Το Καυτανζόγλειο εκπέμπει SOS (pics)

H αυτοψία σ’ ένα από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα Στάδια της χώρας και η καταγραφή των εικόνων εγκατάλειψης

Ηρακλής, Ποδόσφαιρο

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΓΚΟΣ

Εικόνες εγκατάλειψης… Το Καυτανζόγλειο εκλιπαρεί για βοήθεια. Ένα από τα πιο ιστορικά Στάδια της χώρας (όχι μόνο της Θεσσαλονίκης) χρειάζεται επειγόντως παρεμβάσεις.

Οι εικόνες που δημοσιεύει το metrosport.gr είναι χαρακτηριστικές και δείχνουν το απροχώρητο του πράγματος. Το βοηθητικό γήπεδο π.χ. υπάρχει για να… υπάρχει.

Το φουσκωμένο ταρτάν και ο άθλιος χορτοτάπητας το κάνουν απαγορευτικό για οποιαδήποτε προπόνηση.

Στο κεντρικό Στάδιο, εκεί όπου παίζει ο Ηρακλής, ο χορτοτάπητας δεν έχει αλλάξει μετά από το 2004, τότε που έγιναν οι εργασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Και μαζί, τα προβλήματα που υπάρχουν με τους αρμούς στις κερκίδες (σε συγκεκριμένα σημεία) έχουν ως αποτέλεσμα (όταν βρέχει) να στάζει στον διάδρομο των αποδυτηρίων.

Κονδύλι 1 εκ. ευρώ

Το Στάδιο ανήκει στη ΓΓΑ και η Πολιτεία είναι αυτή που θα πρέπει να δρομολογήσει τις εξελίξεις. Προφανώς και τα προβλήματα έχουν εντοπιστεί. Άλλωστε, τόσο ο προηγούμενος Υφυπουργός Αθλητισμός, Γιάννης Ανδριανός, τόσο η πρώην Γ.Γ.Α., Κυριακή Γιαννακίδου όσο και ο νυν Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός έχουν επισκεφτεί το Στάδιο και έχουν καταγράψει την κατάσταση.

Το ζήτημα είναι να τρέξουν οι εξελίξεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την προκήρυξη του διαγωνισμού -σύμφωνα με τις πληροφορίες- υπάρχει κονδύλι ύψους 1 εκ. ευρώ, το οποίο θα διατεθεί από την Πολιτεία για την ανακατασκευή των δύο χλοοταπήτων (στο Κεντρικό Στάδιο και στο βοηθητικό) καθώς και για τις εργασίες που απαιτούνται στο ταρτάν του βοηθητικού χωρίς να αποκλείεται ότι κάτι τέτοιο θα γίνει, αντίστοιχα, και στο Κεντρικό.

Το θέμα είναι πότε θα γίνει ο διαγωνισμός και πότε θα αρχίσουν οι εργασίες; Οπως αντιλαμβάνεται κάποιος, αν δεν υπάρξει η άμεση αντιμετώπιση του θέματος ώστε να έχουν τελειώσει οι εργασίες στο επόμενο καλοκαίρι τότε (με τις υποχρεώσεις που υπάρχουν στο Στάδιο σε αγωνιστική περίοδο) πάλι δεν θα γίνει η διευθέτηση του προβλήματος, όπως πρέπει να γίνει.

 Η δέσμευση του Ιανουαρίου

Στις 11 Ιανουαρίου, περίπου δύο μήνες πριν, το Δελτίο Τύπου που αναφερόταν στην επίσκεψη του κ.Συναδινού στο Καυτανζόγλειο, ανέφερε μεταξύ άλλων, τα εξής. “Ο κ. Συναδινός, ακούγοντας τις παρατηρήσεις και τα προβλήματα των αρμόδιων φορέων, εστίασε στο θέμα της ανακατασκευής του αγωνιστικού στίβου – ελαστικού τάπητα στο βοηθητικό στάδιο, καθώς και στην ανακατασκευή των δύο χλοοταπήτων.

Συγκεκριμένα, ο γ.γ Αθλητισμού αναφέρθηκε στην ήδη υπάρχουσα μελέτη, η οποία περιλαμβάνει μόνο την ανακατασκευή του ελαστικού τάπητα στο βοηθητικό γήπεδο, δεσμευόμενος, παράλληλα, να εξεταστεί και το αίτημα των αρμόδιων φορέων για την ανακατασκευή και του ελαστικού τάπητα στο κεντρικό γήπεδο του Σταδίου.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Καυτανζογλείου, Απόστολος Μητιντζής, αναφέρθηκε στα λειτουργικά θέματα του Σταδίου, σημειώνοντας τις γενικές κατευθύνσεις της χρήσης και της διαχείρισης των χώρων του γηπέδου και επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξουν νέες βάσεις στη λειτουργία του, ύστερα από συζητήσεις με τους χρήστες του Σταδίου.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Καυτανζογλείου, Παντελής Κεραμίδας, ανέπτυξε το σχέδιο της Επιτροπής Διοίκησης του Σταδίου, για τη συνολική αναδιάταξη και διαχείριση των χώρων του γηπέδου από τους χρήστες, θέτοντας προς συζήτηση τις βασικές κατευθύνσεις των αποφάσεων αυτών”. Και όλα αυτά, μπορεί να πει κάποιος ότι είναι και μια μορφή δέσμευσης για την επόμενη μέρα. Το θέμα είναι να γίνει αυτό που πρέπει να γίνει.

