Κώστας Τότσιος: Το «κλειδί» στη στρατηγική Αλεξανδρή …

Οι λόγοι που έκαναν τον κόουτς του Ηρακλή να επιθυμεί οπωσδήποτε την παρουσία του 39χρονου σούτινγκ γκαρντ εντός του αγωνιστικού σχεδιασμού του και η… «παρεξήγηση» στις αρχές του καλοκαιριού…

Ηρακλής, Μπάσκετ

Την παραμικρή διάθεση για ηλικιακό… «λίφτινγκ» στη θέση «2» δεν έδειξε ο Βαγγέλης Αλεξανδρής, όσον αφορά στο σχεδιασμό του για τη νέα αγωνιστική περίοδο, Εξ αρχής επέμενε στην ανάγκη συνέχισης της παρουσίας στην ομάδα του Κώστα Τότσιου, μολονότι ο Σερραίος γκαρντ αισίως έκλεισε 39 χρόνια ζωής προ ολίγων ημερών. Ο πολύπειρος κόουτς των «κυανολεύκων» έχει τους λόγους του και αυτοί είναι πολύ ουσιαστικοί.

Θα έλεγε κανείς ότι – στην περίπτωση της παραμονής στην Α2 – δεν ήθελε να μπει καν στη σκέψη να αναζητήσει έναν άλλο, ίσως νεώτερο, ίσως πιο κλασικό μακρινό σουτέρ, για τη θέση «2». Όπως ακριβώς συμβαίνει και στα πλάνα του, αναφορικά με τη θέση «1», με την περίπτωση του αρχηγού, Γιάννη Γκαγκαλούδη. Αυτή τη στιγμή ιδανικότερο βασικό δίδυμο στους γκαρντ για τον κόουτς Αλεξανδρή από τους Γιάννη Γκαγκαλούδη και Κώστα Τότσιο, δεν υπάρχει και είναι απολύτως ικανοποιημένος που θα τους έχει και τους δύο στη διάθεσή του, ενόψει και της νέας σκληρής και δύσβατης αγωνιστικής πορείας.

Το «ανοιχτό γήπεδο» και η προσωπικότητα

Σαφέστατα οι λόγοι για τους οποίους ο 66χρονος τεχνικός «ψηφίζει Τότσιο», έχουν να κάνουν και με την αθλητική προσωπικότητα του πολύπειρου άσσου. Σεμνός, συνεργάσιμος, απολύτως επαγγελματίας, ηγετικός και θετικό παράδειγμα για τους νεώτερους στην ομάδα, παίκτης συνόλου και παίκτης του προπονητή. Όλα αυτά τα διαθέτει και τα εκτιμά ο προπονητής του.

Βεβαίως, στα μειονεκτήματά του ίσως μπορεί να αναφερθεί το γεγονός ότι δεν είναι ο δεινότερος των σουτέρ, αναλογικά και με τη θέση στην οποία αγωνίζεται. Το τρίποντο «το έχει», αλλά και δεν το επιστρατεύει ως βασική επιλογή επιθετικής έκφρασης και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ο κλασικός σουτέρ μακρινής απόστασης.

Επίσης ως μειονέκτημα αδιαμφισβήτητο μπορεί να θεωρηθεί η επιβάρυνση της ηλικίας του, η οποία του στοίχισε τη μη σταθερή επιθετική συνεισφορά, ιδίως προς το τέλος της περασμένης σεζόν, όταν και του είχε συσσωρευτεί η κόπωση. Ωστόσο, η θέση της τεχνικής ηγεσίας σε αυτό το ζήτημα είναι ότι τόσο ο Τότσιος, όσο και ο Γκαγκαλούδης προβλέπεται να διατηρηθούν πιο «φρέσκοι» σε όλη τη διάρκεια της σεζόν φέτος, καθώς τα αγωνιστικά δεδομένα της ομάδας έχουν αλλάξει.

Η front line, με την πληθωρική επιθετικά παρουσία των Κακαρούδη, Αθανασούλα και Μπούμπαλο, συνεπικουρούμενη από τους Αγγελακόπουλο και Χαριτόπουλο, αναμένεται να «τραβήξει» σημαντικό μέρος του σκοραρίσματος, χωρίς να απαιτείται το… «τέντωμα» των δύο «ηλικιωμένων» παικταράδων της «κυανόλευκης» περιφέρειας.

