Σε αναζήτηση υγιούς οικονομικής βάσης

Το εγχείρημα του «ριζικού restart» απαιτεί χρηματοδότηση και σοβαρή διοικητικοοικονομική λειτουργία, ώστε ο νέος Ηρακλής να στηθεί σε στέρεες βάσεις, ενόψει της μελλοντικής «ολικής επαναφοράς»…

Η απόφαση δεν είναι ακόμη οριστική. Όμως, προκειμένου να «κατέβει» στη βάση της «κυανόλευκης» κοινωνίας, ως πρόταση διεξόδου από το απόλυτο σημερινό αδιέξοδο, θα πρέπει να είναι άρτια και πλήρης προοπτικών. Ακόμη δηλαδή κι αν επιλεγεί – εντέλει – η (περί ης ο λόγος) «ριζική επανεκκίνηση» του ποδοσφαιρικού τομέα του Συλλόγου, θα πρέπει ως λύση και ως επιλογή να προσφέρει σαφείς και ξεκάθαρες προοπτικές από όλες τις απόψεις.

Στόχος δεν είναι μόνο το να απαλλαγεί ο ποδοσφαιρικός Ημίθεος από τα δεινά και τα αδιέξοδα που του κόμισε η θητεία Παπαθανασάκη και από το άγος μιας ΠΑΕ, που έχει τελματώσει, αλλά και να προετοιμάσει, βήμα – βήμα, την «ολική επαναφορά» του, υπό άλλα, πολύ πιο φιλόδοξα, δεδομένα.

Η επάνοδος στο φυσικό χώρο είναι αυτοσκοπός, αλλά μέχρι να επιτευχθεί και προκειμένου να επιτευχθεί, προέχει η εξασφάλιση αναπόφευκτων προαπαιτουμένων. Κι αυτά έχουν να κάνουν με την υγιή, σταθερή και ισχυρή διοικητική – οικονομική λειτουργία.

Η λύση των Ηρακλειδέων

Το έχουμε ξαναγράψει, στην εκδοχή της επανεκκίνησης, η πρόταση του Χρήστου Αντωνέλη είναι πιο επίκαιρη ποτέ. Εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι το «restart» θα αρχίσει από τα «χαμηλά», οι Ηρακλειδείς μπορούν να βγουν μπροστά, προκειμένου να εξασφαλίσουν το περιορισμένο μπάτζετ, που θα απαιτηθεί, για τον ταχύτερο δυνατό προβιβασμό στις παραπάνω κατηγορίες.

Είναι σαφές και δεδομένο ότι ακόμη και στα τοπικά πρωταθλήματα απαιτείται η εύρεση ενός χρηματοδότη, ωστόσο τα ποσά είναι τέτοια, που δεν θα κάνουν το Ιδρυτικό Σωματείο να στραφεί αναγκαστικά στη λύση ενός ξένου προς τον Ηρακλή χρηματοδότη, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, στην αναζήτηση αντικαταστάτη του Παπαθανασάκη για την παρουσία της ομάδας στις επαγγελματικές κατηγορίες.

Τι πρότεινε ο Αντωνέλης

Όταν είχε φανεί ότι ούτε η παρουσία Καγιούλη προσέδιδε ουσιαστική διέξοδο στην ΠΑΕ, ο Χρήστος Αντωνέλης είχε προτείνει στον μεγαλομέτοχο να αναλάβει ο ίδιος και μια πολύ μικρή ομάδα Ηρακλειδέων συνεργατών του την διοίκηση (μη απαιτώντας τις μετοχές από τον «Καναδό», αντιλαμβανόμενος την ανάγκη του τελευταίου για συνέχιση της ιδιοκτησιακής σχέση με την ΠΑΕ), στελεχώνοντας τον διοικητικό τομέα με τεχνοκράτες (πρότεινε με δική του ευθύνη και κόστος τη στελέχωση των γραφείων από νέους επιστήμονες, εξειδικευμένους σε κάθε αντικείμενο που απαιτείται) και να «τρέξουν» υπό νέες προϋποθέσεις την «κυανόλευκη» ποδοσφαιρική εταιρεία και το αγωνιστικό τμήμα.

Βεβαίως, όπως εξηγούσε εκείνη την περίοδο ο επιτυχημένος Ηρακλειδέας επιχειρηματίας, αν δεν υπήρχε το απροσπέλαστο εμπόδιο του Ελληνοκαναδού, θα μπορούσε να προκύψει ένα ιδιοκτησιακό καθεστώς «περιορισμένης πολυμετοχικότητας», ώστε ο ίδιος, κάποιοι συνεργάτες του και όποιος Ηρακλειδέας επιχειρηματίας επιθυμούσε, να μπουν μπροστά, μοιραζόμενοι το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών και συνδράμοντας οικονομικά, με στόχο τη σταδιακή εξομάλυνση σε οικονομικό, διοικητικό και αγωνιστικό επίπεδο.

Απώτερος στόχος της «πρότασης Αντωνέλη», όπως ο ίδιος ξεκαθάρισε, ήταν η ομαλοποίηση της εικόνας της ΠΑΕ, προκειμένου να επιχειρηθεί εκ του ασφαλούς και με μεγάλες προοπτικές επιτυχίας, η προσέλκυση ενός ικανού επενδυτή, που θα αναλάβει τις τύχες του «κυανόλευκου» ποδοσφαιρικού σκάφους, στη συνέχεια…

Σε «χαλύβδινες» βάσεις…

Εφόσον υπάρχει και τώρα διάθεση και χώρος να αναπτυχθεί αυτός ο σχεδιασμός (μιας και δεν θα εμποδίζεται από κανένα καθεστώς, πλέον), θα ήταν εξαιρετικά ωφέλιμο να βρεθούν Ηρακλειδείς – μακάρι και με τον Χρήστο Αντωνέλη μπροστάρη – οι οποίοι θα αναλάβουν το κρίσιμο έργο να οικοδομηθεί η νέα προσπάθεια στις πιο δυνατές και σίγουρες βάσεις.

Αυτό, δηλαδή, που προτάθηκε ώστε να συμβεί μέσα από τη ροή των πραγμάτων στη μεγάλη κατηγορία, να αρχίσει – δυστυχέστατα – τώρα από τα χαμηλά (αν και εφόσον, τελικώς, καταλήξουμε σε αυτήν την εξαιρετικά επίπονη εκδοχή), ώστε και να επιδιωχθεί εκ του ασφαλούς ο αγωνιστικός στόχος των αλλεπάλληλων γρήγορων ανόδων, αλλά και να προκύψει μια «κανονική» επενδυτική παρουσία, όταν η ομάδα επανέλθει στις επαγγελματικές κατηγορίες.

Το συγκεκριμένο συζητούν και αναζητούν οι φορείς του Συλλόγου αυτές τις μέρες, κατά τις οποίες οι συνθήκες στα της ΠΑΕ του Παπαθανασάκη, καθιστούν το εγχείρημα της επανεκκίνησης ολοένα και πιο επιβεβλημένο…

 

Σχετικά Άρθρα

“Ευλογημένη η θητεία μου στον Ηρακλή-Με αλλαγές θα θέσει υψηλούς στόχους”

Ποδόσφαιρο

Back to Top