- Bluearena - https://bluearena.gr -

Χωρίς δεκάρα…

Στο φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης το 1974, η Ελένη Βιτάλη δεν κέρδισε κάποιο από τα πρώτα βραβεία, αλλά πήρε το βραβείο κοινού με το περίφημο τραγούδι «Χωρίς Δεκάρα». Τραγουδούσε «χωρίς δεκάρα πώς θα παντρευτούμε Μανωλιό μου» και αυτό έρχεται στο μυαλό, όταν κανείς αναλογίζεται τις συνθήκες υπό τις οποίες οι Παπαθανασάκης και σία επιχειρούν να προχωρήσουν το… project για συμμετοχή στη Football League. Η πραγματικότητα της στυγνής καθημερινότητας αποδεικνύει ότι βαδίζουν στα τυφλά, ελπίζοντας σε διάφορες… παραδοξολογίες και αδιαφορώντας για το πόσο κοντά βρίσκονται στο να προσκρούσουν σε τοίχο.

Χωρίς δεκάρα, λοιπόν, τραβούν τα πάντα από τα… μαλλιά και άρχισαν μια… «ψευτοπροετοιμασία», χωρίς καν οργανωμένο ποδοσφαιρικό τμήμα (τεχνικό, ιατρικό και υποστηρικτικό επιτελείο), ενώ μετέφεραν το κέντρο άσκησης διοίκησης (κατά ένα μεγάλο βαθμό) στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να υπάρχουν λειτουργικές διοικητικές εγκαταστάσεις.

Έφριξαν οι πιτσιρικάδες ποδοσφαιριστές, όταν τους πέρασαν από τα… απομεινάρια της Μίκρας για να υπογράψουν τα νέα συμβόλαιά τους, υπό την πίεση του χρόνου, προκειμένου να μην πέσει το φως της μέρας και βυθιστούν τα πάντα στο σκοτάδι στα ερείπια των γραφείων της ΠΑΕ και υπό συνθήκες απόλυτου καύσωνα, μιας και το να λειτουργήσει ο κλιματισμός προϋποθέτει σύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος. Και επί… Μαυρογιαλούρου  Παπαθανασάκη ρεύματα και τηλέφωνα αποτελούν… φρικτές πολυτέλειες… Μόνο προς τα πού να ρίξουμε τα… φάσκελα δεν ξέρουμε…

Ούτε ο ίδιος γνωρίζει που θα βρει χρήματα

Όπως καταγράφεται μέσα από το καθημερινό ρεπορτάζ, ούτε και ο ίδιος ο Σπύρος Παπαθανασάκης, ο οποίος έχει ήδη κινητοποιήσει – με εξάρτηση επαγγελματικής συνεργασίας – τόσο κόσμο (Κόστιτς, Κωστάκη, Τρίκκα, Μπέζα, επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, έστω και όχι υψηλού αγωνιστικού επιπέδου), δεν γνωρίζει που θα βρει τα αναγκαία χρήματα για να υποστηρίξει τον σχεδιασμό του. Να τον υποστηρίξει, όχι σε απόλυτο βαθμό, αλλά έστω και υποτυπωδώς, έστω και με σημαντικές δυσκολίες, έστω και με τη δημιουργία νέων, επιπρόσθετων οφειλών.

Όταν ο συνεργάτης του, που έγραψε την πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση εξ ονόματος του μεγαλομετόχου, εμπνεύστηκε την επικού χαρακτήρα φαιδρότητα σχετικά με την «… προσέλκυση νέων επενδύσεων και χορηγιών με βάση (α) ένα συνεκτικό επιχειρηματικό μοντέλο που περιλαμβάνει μια ισχυρή βάση φιλάθλων και (β) την παρουσία μου ως πρόεδρος και κύριος μέτοχος…», ακριβώς αυτό προσδιόριζε: ότι πρόεδρος και υφιστάμενοι βαδίζουν στο πουθενά με πυξίδα το… «έχει ο Θεός». Το θέμα είναι ότι ο… Θεός, πράγματι, έχει, αυτοί δεν έχουν…

«Χλωμές» οι ρυθμίσεις, πιο «χλωμή» η ΕΕΑ…

Υπό τις παρούσες συνθήκες μπορεί να συνεχίζουν τις… «παραστάσεις», προσποιούμενοι μια καθημερινότητα διοικητικής και αγωνιστικής κανονικότητας, βάζοντας τον Σλοβένο να προπονεί μόνος του στη Σουρωτή, χωρίς συνεργάτες και επιτελείο ποδοσφαιρικού τμήματος και με τα πιτσιρίκια (που θα πληθύνονται από εδώ και πέρα) να φορούν αθλητική περιβολή από τη… λαϊκή, όμως οι θεσμικές αντιξοότητες, που θα συναντήσουν – οσονούπω – εμπρός τους, φαντάζουν ανυπέρβλητες.

Χωρίς ουσιαστική πηγή προέλευσης και αναμονής οικονομικής υποστήριξης, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσουν οι ρυθμίσεις, οι οποίες απαιτούνται για την εξασφάλιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και – ως εκ τούτου – ο Σεπτέμβριος, πλέον είναι εγγύτατα.

Ένας μήνας, που θα φέρει τον Ελληνοκαναδό απέναντι στην κρίση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, η οποία για να εκχωρήσει τη σχετική άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Football League της αγωνιστικής περιόδου 2017-2018, προαπαιτεί ρυθμίσεις με την Εφορία και στον ασφαλιστικό φορέα της ΠΑΕ.

Πράγμα που υποδηλώνει ότι μπορεί να το «τραβάνε από τα μαλλιά», αλλά η φαρσοκωμωδία μπορεί να τελειώσει και μάλιστα πολύ σύντομα, μιας και προσφάτως κοινοποιήθηκε η απόφαση η οποία προβλέπει πως η μη αδειοδότηση από την ΕΕΑ θα σημάνει και αυτόματη απαγόρευση συμμετοχής στο πρωτάθλημα…

Κι αυτή η απειλή προοιωνίζει πολλά δεινά για τον μεγαλομέτοχο και την κουστωδία του, που βαδίζουν… «χωρίς δεκάρα», που λέει κι η Βιτάλη…