Φρένο, με στάση αναμονής και πολλές ελπίδες…

Όσο κυλούν οι μέρες, τόσο πείθονται στο Ιβανώφειο ότι το φθινόπωρο θα τους βρει στη Basket League, λόγω ανυπέρβλητων αδυναμιών του Πανιωνίου, με συνέπεια να βάζουν «στο ρελαντί» τον μεταγραφικό σχεδιασμό, καθώς αυτός διαφέρει ριζικά για την περίπτωση της Α2…

Ηρακλής, Μπάσκετ

Σε διαδρομές εύθραυστων ισορροπιών κινείται το μπάσκετ του Ηρακλή, ωστόσο οι ίδιες οι εξελίξεις προδίδουν ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Όσο κυλά ο καιρός τόσο γίνεται πιο πιστευτό στο Ιβανώφειο ότι η προσεχής αγωνιστική περίοδος θα βρει την ομάδα στη μεγάλη κατηγορία και όχι να παλεύει για την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α2.

Οι ιθύνοντες του μπασκετικού Ημίθεου ασχολούνται έντονα με τα τεκταινόμενα στον ΕΣΑΚΕ και πληροφορούνται ότι το νεοπαγές μόρφωμα «Γυμναστικός Λάρισας – Φάρος ΚΑΕ» θα κατορθώσει – εν τέλει – να λάβει άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Basket League.

Αντιθέτως, οι πληροφορίες που συρρέουν στην Αγίου Δημητρίου, επιμένουν ότι ο Πανιώνιος είναι ο πραγματικά αδύναμος κρίκος της όλης υπόθεσης. Τα πολλά και σημαντικά ανοικτά μέτωπα της αθηναϊκής ομάδας δεν φαίνεται να κλείνουν εύκολα και η εκτίμηση η οποία γίνεται υποστηρίζει ότι, κι αν ακόμη η διοργανώτρια αρχή παράσχει περιθώρια διευθέτησης στους νεοσμυρνιώτες μέχρι και τα τέλη Αυγούστου, δεν θα προκύψει κάτι θετικό στην προσπάθεια των τελευταίων.

Υψηλό, αλλά – ίσως – αναγκαίο ρίσκο

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο Ηρακλής αναγκάζεται να βάλει φρένο στο σχεδιασμό για τη δημιουργία μιας ομάδας που θα επιδιώξει την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Α2 κατηγορία, καθώς όλα είναι ρευστά και οι απαιτήσεις σε επίπεδο αγωνιστικού δυναμικού για κάθε μία από τις δύο πιθανές κατηγορίες συμμετοχής εντελώς διαφορετικές.

Ουσιαστικά, το ρίσκο αφορά στην περίπτωση κατά την οποία οι «κυανόλευκοι» θα κληθούν να παραμείνουν στο δεύτερο τη τάξει πρωτάθλημα. Οι κορυφαίοι για την κατηγορία – Έλληνες πάντοτε – παίκτες, όσο κυλά ο Αύγουστος θα «εξατμιστούν» από την αγορά και αυτό θα αποτελέσει τροχοπέδη στην προσπάθεια δημιουργίας ενός αξιόμαχου και υψηλών δυνατοτήτων ρόστερ.

Σε περίπτωση Α1 το διακύβευμα είναι από ασήμαντο μέχρι ανύπαρκτο. Αυτό, καθώς η δυνατότητα «ανοίγματος» στην αμερικανική αγορά προσφέρει εξαιρετικές προοπτικές και μέσα στον Σεπτέμβριο για εξεύρεση ικανών και οικονομικών παικτών. Μάλιστα, πρόκειται και για την περίοδο κατά την οποία – πολλές φορές – οι προπονητές προτιμούν να πραγματοποιούν τις μεταγραφικές επιλογές τους, λόγω ολοκλήρωσης των διαφόρων Summer Camps και της διαδικασίας των tryouts.

