Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο 14χρονος δράστης

Mε τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, ελεύθερος αφέθηκε o 14χρονος που δολοφόνησε τον φίλο του στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης,

Διάφορα, Επικαιρότητα

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο 14χρονος που δολοφόνησε τον φίλο του στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 14χρονος θα πρέπει να παρακολουθείται από ειδικούς ψυχολόγους ενώ του απαγορεύθηκε η διαμονή και η μετάβαση στο χωριό Γέφυρα. Στους περιοριστικούς όρους περιλαμβάνεται και η ανάθεση υπεύθυνης επιμέλειας στους γονείς.

Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα, στους ανήλικους κάτω των 15 ετών δεν επιβάλλεται το μέτρο της προσωρινής κράτησης αλλά και όταν η υπόθεση τους οδηγηθεί στο ακροατήριο δεν προβλέπεται ο εγκλεισμός τους σε κατάστημα κράτησης νέων.

«Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο περί ποινικής ανηλικότητα που περιγράφεται στις διατάξεις των άρθρων 121 και επόμενα, με βάση τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια επιβάλλει τον περιορισμό ανηλίκου σε σωφρονιστικά καταστήματα νέων μόνο εάν ο ανήλικος έχει συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του και μόνο εφόσον το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται προβλέπει ως επαπειλούμενη ποινή την ισόβια κάθειρξη», αναφέρει στο protothema.gr ο ποινικολόγος Σωκράτης Μαρινάκος και συνεχίζοντας προσθέτει:

«Στην προκειμένη περίπτωση παρά το γεγονός ότι το τελεσθέν από τον ανήλικο αδίκημα είναι αυτό της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, εντούτοις το γεγονός ότι δεν έχει συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του, δύναται μόνο να υποβληθεί στα αναμορφωτικά μέτρα που προβλέπει ο ποινικός κώδικας, όπως για παράδειγμα η ανάθεση της επιμέλειας του σε ιδρύματα ανηλίκων ή σε επιμελητές ανηλίκων. Παράλληλα στο παρόν στάδιο της κύρια ανάκρισης μέχρι η υπόθεση να οδηγηθεί στο δικαστήρια δύναται να του υποβληθούν μόνο περιοριστικοί όροι που μπορούν να αφορούν τον τρόπο ζωής και διαμονής του».

protothema.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to Top