Από το 2004 ο χλοοτάπητας, το 2009 και το “World Athletics Final”

Το Στάδιο (στο μεγαλύτερο μέρος του) είναι έτσι από το 2004 όταν και είχαν γίνει εργασίες ανακατασκευής (τότε είχαν αλλάξει σχεδόν τα πάντα) για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το χόρτο όμως στο κεντρικό Στάδιο δεν έχει αλλαχθεί από τότε. Μόνο εργασίες ανακατασκευής έχουν γίνει. Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι είναι απαραίτητο να αλλάξει.

Και συνάμα (όπως προβλέπουν και οι σχετικές μελέτες) να αλλάξουν και οι υδραυλικές εγκαταστάσεις κάτω από τον τάπητα ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση με την αποστράγγιση των νερών όταν βρέχει, με το πότισμα κ.λ.π. Ταυτόχρονα, να γίνει σπορά και στο βοηθητικό ώστε να αλλάξει και εκεί η κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά στα ταρτάν στα δύο γήπεδα, στο μεν βοηθητικό να μπει καινούριο ενώ στο κεντρικό να γίνει συντήρηση. Για τα κουλουάρ του στίβου στο βοηθητικό, είναι χαρακτηριστικό ότι το 2009 (τότε που είχε γίνει στο Καυτανζόγλειο Στάδιο το “World Athletics Final”, με τη συμμετοχή -μεταξύ άλλων- και του Γιουσεϊν Μπολτ) είχε αλλάξει όλο το ταρτάν ώστε εκείνος ο χώρος από αγωνιστικός (όπως ήταν οι προδιαγραφές των κουλουάρ) να γίνει προπονητικός. Παρά την τότε αλλαγή όμως (και τις εργασίες που έγιναν) σήμερα η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη για όποιον αποφασίσει να πάει εκεί και όχι για μια προπόνηση απαιτήσεων. Απλώς και για ένα χαλαρό τρέξιμο ή γρήγορο βάδην.

Η επταμελής διοίκηση, το ενοίκιο του Ηρακλή

Μέσα σε όλα αυτά, ο Ηρακλής δεν μπορεί να κάνει κάτι. Μπορεί να είναι η ομάδα που συνδέεται περισσότερο από κάθε άλλον (από τον Νοέμβριο του 1960) με το Στάδιο αλλά δεν μπορεί να παρέμβει. Διοικητικά, υπάρχουν συγκεκριμένες δομές. Η Επιτροπή Διοίκησης του Σταδίου είναι επταμελής. Τέσσερα μέλη διορίζονται από το “Ιδρυμα Λυσίμαχου Καυτανζόγλου” (από τη στιγμή που το Στάδιο είναι κληροδότημα) και τρία από τον εκάστοτε Υπουργό. Στο νέο νόμο θα αλλάξει αυτός ο συσχετισμός και την πλειονότητα των μελών θα την ορίζει η πολιτεία.

Ο Ηρακλής νοικιάζει το Στάδιο, με το κόστος να είναι συγκεκριμένο πριν το παραλάβει. Απλώς, το κόστος που καταβάλει ο Ηρακλής είναι μεγαλύτερο όταν η ώρα διεξαγωγής του παιχνιδιού απαιτεί το άναμμα των προβολέων. Κι από εκεί και μετά (μετά όμως από έναν συγκεκριμένο αριθμό εισιτηρίων) αποδίδεται στο Καυτανζόγλειο το 15% των εσόδων.

Μπήκε «ψαλίδι» στον προϋπολογισμό

Η Γ.Γ.Α. ετησίως έχει προϋπολογισμό για το Στάδιο 680.000 ευρώ, ποσό που υπάρχει τα τελευταία δύο χρόνια, ποσό το οποίο είναι μειωμένο σε σχέση με αυτό που υπήρχε τα προηγούμενα, τότε που -σύμφωνα με πληροφορίες- ο προϋπολογισμός έφτανε και το 1,5 εκ. ευρώ. Ταυτόχρονα με τις μειώσεις, από την Πολιτεία άναψε το “πράσινο φως” ώστε να ενοικιάζονται χώροι του Σταδίου σε ιδιώτες για να αυξάνονται τα έσοδα. Ετσι, αυτή τη στιγμή, η Διοίκηση του Καυτανζογλείου, νοικιάζει χώρους σε δύο Γυμναστήρια.

