- Bluearena - https://bluearena.gr -

Δρόσος: «Στην ΕΠΟ έφαγαν και τα χρυσά αυγά και την κότα!»

 

Ο Γιάννης Δρόσος μίλησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για τα πεπραγμένα της θητείας του στην ΕΠΟ, ενώ κατηγόρησε την προηγούμενη διοίκηση για σπατάλες και κακοδιαχείριση, καθώς «έφαγαν τα χρυσά αυγά και τις κότες», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στον τελικό του Βόλου και τις ευθύνες της ΕΠΟ, στα σκάνδαλα παρακολούθησης και τις εμφανίσεις της Εθνικής στο διάστημα της παρουσίας του στον προεδρικό θώκο.

Μεταξύ άλλων ο Γιάννης Δρόσος ανέφερε:

Σας διόρισε η κυβέρνηση;

«Όχι. Με τοποθέτησε η FIFA,  οποία και προσδιόρισε αυτή μόνο τη σύνθεση, τα αντικείμενα και την έκταση της εντολής της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής (ΠΔΕ) της ΕΠΟ, η οποία, το ξεκαθαρίζω εξαρχής, δεν περιείχε και ως σήμερα δεν περιέχει τη διαιτησία. Το θέμα αυτό το κράτησε αποκλειστικά η ίδια.

Η κυβέρνηση, γόνιμα εναρμονιζόμενη στην ενέργεια της FIFA, ψήφισε όλες τις αναγκαίες για τη λειτουργία μας νομοθετικές τροποποιήσεις, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει και τις επόμενες μέρες με την κατάργηση του λεγόμενου «νόμου Ορφανού», ώστε οι εκλογές του προγραμματίζουμε για το τέλος του μήνα να γίνουν χωρίς παρέμβαση του νομοθέτη».

Υπήρχε όντως θέμα Grexit;

«Όποιος νομίζει ότι δεν υπήρχε αληθινός και άμεσος κίνδυνος ή ότι έχει εξαλειφθεί πλήρως είναι βαθιά, μα πολύ βαθιά νυχτωμένος».

Τόση λοιπόν η δύναμη της FIFA; 

«Μεγαλύτερη. Χωρίς τη δεκάδων εκατομυρίων ευρώ ετήσια χρηματοδότηση του ελληνικού ποδοσφαίρου και χωρίς την ένταξη των ελληνικών ομάδων και της Εθνικής στις διεθνείς διοργανώσεις, το ελληνικό ποδόσφαιρο απλώς θα έσβηνε».

Τα οικονομικά της ΕΠΟ;

«Αντί για το μεγαλύτερο asset της ΕΠΟ, έγιναν το μεγαλύτερό της πρόβλημα. Τα πολλά εκατομμύρια που εισέρρευσαν μετά το θρίαμβο του EURO 2004, αντί να γίνουν το ισχυρό θεμέλιο για την αθλητική και οικονομική άνθηση του ελληνικού ποδοσφαίρου, έγιναν τροφή ενός σκοτεινού καθεστώτος ασύστολης ρέμουλας. Η ΕΠΟ, αντί να μαζεύει τα χρυσά αυγά, άφησε τους ιεροφάντες της να φάνε την κότα, και τώρα για να βγουν οι μισθοί στο τέλος του μήνα ξερνάει και τα πούπουλα…

Σήμερα χρωστάμε περίπου εννέα εκατομμύρια. Όταν αναλάβαμε είχαμε έλλειμμα δεκαπέντε. Και, όπως αποσαφήνισα και στη Βουλή, δεν ζητούμε χρήματα από το κράτος. Το ποδόσφαιρο μπορεί, με έντιμη και χρηστή διαχείριση, να τα βγάλει πέρα μόνο του. Είναι ανήθικο να ζητούμε από τον δοκιμαζόμενο Έλληνα φορολογούμενο να πληρώσει τις σπατάλες και τις ρέμουλες του ποδοσφαίρου».

Τι περιμένετε από την πολιτεία;

«Να τηρήσει τις συμφωνίες της με τη FIFA και να μας αφήσει ήσυχους, αναλαμβάνοντας όμως πλήρως τις ευθύνες που της αναλογού στην πρόληψη και καταστολή της βίας. Και να καταλάβει ότι ο ποδοσφαιρικός κόσμος δεν είναι ένας κακής ποιότητας δευτεροκλασάτος όχλος, κατάλληλος μόνο για εκλογική και άλλη χειραγώγηση, αλλά ένα πολύ μεγάλο και ζωντανό κομμάτι της βαθιάς Ελλάδας, ένα λαΐκό κοινωνικό φαινόμενο, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μπαίνουν στους αγωνιστικούς χώρους- γήπεδα, όχι κερκίδες- κάθε Σάββατοκύριακο και εκεί αποθέτουν ζωντάνια, προσωπικές ελπίδες και προοπτική πολιτισμού, και αξίζει ο κόσμος αυτός σεβασμό».

