- Bluearena - https://bluearena.gr -

Ολοι οι διάλογοι από το Διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ!

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει η ιστοσελίδα novasports.gr

Η διαδικασία ξεκίνησε με τον δικαστή να εκφράζει την απορία του γιατί η ΠΑΕ Ηρακλής έχει έδρα την Κατερίνη και όχι τη Θεσσαλονίκη, ενώ τόνισε πως ο σύλλογος ιδρύθηκε επί εποχής τουρκοκρατίας και νωρίτερα από την απελευθέρωση των δύο πόλεων (1912).

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Καρπετόπουλος, ο οποίος ήταν κατά της απόφασης της διοργανώτριας αρχής, ενώ ταυτόχρονα ανέλυσε στο δικαστικό σώμα τις νομικές πλευρές αυτής της απόφασης.

Σ’ εκείνο το σημείο ο δικαστής τον ρώτησε: -Διαβάζω πως υπάρχουν πολλά χρέη της ΠΑΕ σε τρίτους. Σε δημόσιους οργανισμούς, φυσικά πρόσωπα, ποδοσφαιριστές, υπαλλήλους. Για να απαντήσει ο κύριος Καρπετόπουλος ότι όλα αυτά είναι αναληθή.

Επίσης, ρωτήθηκε εάν υπάρχει άλλη ομάδα με τόσα προβλήματα για να δοθεί η απάντηση ότι η Βέροια που υποβιβάστηκε επίσης (και λόγω άδειας) είχε οικονομικά προβλήματα. Ο κύριος Καρπετόπουλος ισχυρίστηκε πως η ΠΑΕ μπορεί να διακανονίσει τα χρέη της στο εγγύς μέλλον και ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για την αγορά της. Ο δικαστής του Διαιτητικού τόνισε σ’ εκείνο το σημείο: “Είμαστε θιασώτες του Ηρακλή. Δεν μπορεί ο Ηρακλής, ένα τόσο ιστορικό σωματείο, να δυσφημείται μ’ αυτόν τον τρόπο”.

Ο κύριος Καρπετόπουλος έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: “Η ΕΠΟ έστειλε επιστολή τον Ιανουάριο του 2017 στην Super League, ζητώντας να επιβεβαιώσει αν ισχύει ο κανονισμός σε περίπτωση μη αδειοδότησης των ΠΑΕ. Η ισχύ των κανονισμών κρίνεται αν αντέχει σε ακραίες καταστάσεις”.

Στη συνέχεια ο λόγος πέρασε στον κύριο Οικονομάκη, τον δικηγόρο της Super League: “Δεν θα πούμε πολλά. Η Super League εφάρμοσε την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ. Η προσφυγή του Ηρακλή γίνεται για δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι θεωρεί την απόφαση αντισυνταγματική. Τον Νοέμβριο του 2015 η ΠΑΕ Ηρακλής δια του εκπροσώπου της, του Θόδωρου Παπαδόπουλου τότε, υπερψήφισε την απόφαση τoυ διοικητικού συμβουλίου και ένα μήνα μετά που επικυρώθηκε πάλι με τον εκπρόσωπό της την υπερψήφισε. Ήταν μια απόφαση για τις ομάδες που δεν παίρνουν άδεια και θα εφαρμοζόταν σε ένα τριετές πλάνο. Την πρώτη χρονιά, δηλαδή αυτή που ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο οι ομάδες που δεν έπαιρναν άδεια είχαν περιορισμό στις μεταγραφές. Σ’ αυτή που ξεκινάει τον Αύγουστο, όποια ομάδα δεν έπαιρνε άδεια για τρεις λόγους (οικονομικούς μεταξύ αυτών) θα υποβιβαζόταν και την επόμενη χρονιά όποια ομάδα δεν πάρει άδεια για τον οποιοδήποτε λόγο τότε θα υποβιβαστεί. Πέρυσι μόνο ο Ηρακλής δεν είχε πάρει άδεια και ξεκίνησε το πρωτάθλημα με περιορισμό στις μεταγραφές. Εφαρμόστηκε από την ΠΑΕ Ηρακλής κανονικά ο νόμος. Δεν είπε κάτι, έπαιξε με περιορισμό στις μεταγραφές. Θεωρούμε πως υπάρχει θέμα καταχρηστικότητας στην προσφυγή του Ηρακλή. Αν γίνει δεκτή θα είναι σαν να μην υπάρχει σύστημα αδειοδότητησης. Ο Ηρακλής αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματική όταν υποβιβάστηκε λόγω άδειας. Φέτος δεν προλαβαίναμε να πηγαίνουμε στο ειρηνοδικείο Αμαρουσίου για τις υποθέσεις του Ηρακλή. Έφταναν στα γραφεία του συνεταιρισμού συνέχεια κατασχετήρια. Είναι ζοφερή η κατάσταση στον Ηρακλή. Μη αναστρέψιμη. Δεν πήρε άδεια για πέντε λόγους. Από την εμπειρία μας είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Την Δευτέρα υποβάλαμε ερώτημα στην ΕΠΟ εάν ανακλήθηκε η απόφαση και λάβαμε έγγραφη απάντηση πως ποτέ δεν ανακλήθηκε η απόφαση”.