Πάντως, το βασικό πλεονέκτημα λόγω του οποίου ο Βαγγέλης Αλεξανδρής δεν βγάζει με τίποτε από τον σχεδιασμό του τον Κώστα Τότσιο έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι ο σούτινγκ γκαρντ με την κορυφαία δυνατότητα εκμετάλλευσης του «ανοιχτού γηπέδου» στην Α2 και ένας από τους κορυφαίους συνολικά στο Ελληνικό μπάσκετ σε αυτόν τον τομέα. Το χάρισμα του να φεύγει σαν βέλος και να τελειώνει φάσεις με άνεση, όταν «μυρίζεται» ακόμη και υποψία αιφνιδιασμού, προσθέτει ένα υπερατού στα τεχνικά πλάνα του κόουτς, ενώ και το γεγονός ότι ο Τότσιος έχει τη δυνατότητα να διασπά και οργανωμένες άμυνες με την ικανότητα της διείσδυσης, που διαθέτει, του προσφέρει «απαντήσεις» σε περιπτώσεις που το «σουτ απέξω» δεν «βγαίνει» στην ομάδα.

Η… «παρεξήγηση»…

Στα τέλη της άνοιξης με αρχές του καλοκαιριού, όταν άρχισε να δημιουργείται ο σχεδιασμός τεχνικής και διοικητικής ηγεσίας για τη νέα περίοδο, προέκυψε μια… ασυνεννοησία με τον Κώστα Τότσιο. Συγκεκριμένα, όταν ο Βαγγέλης Αλεξανδρής άρχισε να προσχεδιάζει ομάδα για… δύο κατηγορίες (με δεδομένη τη γνωστή εκκρεμότητα) είχε πει στον έμπειρο παίκτη να θεωρεί δεδομένη την ανανέωση της συνεργασίας, εφόσον η ομάδα παραμείνει στην Α2.

Αυτό το έπραξε θεωρώντας ότι ο αρχισκόρερ όλων των εποχών στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα δεν θα επιθυμούσε να εγκαταλείψει την κατηγορία που του «ταιριάζει» και να ακολουθήσει τον Ημίθεο στη Basket League. Εδώ και αρκετές μέρες ωστόσο, διευκρινίστηκε από πλευράς Τότσιου ότι – εφόσον και ο προπονητής το επιθυμεί – θα ήθελε να είναι στον Ηρακλή της νέας περιόδου, ακόμη κι αν οι «κυανόλευκοι» κληθούν να συμμετάσχουν στη μεγάλη κατηγορία…

Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο η ομάδα έσπευσε να ανακοινώσει την ανανέωση συνεργασίας με τον Κώστα Τότσιο, μολονότι – σε θεωρητικό, τουλάχιστον, επίπεδο – δεν έχει «τελεσιδικήσει» το θέμα της κατηγορίας. Είναι σαφές ότι υπολογίζεται ως βασικός στην προοπτική της Α2 και ως πολύτιμο γρανάζι της μπασκετικής μηχανής του «Γηραιού», στο ρόλο του «στηρίγματος» κάποιου Αμερικανού σούτινγκ γκαρντ, στην περίπτωση ανόδου.

Να σημειωθεί ότι η βεβαιότητα, αλλά και η επιθυμία της παρουσίας του στον Ηρακλή της νέας περιόδου, ώθησε τον Κώστα Τότσιο να απορρίψει στις αρχές του καλοκαιριού επίσημη πρόταση από τη Δόξα Λευκάδας, η οποία τον είχε θέσει στις βασικές επιδιώξεις του μεταγραφικού σχεδιασμού της.

Παίρνει σειρά ο Γιαννακίδης

«Stand by» για ανανέωση συνεργασίας εδώ και αρκετό καιρό είναι και ο Μιχάλης Γιαννακίδης. Αν δεν αλλάξει κάτι στον υπάρχοντα σχεδιασμό της ομάδας, μόλις καταστεί σαφές ότι δεν υφίστανται ουσιαστικές πιθανότητες ανόδου, είναι πολύ πιθανή η ανακοίνωση της συνέχισης συνεργασίας με τον 29χρονο παίκτη, ώστε να «κλειδώσει» το δίδυμο της θέσης «2» για την προσεχή αγωνιστική περίοδο.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to Top