Τζανετόπουλος εφ’ όλης της ύλης

Ο εκ των πρωταγωνιστών του Ηρακλή, Άνταμ Τζανετόπουλος μιλάει στο Sport24.gr για την “ολική επαναφορά” των Θεσσαλονικέων και αποκαλύπτει το μυστικό πίσω απ’ την εντυπωσιακή πορεία το τελευταίο διάστημα.

Ηρακλής, Ποδόσφαιρο

Η συνέντευξη του Άνταμ Τζανετόπουλου στο Sport24:

“Μας θεωρούσαν τελειωμένους, αλλά το κλίμα στα αποδυτήρια βοήθησε στο come back”

“Απ’ την αρχή της σεζόν όλοι μας θεωρούσαν τελειωμένους, αλλά απ’ την πλευρά μου ήμουν αισιόδοξος ότι μπορούμε να παραμείνουμε στην κατηγορία. Αυτό που βοήθησε πολύ στο come back είναι η ψυχολογία και το πολύ καλό κλίμα που υπάρχει στα αποδυτήρια της ομάδας. Απ’ την πρώτη στιγμή που ήρθα στην ομάδα, τον περασμένο Ιανουάριο, τα παιδιά με υποδέχθηκαν πολύ θερμά και γίναμε μία παρέα. Άλλωστε, φαίνεται και μέσα στο γήπεδο”.

Η ομοιογένεια και το δεμένο σύνολο αποτελεί ένα απ’ τα χαρακτηριστικά του Ηρακλή την εφετινή σεζόν. Είναι το “κρυφό όπλο” σε ομάδες που αντιμετωπίζουν εξωαγωνιστικά προβλήματα;

“Το καλό κλίμα και η ομοιογένεια είναι πολύ σημαντικά όχι μόνο σε ομάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά και γενικότερα σε όλες τις ομάδες. Αν δεν υπάρχει καλό κλίμα στα αποδυτήρια επηρεάζεται η εικόνα της ομάδας”.

Ο Σάββας Παντελίδης ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Ηρακλή σε μία κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος κι ενώ όλα έδειχναν χαμένα. Πόσο καταλυτική ήταν η συμβολή του στην αντιστροφή του κλίματος;

“Ο κ. Παντελίδης καταλαβαίνει τη δύσκολη κατάσταση και τη διαχειρίζεται, κατά τη γνώμη μου, πολύ σωστά. Μας έχει δεμένους και υπάρχει πειθαρχία, παρότι υπάρχουν τα εξωαγωνιστικά προβλήματα. Έχει τον τρόπο να βγάζουμε στο γήπεδο όλα όσα μας ζητάει στις προπονήσεις”.

Εκτός, όμως, απ’ τον Σάββα Παντελίδη, σημαντική είναι κι η παρουσία των έμπειρων ποδοσφαιριστών, όπως ο Εμάνουελ Περόνε και ο Λεοζίνιο. Σε ομάδες με λίγους, αλλά ποιοτικούς ξένους, τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

“Σε ομάδες, όπως η δική μας, με πολύ μικρό μέσο όρο ηλικίας, περιμένεις απ’ τους ξένους να τραβήξουν την ομάδα στα δύσκολα. Ευτυχώς τα παιδιά καταφέρνουν να δικαιώσουν τις προσδοκίες”.

“Στην Ελλάδα υπάρχει ξενομανία, έχουμε αποδείξει πως αξίζουμε ευκαιρίες οι Έλληνες”

Ο Ηρακλής απ’ την αρχή του πρωταθλήματος, θέλοντας και μη, λόγω των οικονομικών προβλημάτων, στηρίχτηκε σε πολλά νέα παιδιά, τα οποία, όπως αποδείχθηκε σε βάθος χρόνου στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Τελικά, μήπως οι Έλληνες παίκτες αξίζουν περισσότερες ευκαιρίες;

“Σίγουρα, στην Ελλάδα υπάρχει μία ξενομανία. Βέβαια, λόγω της οικονομικής κρίσης, δίνονται περισσότερες ευκαιρίες σε Έλληνες παίκτες. Όμως, θα πρέπει οι ομάδες να κοιτάξουν ακόμα περισσότερο τις ακαδημίες τους προκειμένου να βγουν κι άλλα Ελληνόπουλα. Γιατί έχουμε αποδείξει πως αξίζουμε ευκαιρίες. Αν ένα παιδί βγεις απ’ τις ακαδημίες ενός συλλόγου είναι βέβαιο πως πονάει την ομάδα λίγο περισσότερο”.

Ο “Γηραιός” διαθέτει ποδοσφαιριστές που δείχνουν πως μπορούν να σταθούν σε υψηλότερο επίπεδο. Υπάρχει, όμως, κάποιος, σύμφωνα με τον Τζανετόπουλο που να ξεχωρίζει περισσότερο απ’ τους υπόλοιπους;

“Δεν θα ήθελα να μπω σε μία τέτοια διαδικασία. Υπάρχουν πολλά παιδιά είτε νεότερα είτε λίγο μεγαλύτερα που αξίζουν να έχουν ένα καλό μέλλον”.

