- Bluearena - https://bluearena.gr -

Τα τέσσερα όπλα κόντρα στα… «ιδιοκτησιακά παιχνιδάκια»…

Είναι σαφές (για όσους ανησυχούν μήπως με την καχυποψία και την κριτική κόντρα στην… «προοπτική Καγιούλη» αυτή δεν προχωρήσει και η ομάδα μείνει… «ξεκρέμαστη») ότι, θεσμικά, ο Ηρακλής ως αθλητική οικογένεια δεν μπορεί να κάνει κάτι ώστε να αποτρέψει άμεσα και απόλυτα την οποιαδήποτε «παράδοση δαχτυλιδιού» από την πλευρά του νυν μεγαλομετόχου. Συνεπώς, όπως όλα δείχνουν, ο Νίκος Καγιούλης θα είναι εκείνος, που θα διαδεχθεί τον Σπύρο Παπαθανασάκη και από «συμπαίκτης» θα επιχειρήσει να γίνει «κουμανταδόρος»…

Ωστόσο, υποχρέωση, ευθύνη και καθήκον της θεσμικής έκφρασης του Συλλόγου αποτελεί το να προστατευθούν – και υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες – τα συμφέροντα του Ηρακλή. Να επιχειρηθεί να μπει ένα φρένο σε ενδεχόμενη συνέχιση της κακοδιαχείρισης της ΠΑΕ και στα «ιδιοκτησιακά παιχνιδάκια» τα οποία πολλοί στον περιβάλλον του Ηρακλή είμαστε εκείνοι που φοβόμαστε ότι θα συνεχιστούν και με το νέο καθεστώς, το οποίο εξάλλου, ερχόμενο στα πράγματα, θα είναι «σαρξ εκ της σαρκός» του ήδη υπάρχοντος καταστροφικού, που μας οδήγησε ως εδώ.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο μόνος φορέας, που μπορεί να ενεργοποιηθεί θεσμικά είναι το Ιδρυτικό Σωματείο. Με δεδομένο ότι , αν και εφόσον αναλάβει ο Ελληνογερμανός ατζέντης θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία των αφανών «υποστηρικτών» του (στην οικονομική δυναμική των οποίων – υποτίθεται ότι – θα στηριχθεί η προσπάθειά του), υπάρχουν στη διάθεση του Ιδρυτικού τέσσερα όπλα, τέσσερα «χαρτιά» να παίξει, προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα του Συλλόγου, της ΠΑΕ και της ομάδας.

Πρώτο όπλο: Οι μετοχές

Αμέσως μετά την ενδεχόμενη επίσημη δημοσιοποίηση της παραλαβής του πλειοψηφικού μετοχικού πακέτου από τον Νίκο Καγιούλη, θα πρέπει – επίσης επισήμως – να του ζητηθεί η επίδειξη του μετοχικού πακέτου, το οποίο του μεταβιβάστηκε, ώστε να πιστοποιηθεί ότι εκείνος είναι πλέον ο νέος μεγαλομέτοχος. Ότι οι μετοχές της ΠΑΕ υφίστανται και είναι στην ιδιοκτησία του. Διαδικασία, υπό την πιστοποίηση συμβολαιογράφου και νομικού, που θα ορίσει η οικογένεια του Ηρακλή.

Δεύτερο όπλο: Επίσημος έλεγχος οικονομικών

Να ζητηθεί από τον νέο ιδιοκτήτη να υπάρξει πρόσβαση εκ μέρους του Ιδρυτικού στα επίσημα στοιχεία ελέγχου των οικονομικών της ΠΑΕ, ώστε – επιτέλους – να προκύψει μια σαφής και – πάνω από όλα – πραγματική εικόνα για το συγκεκριμένο – μέγιστης σημασίας για τη βιωσιμότητα του ποδοσφαιρικού Ημίθεου – θέμα. Ο Νίκος Καγιούλης φέρεται να επιθυμεί έλεγχο μέσω Ορκωτών Λογιστών, στον οποίο θα πρέπει να ζητήσει πρόσβαση και ο θεσμικός φορέας της «κυανόλευκης» οικογένειας.

Τρίτο όπλο: Το 10%

Είναι γνωστό ότι εδώ και μερικές εβδομάδες, μετά τη λειτουργική επανεκκίνησή του και την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου, το Ιδρυτικό Σωματείο προχωρά στις νομικές και φοροτεχνικές διαδικασίες μέσω των οποίων θα μπορέσει να καταστεί κάτοχος του 10% του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ. Επειδή, ωστόσο, οι εξελίξεις τρέχουν και ο χρόνος σε αγωνιστικό επίπεδο πιέζει, το Ιδρυτικό έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από τον «νέο ιδιοκτήτη» να του «προπιστωθεί» το ποσοστό συμμετοχής, το οποίο δικαιούται, ώστε να μπορεί από την αρχή να διαδραματίσει τον επίσημο ρυθμιστικό ρόλο του στα πράγματα.

Τέταρτο όπλο: Διαρκής έλεγχος

Ασχέτως με το αν θα απαιτηθεί η παρουσία μέλους του Ιδρυτικού Σωματείου στο νέο διοικητικό σχήμα της ΠΑΕ (με ρόλο αμιγώς ελεγκτικό και καθήκον ενημέρωσης της οικογένειας του Συλλόγου για τα εκεί τεκταινόμενα και όχι ρόλο «συνδιαχείρισης»), ο θεσμικός φορέας του Ηρακλή θα πρέπει να διεκδικήσει την καθιέρωση διαρκούς ελέγχου στα οικονομικά και λειτουργικά δεδομένα της «κυανόλευκης» ποδοσφαιρικής εταιρείας. Να ασκείται, συνεπώς, ένα διαρκές «στενό μαρκάρισμα» στην ιδιοκτησία της ΠΑΕ, προκειμένου να αποτραπούν  – αυτή τη φορά άμεσα – νέα «ιδιοκτησιακά παιχνιδάκια» και περαιτέρω οικονομικές εκτροπές.

Άρνηση; Δημοσιοποίηση!

Βεβαιότατα, ο Νίκος Καγιούλης, στο ενδεχόμενο – πάντοτε – της μεταβίβασης σε εκείνον του πλειοψηφικού μετοχικού πακέτου της ΠΑΕ, μπορεί – ανέτως – να απορρίψει όλα αυτά τα αιτήματα του Ιδρυτικού Σωματείου ή μέρος αυτών (εφόσον, σαφέστατα, του τεθούν ανάλογα αιτήματα).

Σε αυτήν την περίπτωση ο θεσμικός φορέας, που καθήκον έχει την προάσπιση των συμφερόντων της ομάδας, έχει ακόμη ένα «χαρτί» να «παίξει», το οποίο είναι η επίσημη δημοσιοποίηση της άρνησης. Να καταστήσει σαφές στο σύνολο των Ηρακλειδέων ότι η νέα ιδιοκτησία θα κινηθεί σε παράλληλο πλαίσιο αδιαφάνειας με αυτό, στο οποίο κινήθηκε και η προηγούμενη, ώστε ακόμη και εκείνοι που ελπίζουν στην… «προοπτική» του Νίκου Καγιούλη να αποκτήσουν πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας…