Σάββας Παντελίδης: Της ζωής του το παιχνίδι

Ο τεχνικός του Ηρακλή εξομολογήθηκε στη «Μ», σε μια αποκλειστική συνέντευξη, άγνωστες πτυχές της χρονιάς αλλά και της πορείας του

Ηρακλής, Ποδόσφαιρο

Εν ώρα εργασίας, στις προπονήσεις δηλαδή και στους αγώνες, είναι σοβαρός, πειθαρχημένος, απαιτητικός. Πολλές φορές μπορεί να χαρακτηριστεί απόμακρος και αγέλαστος. Εκτός γηπέδου είναι ένας διαφορετικός άνθρωπος. Απλός, με αίσθηση του χιούμορ, προσιτός. Διατηρεί όμως πάντα την ειλικρίνεια που τον συνοδεύει ως άνθρωπο και προπονητή και την αρσενικότητα. 

 

Πειραιώτης γαρ στην καταγωγή πιστεύει ότι η μπέσα και η τήρηση του λόγου πρέπει να «συνοδεύουν» κάθε άνδρα. Λίγα μόλις 24ωρα μετά την ολοκλήρωση του άθλου, της παραμονής δηλαδή του Ηρακλή στην Super League παραχώρησε μία αποκλειστική συνέντευξη στη «Μ». Πολύ διαφορετική όμως από τις συνηθισμένες. Ο άνθρωπος Σάββας Παντελίδης αποκάλυψε άγνωστες ιστορίες από τη ζωή του, ποδοσφαιρική και προπονητική, μίλησε για την επόμενη δική του ημέρα, για «ευτράπελα» που συνέβησαν εντός της χρονιάς για γεγονότα που τον ενόχλησαν και που τον κράτησαν «όρθιο» και ευτυχισμένο.

 

«Καλύτερος; Δε νομίζω»

 

Η φρενήρης πορεία του Ηρακλή επί θητείας του και η αγωνιστική και βαθμολογική υπέρβαση οδήγησαν πολλούς να τον αναδείξουν ως προπονητή της χρονιάς. Πώς αισθάνεται άραγε ο ίδιος με αυτή την αναγνώριση; Αποδέχεται τον τίτλο;

 

«Εγώ καλύτερος; Μπα δε νομίζω και δεν αισθάνομαι. Να σας πω την αλήθεια δεν το κατάλαβα αυτό που έγινε. Είχα και άγνοια κινδύνου. Εμείς είπαμε να αγωνιστούμε, να κρατήσουμε την ομάδα και από εκεί και πέρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι αρμόδιοι. Μας γύρισε και η τύχη στο τέλος, γιατί υπήρξαν πολλά παιχνίδια που ήμασταν καλύτεροι αλλά δεν κερδίζαμε».

 

«Δε θα φορούσα παντελόνια»

 

Αποδέκτης προτάσεων από άλλες ομάδες μεσούσης της περιόδου έγινε ο Σάββας Παντελίδης. Η πρώτη ομάδα που του «χτύπησε» την πόρτα ήταν ο Λεβαδειακός που του πρότεινε μάλιστα διετές συμβόλαιο. Κατόπιν και προ Βεργέτη ακολούθησε ο Αστέρας Τρίπολης. Απασες απορρίφθηκαν και ο 52χρονος προπονητής εξήγησε τους λόγους.

 

«Δεν μπορούσα να αφήσω την ομάδα και τα παιδιά εν μέσω της προσπάθειας. Πριν το ματς με τον Παναθηναϊκό δέχτηκα τηλεφώνημα για να αποχωρήσω από τον Ηρακλή.

 

Δε θα φόραγα παντελόνια την Τετάρτη να κάνω τακτική και ανάλυση και την Πέμπτη να έφευγα. Πώς θα αντίκριζα ξανά αυτά τα παιδιά;».

 

«Τήρησε αυτά που μου υποσχέθηκε»

 

Ο Σάββας Παντελίδης τοποθετήθηκε και για τη σχέση του με τους διοικούντες, Σπύρο Παπαθανασάκη και Νίκο Καγιούλη.

