεφαλαίου.

Δίχως τον γιατρό και το 51% που θα έβαζε, με τον χρόνο να πιέζει, καθώς στις 14 λήγει και η παράταση από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, με τους παίκτες που φέρονταν να ενδιαφέρουν τους Νεοσμυρνιώτες να κλείνουν ο ένας μετά τον άλλον αλλού, από πού προκύπτει η σιγουριά; Προφανώς κάτι παραπάνω γνωρίζουν από εμάς οι έμπειροι παράγοντες του “Ιστορικού“.

Αν, λοιπόν, υπάρχουν τα κεφάλαια και σύντομα θα γίνει η ΚΑΕ, μήπως να υποθέσουμε πως δεν ήθελαν τον Σταύρο Αλευρογιάννη στη… συντροφιά τους; Μα αν δεν τον ήθελαν, γιατί δεν του το έλεγαν. Αν πάλι τον ήθελαν κι είχαν ορατά σημάδια, γιατί δεν του τα έδειξαν, ώστε να μην χρειαστεί να μαζέψουν το 100% του Μ.Κ., αλλά το 49%;

Οι απαντήσεις θα δοθούν λίαν συντόμως, στην πράξη. Θα δούμε αν ο Πανιώνιος παίξει στην Α1 (το ευχόμαστε με όλη τη δύναμή μας), ή στη Β’ εθνική (απευχόμαστε). Κι αυτοί που πήραν το ρίσκο θα δικαιωθούν, ή πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στον κόσμο του “Ιστορικού”…».

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to Top