Ο σχεδιασμός για την Α2

Το να παραμείνει, τελικά, στην κατηγορία στην οποία βρίσκεται ο Ηρακλής, θα σημάνει την ανάγκη στελέχωσης από ικανούς Έλληνες καλαθοσφαιριστές, οι οποίοι στην περίπτωση της Α1 δεν θα ήταν στα πλάνα. Πέρα από τους Γκακαλούδη και Καλαϊτζίδη, οι οποίοι ανανέωσαν και θεωρούνται εντός πλάνων σε κάθε μία από τις περιπτώσεις και την ακριβώς ανάλογης αντιμετώπισης προσθήκη του Κακαρούδη, το πράγμα διαφέρει από κατηγορία σε κατηγορία.

Για την δεύτερη τη τάξει κατηγορία, έχουν ήδη γίνει βολιδοσκοπήσεις για προσθήκες όπως ο Κύπριος διεθνής small forward, Νίκος Στυλιανού, ο νεαρός διεθνής guard, Βασίλης Μουράτος, που πήρε σημαντικές εμπειρίες στην κατηγορία με τη συμμετοχή του στο Ψυχικό, ο σέντερ του Κοροίβου, Γιάννης Σαχπατζίδης (μολονότι ο Κόροιβος ανακοίνωσε επισήμως την ανανέωση συνεργασία μαζί του, η εκπροσώπησή του επιμένει ότι είναι διαθέσιμος…) καθώς και άλλες περιπτώσεις, που εξετάζονται από τον Βαγγέλη Αλεξανδρή, μεταξύ των οποίων και η προσθήκη ενός ικανού κοινοτικού, με την επιδίωξη να προσφέρει περισσότερα και σε πιο σταθερή βάση από τον Ρουτκάουσκας.

Ομάδα για τη Basket League

Εδώ τα δεδομένα αλλάζουν. Στο σενάριο πρωταγωνιστούν οι Αμερικανοί, καθώς ήδη βολιδοσκοπούνται κάποιες περιπτώσεις, τόσο περιφερειακών, όσο και ψηλών, ενώ επανεξετάζονται και ένας – δύο παίκτες πέρα από τον Ατλαντικό, οι οποίοι είχαν μπει στο στόχαστρο του «κυανόλευκου» κόουτς το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν ο Ηρακλής είχε περιέλθει – και πάλι – στην ίδια αμήχανη κατάσταση να ετοιμάζει πλάνα για… δύο κατηγορίες.

Παράλληλα, ακόμη και οι Ελληνικές προσθήκες θα διαφοροποιηθούν σε επίπεδο, καθώς θα προκριθούν περιπτώσεις παικτών υψηλής εμπειρίας στην Α1, όπως – επί παραδείγματι – προς τα εκεί στρέφεται η σκέψη που γίνεται για συνεργασία με τον Δημήτρη Χαριτόπουλο, με τον πολύπειρο και δυναμικό ψηλό να προορίζεται ως λύση βάθους στις θέσεις κάτω από το καλάθι.

Αλλά και η όποια «κοινοτική» προσθήκη θα είναι αναλόγου επιπέδου και ίσως και να αφορά σε ρόλο βασικού, όπως η περίπτωση του εξαιρετικού Σουηδού shooting guard, Μάρτιν Πάλμπλαντ, ο οποίος επέδωσε θετικότατα διαγωνιστικά διαπιστευτήρια στη θητεία του σε Απόλλωνα Πατρών και Κύμη, ενώ – πάντοτε για τη μεγάλη κατηγορία – ο σχεδιασμός ενδεχομένως και να προβλέπει ακόμη και προσπάθεια ενίσχυσης μέσω δανεισμού ποιοτικών παικτών, οι οποίοι δεν έχουν μεγάλο χρόνο συμμετοχής στις δύο κορυφαίες ομάδες του πρωταθλήματος…

Σχετικά Άρθρα

Σπρίντζιος: “Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για την πρόκριση στο Final 4!”

Μπάσκετ

Back to Top