Το σκεπτικό του Διαιτητικού και η αναμενόμενη «παραπλάνηση»…

Ακόμη περιμένουν στον Ηρακλή το κείμενο, που θα αναλύει πως κατέληξαν οι δικαστές στην απόφαση, ενώ θεωρούν βέβαιη την απόπειρα… «εξωραϊσμού» των αιτιών…

Τόσο ο Δημήτρης Καρπετόπουλος, όσο και ο Λάκης Σημαιοφορίδης, αλλά προ πάντων η ίδια η οικογένεια του Ηρακλή, αναμένουν με ενδιαφέρον την κοινοποίηση του σκεπτικού της απόφασης του Τακτικού Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ, σχετικά με την απόφασή του στην υπόθεση του υποβιβασμού. Ήδη έχει κυλήσει διάστημα μιας εργάσιμης εβδομάδας από τη μέρα, που ανακοινώθηκε – μέσω του σχετικού διατακτικού – η ετυμηγορία των δικαστών, αλλά ακόμη δεν αναλύθηκαν οι νομικώς βάσιμοι λόγοι, που τους οδήγησαν στο να προσυπογράψουν την εκτέλεση των «κυανολεύκων».

Βεβαίως, είναι εξαιρετικά δύσκολο, όσο και απίθανο για τους γνωρίζοντες το νομικό υπόβαθρο της υπόθεσης να αναζητηθούν αυτοί οι λόγοι, οι οποίοι θα είναι – όντως – βάσιμοι και νομικά δικαιωμένοι. Ως εκ τούτου το εν λόγω σκεπτικό και η έκδοσή του αποτελεί ένα εγχείρημα αρκετά δύσκολο. Για λόγους εντυπώσεων και μόνο, εφόσον το κακό έγινε και όλοι όσοι ασχολούνται με τον ποδοσφαιρικό χώρο γνωρίζουν κι αναγνωρίζουν τα ιδιαίτερα δεδομένα, που υπαγόρευσαν τις καταληκτικές εξελίξεις.

“Υπερτερούν οι αποφάσεις της Λίγκας…”

Οι – περίφημες πια – εξ Αθηνών πληροφορίες (δυστυχώς μας… δικαίωσαν στην υπόθεση της τελικής κρίσης του Διαιτητικού) αναφέρουν ότι τις αμέσως προσεχείς μέρες το σκεπτικό της απόφασης θα εκδοθεί και μέσω αυτού θα επιχειρηθεί από τους τακτικούς δικαστές να «εξωραϊστεί» σε επίπεδο νομικής ερμηνείας η τελική ετυμηγορία τους. Δηλαδή, θα επιχειρηθεί να «επενδυθεί» η κρίση των μελών του δικαστηρίου από νομική αιτιολόγηση, η οποία αναμένεται να αφορά στην «υπεροχή των αποφάσεων της ολότητας του Συνεταιρισμού της Σούπερ Λίγκας και του εκτελεστικού συμβουλίου της έναντι των κανονιστικών διατάξεων και η δυνατότητα των αποφάσεων αυτών στην κάλυψη του οποιοδήποτε νομοθετικού κενού»…

Ουσιαστικά θα προσδίδεται μια αίσθηση νομικής αιτιολόγησης σε ό,τι εκτιμάται ως απόλυτη νομική παρέκκλιση στην υπόθεση του υποβιβασμού του Ημίθεου.

Η πραγματικότητα “δείχνει” βιωσιμότητα

Στην ουσία, όπως επιμένουν οι ασχολούμενοι με το ρεπορτάζ των ποδοσφαιρικών πειθαρχικών οργάνων, ασχέτως με το αν οι δικαστές συμπεριλάβουν ή όχι τον σχετικό προβληματισμό τους στο σκεπτικό, ο λόγος που τους ώθησε στην αρνητική κρίση είναι και παραμένει ένας: επηρεάστηκαν από το περιβάλλον του ποδοσφαιρικού κατεστημένου, το οποίο απολύτως συσπειρωμένο εναντίον της προοπτικής παραμονής του Ηρακλή, πίεζε για τον υποβιβασμό του με το επιχείρημα της μη βιωσιμότητας της «κυανόλευκης» ΠΑΕ, το οποίο, βεβαίως, ήταν απολύτως άσχετο με το επίδικο ζήτημα.

Αυτός είναι και ο λόγος της εκτροπής της διαδικασίας από την αρχή της, με την εμμονή σε θέματα οικονομικής βιωσιμότητας από πλευράς των δικαστών, με αποκορύφωμα τη ρητορική ερώτησή τους «ακόμη κι αν σας κρατήσουμε στην κατηγορία, πως θα τα καταφέρετε με αυτήν την οικονομική κατάσταση»…

Προστασία στο… «σύστημα αδειοδότησης»

Ο έτερος – και παράλληλος με τον βασικό της βιωσιμότητας – λόγος, ο οποίος φέρεται ότι υπαγόρευσε την απόφαση έχει να κάνει με το μήνυμα που περνούσαν Λίγκα και ΕΠΟ, όλο αυτό το διάστημα πριν την εκδίκαση, στα μέλη του δικαστηρίου. Ότι δηλαδή, πιθανή απαλλακτική απόφαση για τον Ηρακλή θα σήμαινε διάλυση του συστήματος αδειοδότησης, κάτι που υποστήριξε χωρίς περιστροφές και κατά την εκδίκαση ο νομικός εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού, Γιάννης Οικονομάκης. Με συνέπεια, να δημιουργείται η ανάγκη στο δικαστήριο (έστω κι αν και αυτό – επίσης – παραλειφθεί από το υπό έκδοση σκεπτικό) να «προστατευθεί» το όλο σύστημα αδειοδότησης, μέσα από την τελική απόφασή του.

Βεβαίως, κανείς δεν υποσημείωσε το πόσο διάτρητο, άδικο και εξυπηρετικό συμφερόντων είναι το εν λόγω σύστημα…

Σχετικά Άρθρα

Σαν σήμερα: Ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας, με τoν Όμιλο Φιλομούσων!

Ποδόσφαιρο

Back to Top