Και οι κατηγορίες ότι ήρθατε εγκάθετοι της κυβέρνησης, για να βλάψετε τον Ολυμπιακό;

«Είναι επιεικώς, βλακώδες και ιδιοτελές εμπόριο μικρο-οπαδικών φανατισμών. Έχετε την αίσθηση τι λαίλαπα θα ενέσκηπτε αν δεν μεσολαβούσαμε εμείς; Είναι άλλο το ζήτημα της επιβολής ίσων κανόνων και ίσων αποστάσεων από όλους -αν κάποιοι αυτό το νομίζπυν επίθεση σε κάθε ασυδοσία έχουν δίκιο. Αλλά ποδοσφαιρικά, να βλάψουμε τη διαχρονικά -τα τελευταία πολλά χρόνια- ισχυρότερη ομάδα μας; Αστειεύεστε, και μάλιστα κακόγουστα».

Τι θεωρείτε σημαντικότερο από όσα αφήνετε στους επόμενους; Αθλητικά, τον τελικό του Κυπέλλου στον Βόλο…

«Και αυτόν. Η ΕΠΟ ευθύνεται για όσα έγιναν κατά τη διάρκεια του αγώνα και μετά τη λήξη του σε ένα γήπεδο που δεν επέλεξε η ίδια αλλά οι δύο αντίπαλοι. Σε αυτό το πεδίο ευθύνης μας δεν προέκυψε το παραμικρό. Να θυμίσω ότι πέρσι ο τελικός έγινε σε κλειστό γήπεδο, ενώ άλλες χρονιές δεν έγινε καν απονομή ή ότι απειλήθηκαν ζωές; Κατά τα λοιπά, ναι, ήμουν έμπρακτα ξεροκέφαλος με τον τελικό, όπως και ο Ζήσης και Νίκος και ο Ιάκωβος, γιατί η διακινδύνευση τυχόν ματαίωσής του ήταν διακινδύνευση συνολικά της δουλειάς μας -όσο κι αυτό μεριοί το καλοβλέπανε. Η ευτελής σπέκουλα μετά τον αγώνα, για δήθεν συγκρούσεις μου με την πολιτεία, είναι γελοία. Με την πολιτεία χειριστήκαμε από κοινού και με τον ίδιο σκοπό την ένταση της στιγμής και σε αυτούς τους δύσκολους χειρισμούς θεμελιώθηκε καλύτερα η σχέση και η συνεργασία.

Γενικά, ποδοσφαιρικά τα πράγματα κύλησαν ομαλά, παρά τις διάφορες προβοκάτσιες. Ενδεικτικά σημειώνω το αναπτυξιακό διεθνές τουρνουά της UEFA για αγόρια και κορίτσια -νέους κάτω των 16 ετών- που έγινε στην Πάτρα, την ανάθεση προκριματικού ομίλου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων στην Κρήτη. Δρομολογούμε την επανεισαγωγή του «συστήματος Σάντος» για την ανάδειξη των ποδοσφαιρικών ταλέντων της χώρας μας.

Τέλος, με τη συμβολή του Ζήση Βρύζα, αφήνουμε την ΕΘνική Ελλάδας σε εσωτερικλή συνοχή, αγωνιστική ακμή και πορεία πρόκρισης για το Μουντιάλ Μόσχας, με τακτοποιημένα τα πράγματα, χωρίς παρεμβάσεις στο λαμπρό έργο του Σκίμπε και τους ποδοσφαιριστές ενωμένους. Χωρίς ούτε μία ήττα κατά τη διάρκεια της θητείας μας.

Ανοίξαμε τις πληγές της Ομοσπονδίας, μεγάλες και μικρές. Όχι μόνο τα οικονομικά σκάνδαλα. Ξηλώσαμε ένα σύστημα από μηχανισμούς παρακολούθησης, με κάμερες και καταγραφικά στα γραφεία μας και στο προπονητικό κέντρο της Εθνικής μας. Τώρα το θέμα αυτό βρίσκεται στα χέρια της κρατικής ασφάλειας και περιμένουμε τα πορίσματα της εγκληματολογικής έρευνας. Ανοίξαμε με συστηματικό τρόπο το τεράστιο θέμα με τα ύποπτα για στήσιμο παιχνίδια και οι λεπτομερείς επεξεργασίες μας στάλθηκαν στις αρμόδιες ελληνικές και διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές. Δεν κρυφτήκαμε από τα προβλήματα, ούτε τα κρύψαμε. Δώσαμε τις πληγές της ΕΠΟ στη δημοσιότητα με όλη την ασχήμια και τη δυσοσμία τους, τις στείλαμε στον Εισαγγελέα και, κυρίως, τις πετάξαμε, χωρίς μισόλογα, καταπρόσωπο στον στον κόσμο του ποδοσφαίρου για να μετρηθελι μαζί τους -αν έχει το μπόι.

Και αυτό, παράλληλα με ένα μήνυμα απόκρουσης του ρεβανσισμού, που εκδηλώθηκε και με το γεγονός ότι αγκαλιάσαμε έμπρακτα (δηλαδή και με την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας εξαιρετικά ευνοϊκής) όλο το προσωπικό της ΕΠΟ, ακόμη και άτομα που ίσως να προσπάθησαν να μας κάνουν τη ζωή δύσκολη».