- Bluearena - https://bluearena.gr -

Ο Βαγγέλης Αλεξανδρής για όλα!

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ολοκλήρωσε άλλη μία… ανατροπή ανόδου κόντρα στον Πανιώνιο και ο Βαγγέλης Αλεξανδρής μίλησε στο Superbasket.gr για το «μυστικό» των ολικών επαναφορών, μη διστάζοντας να ξεδιπλώσει το όραμά του για ένα μεγάλο ΗΡΑΚΛΗ.

Ήταν Οκτώβριος του 2015, όταν εκείνος αναλάμβανε τις τύχες ενός ΗΡΑΚΛΗ που τότε έμοιαζε να «παραπαίει». Λίγο καιρό αργότερα, η ομάδα τερμάτιζε στην ένατη θέση, με μία αξιοπρεπέστατη πορεία, με βάση το ξεκίνημά της, αλλά από το καλοκαίρι του 2016 κι έπειτα, η ροή της ιστορίας του Ημίθεου και οι επιδιώξεις του θα αλλάζαν. Ο ίδιος παρέμεινε στο «τιμόνι», ήρθαν και παίκτες με απαράμιλλη ποιότητα και σπουδαία προσωπικότητα, και ο στόχος έγινε άμεσα υψηλός. Δεν ήταν άλλος από την επιστροφή της ομάδας στη μεγάλη κατηγορία. Στο δρόμο αυτό, βέβαια, βρήκε μπροστά της ένα άλλο ιστορικό σωματείο, τον Πανιώνιο, ο οποίος προπορεύεται και είχε έρθει αποφασισμένος στο «Ιβανώφειο». Φάνηκε να αισθάνεται άνετα στο +16, απέχοντας δέκα λεπτά από ένα μεγάλο «διπλό», στο ίδιο γήπεδο που λίγο αργότερα θα τον «έπνιγε». Άλλη μία ανατροπή ήταν γεγονός και αυτή η «μαγεία» του συγκεκριμένου γηπέδου, συνεχίζει να οδηγεί τους Θεσσαλονικείς στην επάνοδο που έχουν ονειρευτεί, με αυτόν να ηγείται.

Ο Βαγγέλης Αλεξανδρής, εξηγεί στο Superbasket.gr το πώς έγινε άλλη μία ολική επαναφορά και το τι σημαίνει να αγωνίζεται κάποιος, για το λαό που κατακλύζει το «Ιβανώφειο». Ο «Τίγρης», ασφαλώς δεν εφησυχάζει και εφιστά στους παίκτες του την προσοχή για τις επόμενες δοκιμασίες, με πρώτη αυτή κόντρα στο Ψυχικό, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στον Γιάννη Γκαγκαλούδη. Τέλος, αναλύει το όραμα, ώστε να γίνει ξανά ο Ηρακλής μία μεγάλη δύναμη του ελληνικού μπάσκετ.

Κόουτς, τι είναι αυτό που σας οδήγησε σε άλλη μία ανατροπή, άλλη μία σπουδαία νίκη, σε ένα ματς που ήταν σημαντικό όχι μόνο για την αίγλη του, αλλά και επειδή το τονίζατε κι εσείς ολόκληρη την εβδομάδα για τη βαθμολογική του σημασία;

Η εξήγηση είναι, ότι αυτή η ομάδα έχει μέταλλο. Απαρτίζεται από άτομα που είναι εγωιστές, μαχητές και, εν τέλει, νικητές. Ήταν ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι για εμάς, στην έδρα μας, για την οποία έχουμε δώσει όρκο πως δεν πρόκειται να ηττηθούμε. Με την ατμόσφαιρα που συναντήσαμε, δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μας πως υπάρχει η περίπτωση να χάσουμε, ήμασταν σίγουροι ότι ακόμη κι αν βρεθούμε πίσω στο σκορ με μεγάλη διαφορά, θα βρίσκαμε τον τρόπο να κάνουμε την ανατροπή. Και, όντως, αυτό έγινε. Το τονίζαμε, άλλωστε, και στα τάιμ άουτ μας και όταν βρήκαμε ρυθμό στο τελευταίο δεκάλεπτο, το επιβεβαιώσαμε. Έπαιξε σε όλο αυτό, φυσικά, σημαντικό ρόλο πως το γήπεδο έμοιαζε να κερδίζει την παλιά του αίγλη. Από το ματς αυτό, λοιπόν, κρατάμε την νίκη μας και την απίστευτη παρουσία του κόσμου.