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Τζανετόπουλος, ύστερα από συνεννόηση με τους ανθρώπους της ΑΕΚ, πήρε την απόφαση να δοθεί δανεικός στον Ηρακλή προκειμένου να πάρει παιχνίδια στα πόδια του. Λίγους μήνες αργότερα, αισθάνεται δικαιωμένος για την απόφασή του;

“Στην αρχή, επειδή δεν είχα ξαναπάει δανεικός, είχα κάποιες αμφιβολίες. Όμως, όταν ήρθα, τα παιδιά, όπως προείπα, με υποδέχθηκαν πολύ όμορφα και με έκαναν να αισθανθώ άμεσα μέλος της ομάδας. Παράλληλα, τα συνεχόμενα παιχνίδια μού έχουν δώσει ρυθμό. Προσπαθώ να βελτιώνομαι και πιστεύω πως φαίνεται αυτό”.

“Πρωτόγνωρη εμπειρία στον Ηρακλή, αισθάνομαι πιο άνετα ως στόπερ”

Για πρώτη φορά στην καριέρα του, ο Άνταμ βρέθηκε αντιμέτωπος με ιδιαίτερες καταστάσεις, αφού εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων στο σύλλογο, υπήρξαν αποχές από προπονήσεις και αποχωρήσεις ποδοσφαιριστών. Ο ίδιος πώς βίωσε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση;

“Ναι, ήταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία. Προσπάθησα να μπω γρήγορα στο κλίμα γιατί σε διαφορετική περίπτωση είναι πιθανό να χαλάσουν κάποιες ισορροπίες στα αποδυτήρια. Γενικά, προσπαθούμε με όλα τα παιδιά να έχουμε το ίδιο σκεπτικό και να περνάμε μαζί τις δύσκολες καταστάσεις. Αυτό προσπάθησα να κάνω κι εγώ”.

Τα ρεπορτάζ τον περασμένο Ιανουάριο υποστήριζαν πως ο Τζανετόπουλος αποκτήθηκε απ’ τον Ηρακλή για να καλύψει το κενό που υπήρχε στη μεσαία γραμμή και συγκεκριμένα στη θέση του αμυντικού χαφ. Τελικά, ελέω και της αποχώρησης του Μπαρτολίνι, ο “Τζάνε” μεταφέρθηκε στη φυσική του θέση, αγωνιζόμενος στα περισσότερα παιχνίδια ως κεντρικός αμυντικός. Άραγε, ο ίδιος, σε ποια θέση αισθάνεται πιο άνετα;

“Αρχικά, όταν ήρθα στην ομάδα δεν προοριζόμουν συγκεκριμένα για αμυντικό χαφ. Θα κάλυπτα και τις δύο θέσεις, ανάλογα τις ανάγκες της ομάδας. Όμως, ύστερα απ’ την αποχώρηση του Μπαρτολίνι, επιλέχθηκα για το κέντρο της άμυνας. Προσωπικά, αισθάνομαι πιο άνετα ως στόπερ. Πιστεύω πως γνωρίζω καλύτερα τη συγκεκριμένη θέση. Βέβαια, αν χρειαστεί να παίξω κι ως αμυντικό χαφ, θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου”.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως, ύστερα από τόσες κακουχίες, οικονομικά προβλήματα, αποχωρήσεις ποδοσφαιριστών, η παραμονή του Ηρακλή, αν τελικά επιτευχθεί, θα αποτελεί έναν άθλο. Ο Τζανετόπουλος συμφωνεί με τη συγκεκριμένη άποψη;

“Όταν ήρθα τον Γενάρη, η ομάδα είχε εφτά βαθμούς. Παρ’ όλα αυτά, υπήρχε αισιοδοξία επειδή οι βαθμοί δεν ήρθαν λόγω ατυχίας κι όχι λόγω εμφανίσεων. Σίγουρα, αν τελικά καταφέρουμε να παραμείνουμε στην κατηγορία, θα θεωρηθεί ένας μικρός άθλος γιατί μας είχαν ξεγραμμένους και πίστευαν πως δεν θα αντέξει η ομάδα είτε οικονομικά είτε ψυχολογικά. Με το 3 στα 3 στις τελευταίες αγωνιστικές αποδείξαμε πως έχουμε δυνατότητες”.

Σχετικά Άρθρα

Φοφόνκα: “Ο κόσμος του Ηρακλή πληρώνει τα εγκλήματα των διοικήσεων!”

Ποδόσφαιρο

Γεράκης: “Τα λόγια είναι περιττά – Πράξεις, για να πάμε τον Ηρακλή εκεί που του αρμόζει!”

Ποδόσφαιρο

Back to Top