31 χρόνια από το μπαράζ της ντροπής!

31 χρόνια συμπληρώθηκαν από το μπαράζ της ντροπής που διεξήχθη στον Βόλο, ανάμεσα στον Ηρακλή και την ΑΕΚ…

Blue Moments, Διάφορα, Ηρακλής, Ποδόσφαιρο

Ηταν σαν σήμερα, πριν από 31 χρόνια, όταν διεξήχθη στον Βόλο το μπαράζ της ντροπής, ανάμεσα στον Ηρακλή και την ΑΕΚ. Διαβάστε και θυμηθείτε παρακάτω τα απίστευτα σκηνικά που είχαν διαδραματιστεί και την στάση που κράτησε ο Ηρακλής σε ένα παιχνίδι παρωδία…

Στις 23 Ιουνίου 1986, διεξήχθη ένα παιχνίδι που χαρακτηρίστηκε ως το… «μπαράζ της ντροπής». Θύμα και αυτής της υπόθεσης, ο αιωνίως αδικημένος Ηρακλής. Θύτης, αυτή τη φορά, η ΑΕΚ και ο ΟΦΗ.

ΑΕΚ και Ηρακλής παρατάχθηκαν σαν σήμερα στο γήπεδο του Βόλου, για να διεκδικήσουν την 3η θέση που οδηγούσε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Είχαν ισοβαθμήσει, από τα μεταξύ τους ματς δεν προέκυπτε υπεροχή κανενός και το μπαράζ ήταν η μόνη λύση. Έλα όμως που τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά. Όταν τελείωσε το πρωτάθλημα, είχαμε 27 Απριλίου. Τι έγινε και πέρασαν δύο μήνες για να διεξαχθεί το μπαράζ, ντάλα καλοκαίρι; Και τι δεν έγινε… Χαλασμός! Οι εκκρεμότητες που έπρεπε να τακτοποιηθούν μπορούσαν να επιφέρουν αλλαγές στη βαθμολογική κατάταξη και να φέρουν τον Ηρακλή από διεκδικητή της 3ης θέσης, μόνο 2ο.

Πρώτα η δωροδοκία της ΑΕΚ στις Σέρρες (καραμπινάτη υπόθεση, με σύλληψη επ’ αυτοφώρω παραγόντων της «Ενωσης») και μετά η υπόθεση διπλού ντόπινγκ του Αλεχάνδρο Ισι, Χιλιανού ποδοσφαιριστή του ΟΦΗ, της ομάδας δηλαδή που είχε τερματίσει 2η! Ο αθλητικός δικαστής αργούσε να ασχοληθεί με τις υποθέσεις, ο Ηρακλής περίμενε τι ποινές θα επιβάλλονταν στους αντιπάλους του και την ίδια ώρα η ΑΕΚ προσπαθούσε να πείσει την ΕΠΟ ότι δεν έπρεπε να λογίζονται ως κριτήριο για τις ισοβαθμίες τα αποτελέσματα στα μεταξύ των ομάδων αποτελέσματα, αλλά… η καλύτερη επίθεση, όπου υπερτερούσε έναντι του «Γηραιού».

Τέχνασμα, προφανώς, για να κερδηθεί χρόνος, μια και λογική σ’ αυτό που υποστήριζε η «Ενωση» δεν υπήρχε. Στο μεταξύ άρχισε και το Μουντιάλ στο Μεξικό, με συνέπεια ο κόσμος να στραφεί εκεί και να αρχίσει να ξεχνάει την υπόθεση. Και τελικά φτάσαμε στα μέσα Ιουνίου για να βγουν μαζεμένες όλες οι αποφάσεις. Αρχικά τη γλίτωσαν ο ΟΦΗ και ο Ίσις. Υστερα από γνωμάτευση του Μάνφρεντ Ντόνικε, επικεφαλής του ειδική εργαστηρίου τοξικολογίας της Κολωνίας, ο παίκτης ήταν «καθαρός»! Όσο για την ΑΕΚ; Της επιβλήθηκε ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών, αλλά από το επόμενο πρωτάθλημα! Κοινώς, για την 3η θέση έπρεπε να διεξαχθεί μπαράζ ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ηρακλή. Στον «Γηραιό» εξανέστησαν και με τις δύο αποφάσεις και όχι άδικα, εδώ που τα λέμε.

Έγινε ένας μικρός χαμός (υπήρξαν σαφείς κατηγορίες, όχι μόνο εκ μέρους του Ηρακλή, ότι ο Ντόνικε είχε χρηματιστεί, ενώ και η ποινή της ΑΕΚ χαρακτηρίστηκε «χάδι») αλλά ο τρόπος με τον οποίο επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν οι Θεσσαλονικείς δεν ήταν ο ενδεδειγμένος. Τι έκαναν; Πήγαν κανονικά στον Βόλο για το μπαράζ, αλλά με ξεκάθαρο σκοπό να το μετατρέψουν σε παρωδία. Δήλωσαν στο φύλλο αγώνα μόνο δέκα παίκτες, από τους οποίους παρατάχθηκαν στο τερέν μόνο οι εννιά κι αυτοί με καθυστέρηση αρκετών λεπτών. Γύρω στο 15’ μπήκε στο ματς και ο δέκατος παίκτης του Ηρακλή, ο Ζήφκας, αλλά στο 26’ συνεπλάκη με τον Πια και αποβλήθηκε, μαζί με τον μέσο της ΑΕΚ. Στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου αποβλήθηκε ο Καραΐσκος, με την έναρξη του δεύτερου (47’) αποχώρησε τραυματισμένος ο Σαντεξής και στο 53’ έπεσε στο έδαφος και ο Αδάμου, δείχνοντας ότι πονάει. Ύστερα από επτά λεπτά αναμονής, ο γιατρός είπε στον διαιτητή Τριανταφύλλου ότι ο Αδάμου δεν μπορούσε να συνεχίσει και έτσι το ματς διεκόπη υπέρ της ΑΕΚ, μια και ο «Γηραιός» είχε μείνει με έξι παίκτες.

Η πλάκα είναι ότι η ΑΕΚ είχε στην ενδεκάδα της και τον Μάρτον Εστερχάζι, ο οποίος ενδιάμεσα είχε προλάβει να αγωνιστεί με την Εθνική Ουγγαρίας στο Μουντιάλ (!) όπως και ότι η μοναδική σοβαρή ευκαιρία για γκολ στα 53 λεπτά που παίχτηκε μπάλα ανήκε στον Ηρακλή (στο 28’ με τον Αδάμου). Μ’ αυτά και μ’ αυτά, το ελληνικό ποδόσφαιρο δέχθηκε ένα ακόμα ισχυρό ράπισμα. Αλλά κανείς δεν έδειξε να συγκινείται, αν αναλογιστούμε ότι την επόμενη χρονιά έγιναν ακόμα χειρότερα…

Σχετικά Άρθρα

Σαν σήμερα: Ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας, με τoν Όμιλο Φιλομούσων!

Ποδόσφαιρο

Back to Top