Έχει κάποια αύρα το «Ιβανώφειο» και φτάνετε σε αυτές τις ανατροπές; Πανιώνιος, Φάρος, Αρκαδικός… Δεν είναι, δηλαδή, η πρώτη φορά που τα καταφέρνετε.

Είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα τι είναι το «Ιβανώφειο». Είναι ένα ιδιαίτερο γήπεδο, που σου δίνει ενέργεια και παλμό, αποκτάς μία ξεχωριστή δύναμη από την παρουσία των φιλάθλων της ομάδας και θέλεις να τους ανταποδώσεις τη στήριξη. Με λίγα λόγια, είναι ένας ναός. Ένας ναός, στον οποίο όταν μπεις ανατριχιάζεις, βλέποντας το κοινό που βρίσκεται σε αυτόν. Για μένα, ήταν ένα προσωπικό στοίχημα να ξαναδώ αυτό το γήπεδο σε αυτή την κατάσταση και το είχα εκμυστηρευτεί στους παίκτες μου. Τους είχα πει, πως με τον τρόπο που θα παίζουμε, θα υποχρεώσουμε τον κόσμο να έρθει για να δημιουργήσει αυτή την ατμόσφαιρα. Η αναφορά μου δεν έχει κάποια δόση αλαζονείας, αυτό που εννοώ, είναι πως όταν ο κόσμος μίας ομάδας, όπως ο Ηρακλής, βλέπει ότι ιδρώνεις και τιμάς την φανέλα πραγματικά, θα έρθει και θα σε χειροκροτήσει.

Το πρωτάθλημα ασφαλώς δεν τελείωσε σε αυτό το ματς, οπότε τι χρειάζεται πλέον ο Ηρακλής, ώστε να φτάσει στο στόχο του, που δεν είναι άλλος από την άνοδο στην Α1;

Έχουμε πει με τα παιδιά, πως δε θα βλέπουμε συνολικά την κατάσταση ούτε θα κάνουμε υπολογισμούς, θα πηγαίνουμε βήμα-βήμα, παιχνίδι με το παιχνίδι. Το επόμενο ματς με το Ψυχικό, για μένα είναι όλη η χρονιά, καθώς παίζουμε με μία εξαιρετική ομάδα, που είναι δυνατή στην έδρα της. Έχουμε μπροστά μας άλλα εννέα παιχνίδια και έτσι θα τα αντιμετωπίσουμε. Θα ετοιμαζόμαστε με τέτοιο τρόπο, ώστε κάθε Σάββατο να επιβάλουμε τους δικούς μας κανόνες, κάτι που δεν είναι εύκολο όταν παίζεις με ομάδες σαν τον Πανιώνιο, τον Φάρο ή τον Δούκα. Όλα αυτά, μέχρι να φτάσουμε στον υψηλό στόχο που έχουμε θέσει και είμαι σίγουρος πως θα αντέξουμε.

Ο Γιάννης Γκαγκαλούδης είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην φετινή ομάδα. Πώς καταφέρνει κάθε φορά και της δίνει αυτό που χρειάζεται για να νικήσει, ακόμη κι όταν βρίσκεται σε κακή ημέρα συνολικά, όπως στο ματς με τον Πανιώνιο;

Ο Γκαγκαλούδης είναι ένα παιδί με ιδιαίτερα ψυχικά χαρίσματα, που νιώθει πάντοτε την ευθύνη και θέλει να πρωταγωνιστεί, μιας και είναο ο αρχηγός αυτής της ομάδας. Έχει βάλει πραγματικά πολλά καλάθια κι έχουμε φτάσει σε τεράστιες νίκες, όπως αυτή με τον Πανιώνιο ή της προηγούμενης εβδομάδας με τον Εθνικό. Δεν φοβάται ποτέ, ακόμη και στην κακή του ημέρα, να πάρει την κρίσιμη απόφαση, γιατί είναι απλούστατα φτιαγμένος από αυτό το ξεχωριστό υλικό. Σήμερα (σ.σ. χθες), πάντως, δε θέλω να σταθώ μόνο στον ίδιο, αλλά και σε όλα τα παιδιά, τα οποία έκαναν σπουδαία προσπάθεια. Δεν αναφέρομαι, ασφαλώς, μόνο σε αυτούς που σκόραραν αρκετούς πόντους, αλλά σε όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή την επιτυχία, ακολουθώντας τους κανόνες μας. Πάντα κάποιοι παίκτες θα ξεχωρίζουν, αλλά όλοι συμμετέχουν όταν πετυχαίνουμε κάτι.