 

«Με τον πρώτο μίλησα δύο φορές στην Αθήνα πριν αποδεχτώ την πρόταση που μου έγινε. Επειτα δεν είχα συχνή επικοινωνία. Του είπα όμως ότι η ομάδα χρειάζεται χρήματα, όχι λόγια και υποσχέσεις. Για τον δεύτερο δεν μπορώ να πω άσχημα πράγματα. Αυτά που μου είπε ότι θα κάνει τα έπραξε. Όλα τα λειτουργικά έξοδα, ξενοδοχεία, εισιτήρια, πληρωμές των συνεργατών μου ήταν από δικά του χρήματα. Με όποια λάθη βεβαίως έκανε και αυτός».

 

«Δε μου επέβαλαν κανέναν»

 

Στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου οι κυανόλευκοι επέλεξαν ποδοσφαιριστές που βοήθησαν τα μέγιστα για την επίτευξη του στόχου. Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν σχετικά με ποιος επέλεξε τους Δώνη, Γροντή, Μπαστακό, Τζανετόπουλο και Αργυρόπουλο. Ο Ελληνας κόουτς ήταν και σε αυτό ξεκάθαρος.

 

«Τον Τζανετόπουλο τον είχα κλεισμένο ουσιαστικά από τον Νοέμβριο, παρά το γεγονός ότι ο Μαϊστόροβιτς είχε τους ενδοιασμούς του. Αργυρόπουλος και Δώνης ήταν επίσης επιλογές μου, ενώ για τους Γροντή και Μπαστακό ρωτήθηκα από τον κ. Καγιούλη και είχα θετική άποψη. Μου μεταφέρθηκε επίσης ότι δεν θα πάρουμε δανεικούς από ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό».

 

 

«Εξαιρετικοί συνεργάτες»

 

Συνυπήρξε για πρώτη φορά στην καριέρα του με τους Ακη Βάβαλη, ως βοηθό και Σάκη Παντελίδη ως γυμναστή. Ποια είναι όμως η σχέση του με τους προαναφερθέντες;

 

«Είναι εξαιρετική και είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη συνεργασία μας. Είναι πολύ καλά παιδιά, ο Ακης βλέπει πολύ το κομμάτι των αντιπάλων ενώ και ο Σάκης είναι εξαιρετικός γυμναστής και μας βοήθησε πολύ».

 

Η πιο δύσκολη περίοδος

 

Η ζωή του Σάββα Παντελίδη δεν ήταν στρωμένη πάντα με ροδοπέταλα. Πέρασε φτωχικά παιδικά χρόνια στον Πειραιά, με τον πατέρα του να κάνει δύο δουλειές για να συντηρήσει την οικογένεια. Το 2011 βίωσε την πιο δύσκολη περίοδο της ζωής του. «Στις 25 Ιουνίου ήμουν σε μία καφετέρια όταν χτύπησε το τηλέφωνό μου και μου μετέφεραν ότι το όνομά μου παίζει στην υπόθεση στημένων αγώνων. Αντί για άλλον, έστειλαν το χαρτί με το δικό μου όνομα στον εισαγγελέα! Όταν παρουσιάστηκα σε αυτόν ο εισαγγελέας μου λέει «εσύ τι δουλειά έχεις εδώ; Άλλο όνομα είναι γραμμένο». Για να ηρεμήσω από όσα λέγονταν είπα να πάω στη μητέρα μου. Όταν μπήκα στο σπίτι είχε «φύγει» από τη ζωή και ενώ στην τηλεόραση «έπαιζε» σχετικό ρεπορτάζ με το όνομά μου για την υπόθεση. Δεν έμαθα ποτέ αν αυτό συνέβη από τη στενοχώρια της. Για αυτό «τρελάθηκα» όταν ένας φίλαθλος της ομάδας μου έβριζε τη μητέρα πίσω από τον πάγκο».

 

Το… survivor και το Champions League

 

Η παρουσία του στον Ηρακλή τον «ξεσπίτωσε», μιας και η «βάση» του από μικρό παιδί είναι η Νίκαια. Ο Σάββας Παντελίδης απολαμβάνει την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη και τη ζωή στη συμπρωτεύουσα.

 

«Είναι υπέροχη πόλη η Θεσσαλονίκη. Και να σας πω και κάτι; Ο κόσμος του Ηρακλή ξέρει από ποδόσφαιρο. Νιώθω ευλογημένος που βρέθηκα στην ομάδα και το λέω με πλήρη επίγνωση».

-Πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας;

«Γενικά ήσυχα. Μου αρέσει να πίνω χαλαρά τον καφέ μου, έχω πολλούς φίλους στην πόλη».

-Βλέπετε και Survivor;

«(γέλια). Φανατικά. Όταν όμως έχει Champions League παρακολουθώ πάντα ποδόσφαιρο».

 

Επιτυχημένος επιχειρηματίας

 

Εκτός από ικανός προπονητής, με μακρά θητεία στο Ελληνικό Πρωτάθλημα, ο Σάββας Παντελίδης είναι και ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας. Δε ζει από το ποδόσφαιρο αλλά ζει για το ποδόσφαιρο. Είναι όμως «κολλημένος» με το… μικρόβιο της στρογγυλής θεάς και δεν σκέφτηκε ποτέ να εγκαταλείψει την προπονητική. Ακόμη και όταν έμεινε εκτός πάγκων για ενάμιση χρόνο περίπου.

«Εχω ένα κατάστημα με ρούχα στον Πειραιά και δύο καφέ-εστιατόρια στην ίδια περιοχή. Ηταν ένα εγχείρημα που αποφάσισα να κάνω μαζί με τον συνεταίρο μου και δικαιωθήκαμε».

 

Τραγικές συνθήκες

 

Ερχόμενος στον Ηρακλή γνώριζε για την ύπαρξη προβλημάτων. Όχι όμως τόσο μεγάλων. Βίωσε και ο ίδιος τις τραγικές συνθήκες, όπως συνέβη στο πρόσφατο ταξίδι στην Κέρκυρα.

«Απογοητεύτηκα πολύ από αυτό που αντίκρισα στο ξενοδοχείο. Κρύα δωμάτια, άθλιο φαγητό, τους παίκτες μου να μην είναι καλά παραμονή ενός σημαντικού αγώνα. Τα ξεπεράσαμε και αυτά όμως και στο τέλος τα καταφέραμε. Για αυτό αποκτάει μεγαλύτερη αξία η επιτυχία μας».

 

 

Επαιξε μπάσκετ με Γιαννάκη κόουτς

 

Ως ποδοσφαιριστής συνδέθηκε με τη Δόξα Βύρωνα και πολύ περισσότερο με την Προοδευτική. Ο ένας γιος του-έχει δύο- αγωνίζεται όμως στον αιώνιο «εχθρό», τον Ιωνικό. Όπως και ο ίδιος άλλωστε.

 

«Λίγοι ξέρουν ότι εγώ άρχισα πιτσιρικάς από τον Ιωνικό. Σε ηλικία 12 χρονών ήμουν στη δεύτερη ομάδα. Οι άλλοι όμως ήταν 16-17 ετών. Δεν υπήρχαν τότε κατηγορίες, παιδικό, εφηβικό κτλ. Στα 13-14 άρχισα να δυσκολεύομαι, με έβαζαν σε διάφορες θέσεις και είπα θα φύγω. Κάτι φίλοι μου έπαιζαν μπάσκετ και ήμουν στα 17 στην Προοδευτική με προπονητή τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Ημουν μάλιστα και μέλος της βασικής πεντάδας στην Α’ ΕΣΚΑΝΑ. Πήγα και στο κλιμάκιο της Εθνικής με προπονητή τον Ντουκσάιρ. Σε ένα ματς μάρκαρα τον Γάσπαρη και έμεινε άποντος (γέλια). Επειτα έφυγε ο Γιαννάκης και ήρθε ο Τοσκούνογλου καλή του ώρα. Στην πρώτη προπόνηση πριν καν με δει να αγωνίζομαι με έστειλε στην δεύτερη ομάδα. Αφησα τα ρούχα μου, είπα ευχαριστώ και έφυγα από το μπάσκετ».

-Η συνέντευξη δόθηκε στο metrosport.gr στους Παναγιώτη Σωτηρόπουλο και Γιάννη Τσερβίνη

Σχετικά Άρθρα

Bελέντζας: “Με Μονεμβασιώτη και τον κόσμο του, ο Ηρακλής θα είναι υπερδύναμη!”

Ποδόσφαιρο

Back to Top