Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και ο Ηρακλής

Σαν σήμερα το 1912 απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη και ο ρόλος του Ηρακλή, αρκετά χρόνια πριν την ελευθερία, ήταν σημαντικός…

Blue Moments, Διάφορα

Ηρακλής, επίσημο έτος ίδρυσης 1908. Θεσσαλονίκη, απελευθερώθηκε 26/10/1912. Ημερομηνίες που τα λένε όλα, καθώς ο τεράστιος αυτός σύλλογος από το 1899 που δημιουργήθηκε, υπήρξε και δυνάμωσε σε μία σκλαβωμένη πόλη.

Δεν σταμάτησε όμως ποτέ, δεν πτοήθηκε και τα μέλη του μάλιστα είχαν ενεργό δράση. Χαρακτηριστικό είναι ένα ιστορικό κείμενο που αναφέρει πως:

«Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας από τον Οθωμανικό ζυγό ξεκίνησε το 1912 και ο Σύλλογος μας είχε έντονη δράση και συμμετοχή. Κατά την επιστράτευση 50 μέλη του Συλλόγου καταρτίζουν τον Μακεδονικό εθελοντικό λόχο και αποστέλλουν έκκληση (1) προς τα Σωματεία της Πόλης μας.

Αλλά η δράση του συλλόγου στον αγώνα αυτό δεν σταματά εκεί, καθώς μέλη και αθλητές του Συλλόγου παρουσιάστηκαν και στελέχωσαν ειδικό σώμα οδηγών χωροφυλακής φέροντας το ειδικό σήμα (Χ κυανούν) με σκοπό να αποτρέπουν τα διάφορα επεισόδια που λάμβαναν χώρα κατά τις νυχτερινές ώρες, λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας των Βούλγαρων εκείνη την εποχή στην Θεσσαλονίκη. Άλλα μέλη του Συλλόγου κατέβηκαν στην Αθήνα, στελέχωσαν τους εκεί εθελοντικούς λόχους και έλαβαν μέρος στις τελευταίες επιχειρήσεις κατά των Βουλγάρων».

107 χρόνια Ηρακλής, 103 χρόνια ελεύθερης Θεσσαλονίκης…

Σχετικά Άρθρα

25η Μαρτίου 1926: Ο Ηρακλής τιμά τους ήρωες της Επανάστασης (pics)

Διάφορα

Back to Top