Από την πλευρά του ο Άρης θεωρεί πως είναι η ομάδα που πρέπει να πάρει τη θέση του Ηρακλή με τους δικηγόρους της ΠΑΕ να εστιάζουν στα άρθρα 5 και 20 και να τα αναλύουν, ενώ ζήτησαν την μερική τροποποίηση των κανονισμών ως προς την παραμονή του Ηρακλή. “Υπάρχουν δύο κατηγορίες. Ο αγωνιστικός υποβιβασμός και ο υποβιβασμός λόγω άδειας. Η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ ρυθμίζει ένα κενό” ανέφερε ο κύριος Ατλαμάζογλου.

Την ΠΑΕ Λεβαδειακός εκπροσώπησε ο δικηγόρος της, ο κύριος Δημήτρης Βαγιάκος, ενώ στην αίθουσα παρευρίσκονταν οι κύριοι Μπαλόκας, Φαράντος. “Εμείς κύριε δικαστή ερίζουμε και με τους δύο. Και τον Ηρακλή και τον Άρη. Η απόφαση της Super League ψηφίστηκε με 13-2. Καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής σεζόν ήταν σε εφαρμογή. Δεν είπε κάτι ο Ηρακλής. Την δέχθηκε. Και τώρα έρχεται και υποστήριζει πως δεν έχει ισχύ” τόνισε μεταξύ άλλω ο κύριος Βαγιάκος.

Σειρά είχε ο Λάκης Σημαιοφορίδης να μιλήσει προς το δικαστικό σώμα. “Υπάρχουν κανονισμοί λάστιχο για να ταλαιπωρούν τις ομάδες. Ότι έχει ισχύ ο κανονισμός δεν σημαίνει ότι μπορεί και να εφαρμόζεται. Η εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ είναι ένα όργανο ευελιξίας. Δεν σημαίνει τίποτα για τον ΚΑΠ” τα λόγια του κυρίου Σημαιοφορίδη, ο οποίος λόγω της έντασης στην ομιλία του άκουσε τον δικαστή να του λέει: “Σας βλέπω φουριόζο” για να λάβει την απάντηση: “Έχω παίξει ποδόσφαιρο. Και ως σέντερ μπακ έτσι ήμουν”.

Επίσης, έφερε ως παράδειγμα την οικονομική δυσπραγία του Πανιωνίου προ πενταετίας και την βιωσιμότητα που παρουσίασε ο σύλλογος της Νέας Σμύρνης την τελευταία διετία που εμφανίζεται και με την πορεία της ομάδας στο πρωτάθλημα, ενώ τόνισε πως υπάρχουν ενδιαφερόμενοι αγοραστές για την ΠΑΕ που θα την βοηθήσουν να εξυγιανθεί οικονομικά.

Το δικαστικό σώμα απηύθυνε ερωτήσεις προς τον κύριο Παπαθανασάκη. Αρχικά τον ρώτησε πόσα είναι τα χρέη για να απαντήσει ο μεγαλομέτοχος πως τα χρέη (προς όλους) αγγίζουν τα 3.500.000 ευρώ.

Ο δικαστής τον ρώτησε από που είναι για να απαντήσει: “Από το Τορόντο” και συνέχισε: “Δεν καθόσασταν εκεί να έχετε την ηρεμία σας”. Ακολούθως ο κύριος Παπαθανασάκης τόνισε: “Μπλέχτηκα τυχαία με τον Ηρακλή. Για να μη χάσουν τη δουλειά τους 70 οικογένειες. Αγαπάω την Ελλάδα. Έβαλα από την τσέπη μου 3 εκατ. Ευρώ. Μόνο εγώ, ο Μαρινάκης και ο Σαββίδης έχουμε βάλει λεφτά από την τσέπη μας. Μου είπαν ψέμματα για τα χρέη. Αρχικά μου είπαν ότι είναι 2 εκατ. Ευρώ αλλά μετά διαπίστωσα πως είναι διπλάσια. Υπάρχουν επενδυτές από Ρωσία, Κίνα, Γερμανία και Ελλάδα με τους οποίους είμαστε σε συζητήσεις για την πώληση της ομάδας. Έχω πρόβλημα με τα χρήματά μου και θα λυθεί το φθινόπωρο. Το σύστημα έχει πρόβλημα και θέλω να το καθαρίσω. Δεν είμαι Σαββίδης”.

Σε ερώτηση προς τους ανθρώπους του Ηρακλή για το αν είχαν προσβάλλει την απόφαση της Super League η απάντηση ήταν αρνητική.

Αυτά ήταν σε γενικές γραμμές όσα ειπώθηκαν στην δικαστική αίθουσα του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ.

Πηγή: Νovasports