Ήρθες στον Ηρακλή, σε μία εποχή όπου η κατάσταση ήταν εντελώς διαφορετική. Μετά από αρκετά χρόνια θητειών σε πολλές ομάδες και με διακρίσεις, τι ήταν αυτό που σε τράβηξε προς αυτό το σύλλογο, πέραν τον ονόματος και της ιστορικότητάς του;

Είμαι από τους ανθρώπους που, όταν τους φωνάζουν κάποιοι φίλοι για βοήθεια, δε γυρίζουν την πλάτη. Βρήκα, όντως, μία ομάδα που αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα, αλλά μπορέσαμε να θέσουμε ένα μακροπρόθεσμα υψηλό στόχο και σε αυτό το σημείο, πρέπει να τονίσω πως δεν είμαστε μόνο εμείς, όσοι φαινόμαστε οι δημοσιότητα, αυτοί που συνεισφέρουμε στην επιτυχία. Είναι πολλοί, αυτοί που έχουν το δικό τους μερίδιο, που έχουν συμμετάσχει. Έχουμε έναν πρόεδρο λεβέντη και πολλοί ακόμη βρίσκονται κοντά στην ομάδα, τους οποίους έχω την ευκαιρία να αναφέρω. Ο Αντώνης Σαμαράς και οι κύριοι Μανώλογλου και Μυλωνάς που συνθέτουν ένα εξαιρετικό ιατρικό επιτελείο, ο Θανάσης Δούνης που είναι ένας εξαίρετος παράγοντας, ο Χρήστος Γκάτσιος που κάνει σπουδαία δουλειά στις ακαδημίες, ο Διονύσης που αποτελεί των εξ απορρήτων του προέδρου μας, ο Θεόδωρος που βρίσκεται στο πόστο του φροντιστή και το τεχνικό επιτελείο που με βοηθά απίστευτα στη δική μου δουλειά, συνθέτουν το σκηνικό μίας πραγματικής ομάδας, που δεν έχει ανάγκη να το δείχνει δημόσια. Κι αυτό, γιατί ο κόσμος το καταλαβαίνει, όταν είσαι μία πραγματική οικογένεια. Όλοι μαζί, θέλουμε να δώσουμε στην ομάδα τη συνέχεια που της αξίζει και την ευκαιρία να βρει το δρόμο της. Όταν μία «βαριά» φανέλα βρει το δρόμο της, όλα αλλάζουν.

Με λίγα λόγια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχετε ως στόχο να γίνει ξανά ο Ηρακλής ένας σημαντικός «πόλος», μία μεγάλη δύναμη του ελληνικού μπάσκετ;

Ναι, αυτός είναι ο στόχος, να γίνει ξανά μεγάλος ο Ηρακλής. Όταν αναλάμβανα, τον Οκτώβριο του 2015, ρώτησα τον πρόεδρο αν είχε υπομονή και τον διαβεβαίωσα πως με τον καιρό, αν την είχε, όλα μπορούσαν να αλλάξουν. Ο πρόεδρος με εμπιστεύτηκε και μετά από ενάμιση χρόνο βρισκόμαστε στο σημερινό σημείο. Δεν είναι μόνο η νίκη που πετύχαμε με τον Πανιώνιο, αλλά και ο κόσμος που ήρθε στο γήπεδο και θύμισε άλλες εποχές. Είδα για πρώτη φορά πρώην συναθλητές μου, τον πρόεδρό μου όταν έπαιζα εδώ, τον Κώστα Χαΐτογλου και τον αειθαλή πρόεδρο, Άγη Κυνηγόπουλο, με το κασκόλ του Ηρακλή. Είναι το πιο θετικό σημάδι που θα μπορούσαμε να δούμε, καθώς κάτι τέτοιο δείχνει πόσο εκτιμούν όλοι γύρω από την ομάδα, την νέα της προοπτική. Έχουμε βάλει έναν στόχο και θα τον πετύχουμε: να επιστρέψει ο Ηρακλής στην πραγματική του θέση κι εμείς να αντιπροσωπεύουμε τον κόσμο, ο οποίος μας συγκίνησε.