- Bluearena - https://bluearena.gr -

«Λερναία Ύδρα» η εγγυητική…

Οι πληροφορίες που έρχονται από τον χώρο του συνεταιρισμού της δεύτερης τη τάξει λίγκας του Ελληνικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, αναφέρουν ότι ο Λεωνίδας Λεουτσάκος και οι συνεργάτες του καταβάλλουν προσπάθειες, ώστε ο Ηρακλής και μερικές ακόμη ΠΑΕ της Football League, που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση (με δεινότερη όλων αυτή του «Γηραιού», αναμφισβήτητα) να παρακάμψουν τον σκόπελο της κρίσης από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και να μετάσχουν, ούτως ή άλλως, στο πρωτάθλημα. Να τους γίνει, δηλαδή, η ζωή πιο εύκολη, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, το επίπεδο του πρωταθλήματος θα αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο.

Ο Σπύρος Παπαθανασάκης φέρεται να στηρίζει όλες τις ελπίδες του σε αυτήν την προοπτική και να εξηγείται από τη συγκεκριμένη μεθόδευση η εκδηλωθείσα υπέρμετρη αισιοδοξία του για θετική έκβαση του θέματος με την ΕΕΑ. Φιλοδοξεί, δηλαδή, ότι αν πείσει όλους στο υπό σύσταση ποδοσφαιρικό τμήμα του Ηρακλή να αρχίσουν την προσπάθεια χωρίς προκαταβολές και περιοριζόμενοι στις υποσχέσεις του, θα κατορθώσει με τη βοήθεια του θεσμικού φορέα της κατηγορίας να παρακάμψει την Επιτροπή, η οποία θα τον «έκοβε» χωρίς δεύτερη κουβέντα, μιας και θεωρείται αδύνατον να εμφανίσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Θα «την πατήσει» με την εγγυητική

Ωστόσο, απαράβατη προϋπόθεση συμμετοχής μιας ΠΑΕ σε επαγγελματικό πρωτάθλημα αποτελεί η κατάθεση εγγυητικής επιταγής στην ΕΕΑ, πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου. Εφόσον ο Ελληνοκαναδός εξασφαλίσει το ποσό κάλυψης που απαιτεί η επιταγή και την καταθέσει, θα αρχίσει αμέσως το ξέφρενο… πάρτι των πιστωτών του.

Η μία κατάπτωση εγγυητικής θα διαδέχεται την άλλη, καθώς με τις γνωστές στην ποδοσφαιρική πραγματικότητα… «fast track» νομικές διαδικασίες, θα σπεύδουν – χωρίς δεύτερη σκέψη – να εξασφαλίσουν την είσπραξη των – από πολύ καιρό – οφειλομένων. Όσες φορές και να κατορθώσει να τη συμπληρώσει ο μεγαλομέτοχος, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία της στο πρωτάθλημα η ομάδα (αν υποθέσουμε ότι θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή της και θα αρχίσει την αγωνιστική προσπάθεια), άλλες τόσες θα του «αρμέγουν» την εγγυητική οι πάμπολλοι πιστωτές.

Αλλεπάλληλες αφαιρέσεις βαθμών

Η όλη διαδικασία συνεπάγεται και αγωνιστικές κυρώσεις για την ομάδα. Καθώς, κάθε φορά που θα καταπίπτει η εγγυητική, θα δίδεται μια προθεσμία στην ΠΑΕ να συμπληρώσει το ποσό της επιταγής και όταν αυτή η προθεσμία θα παρέρχεται, θα επιβάλλεται αφαίρεση βαθμών. Γίνεται αντιληπτό ότι – λόγω των σε αθλία κατάσταση ευρισκομένων οικονομικών του Σπύρου Παπαθανασάκη – οι αφαιρέσεις βαθμών θα είναι αλλεπάλληλες, με συνέπεια το αγωνιστικό τέλος της ομάδας να είναι προδιαγεγραμμένο.

Μεταγραφές, χωρίς ενημερότητες;;;

Βεβαίως, στην προσπάθεια του κ. Λεουτσάκου και των συνεργατών του στη Football League έρχεται, αυτομάτως, να προστεθεί ένα ερώτημα: να παρακαμφθούν τα προαπαιτούμενα της ΕΕΑ, αλλά χωρίς ενημερότητες πώς θα εκδώσει δελτία η ΕΠΟ; Πώς, δηλαδή, θα γίνουν αποδεκτές οι μεταγραφικές κινήσεις των ομάδων, που θα περάσουν «by» στο θέμα του πιστοποιητικού συμμετοχής στο πρωτάθλημα, χωρίς να εξασφαλιστεί η ρύθμιση των φορολογικών και των ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων τους;

Πρόκειται για απορίες που θα κληθεί να λύσει ο θεσμικός φορέας της λίγκας, ο οποίος με ομάδες και ΠΑΕ, όπως αυτή του «Καναδού», κατά πως φαίνεται, έχει βάλει τεράστιους μπελάδες στο κεφάλι του…