Παλιότερα, τη χρήση στο πάρκινγκ είχε αναλάβει ο πρώην διαιτητής μπάσκετ και νυν μέλος της ΚΕΔ, Στέλιος Συμεωνίδης  που δραστηριοποίεται επαγγελματικά σε αυτόν τον τομέα, η συνεργασία όμως κράτησε μόνο λίγους μήνες.

Το Καυτανζόγλειο πλέον εκμεταλλεύεται το ίδιο τα έσοδα από τα δύο πάρκινγκ, το ένα που υπάρχει από την πλευρά της οδού Αγίου Δημητρίου και το άλλο από την πλευρά της Γ’ Σεπτεμβρίου, δίπλα στο Ολυμπιακό Μουσείο. Μαζί υπάρχει και κόστος 5 ευρώ τον μήνα για τη χρήση του βοηθητικού γηπέδου σε ελεύθερα αθλούμενους ή σε υποψήφιους Σχολών, ΣΣΑΣ, ΤΕΦΑΑ κ.λ.π. Εξαιρούνται οι άνεργοι, πολύτεκνοι και τα ΑμεΑ.

Οι 10 υπάλληλοι

Σε όλο αυτό το αχανές Στάδιο υπάρχουν δέκα υπάλληλοι (ουσιαστικά ανήκουν στο Δημόσιο) που εργάζονται για τις ανάγκες του Καυτανζογλείου, με τις ελλείψεις πάντως στο τεχνικό προσωπικό, τη φύλαξη, την καθαριότητα να είναι εμφανείς καθώς όταν υπάρχει, σχετική, ανάγκη, απευθύνονται σε εξωτερικά συνεργεία.

Οι υπάρχοντες κάνουν ό,τι μπορούν για να ανταπεξέλθουν. Κατά καιρούς έχουν γίνει αιτήσεις για στελέχωση του προσωπικού του Σταδίου και στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά και στο Υπουργείο Πολιτισμού. Γενικώς, στον χώρο του Σταδίου υπάρχουν επίσης τα γραφεία του ΣΕΓΑΣ, της Ομοσπονδίας της Ποδηλασίας, του Συλλόγου Παραολυμπιονικών, του Συνδέσμου Βετεράνων Αθλητών Στίβου Θεσσαλονίκης και των Κριτών Στίβου.

Κι όλα αυτά σε ένα Στάδιο το οποίο θεωρείται Κ.Υ.ΑΘ., δηλαδή, Κέντρο Υψηλού Αθλητισμού. Πρωταθλητές Στίβου βρίσκουν καταφύγιο εδώ καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι στον τελευταίο όροφο του κτιρίου “Κ3” (το κτίριο που βρίσκεται πίσω από τη Θ13) υπάρχουν ξενώνες όπου φιλοξενούνται Πρωταθλητές, όπως π.χ. ο άλτης του ύψους, Κώστας Μπανιώτης ή ο Πρωταθλητής των 110 μ. με εμπόδια, Κώστας Δουβαλίδης.

«Θα γίνει ό,τι υποσχεθήκαμε»

Ο Γ.Γ. Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός μιλώντας στο “Metropolis 95,5” ερωτηθείς για τα προβλήματα του Καυτανζογλείου απάντησε: «Θα γίνει ό,τι υποσχεθήκαμε τον περασμένο Ιανουάριο όταν επισκέφθηκα το Στάδιο.

Για το υπουργείο Αθλητισμού δεν έχει αλλάξει τίποτε. Απαιτούνται όμως να γίνουν κάποιες διαδικασίες προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες. Όπως η δημοπρασία του έργου, οι ενστάσεις και ότι άλλο προβλέπεται για ένα δημόσιο έργο.

Εκτιμώ ότι  μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα έχει μπει ο ανάδοχος για την ανακατασκευή του ταρτάν και του χλοοτάπητα στο βοηθητικό και του ταρτάν στο κεντρικό Στάδιο. Σε δεύτερο χρόνο θα προχωρήσει η μελέτη για την ανακατασκευή του ταρτάν του κεντρικού Σταδίου».

Πηγή: www.metrosport.gr

ha3bJVrI3rkvwtMTK5Kk jMBwKtKjoVmXqHJrGMwl kz0FQGF9Npc6Jv0ulIVJ WF8Oo1bCxM315QNVLvcj

Σχετικά Άρθρα

O Ηρακλής συντάσσεται με την πρόταση για επανέναρξη του πρωταθλήματος

Ποδόσφαιρο

Back to Top