“Πρέπει να περάσουμε την ιδέα του Ηρακλή”

Η “κυανόλευκη” σκηνοθέτης, Ελένη Δάγκα, μιλά στην BlueArena για την θεατρική παράσταση που θα ετοιμαστεί, για την συνάντησή της με τον Νίκο Γραμμένο στα γραφεία της ΠΑΕ, αλλά και για την τρέλα με τον Ηρακλή

Συνεντεύξεις

Στα πλαίσια των καινοτόμων κινήσεων που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό το τμήμα μάρκετινγκ της ΠΑΕ, σε συνδυασμό με την διαρκή ανάγκη που υπάρχει για μετάδοση της ιδέας του Ηρακλή, στα γραφεία της Μίκρας πραγματοποιήθηκε χθες (17/4) συνάντηση, του Νίκου Γραμμένου και της Ελένης Δάνγκα.

Η έμπειρη σκηνοθέτης είχε την ευκαιρία να συζητήσει για αρκετή ώρα με τον προϊστάμενο του τμήματος μάρκετινγκ για την παραγωγή μιας θεατρικής παράστασης με βασικό αντικείμενο τι άλλο; Μα φυσικά τον Ηρακλή και σήμερα μιλώντας στην “BlueArena” μας αποκάλυψε ορισμένες από τις κινήσεις που επρόκειτο να γίνουν στο αμέσως επόμενο διάστημα για την συγγραφή και την μεταφορά του έργου στο θεατρικό σανίδι.

“Η αλήθεια είναι ότι μου είχε γίνει μία πρόταση πριν από αρκετό καιρό, όταν είχε κυκλοφορήσει μία συνέντευξη μου για μια παράσταση που ανέβηκε στο θέατρο. Εκείνη την εποχή λοιπόν, δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από την ΠΑΕ, στο οποίο, οι υπεύθυνοι μου εξήγησαν ότι θέλουν να κάνουν ένα θεατρικό έργο με βασικό θέμα τον Ηρακλή. Δέχτηκα με πολύ μεγάλη χαρά, καθ’ ότι φανατική οπαδός της ομάδας και τώρα που ήρθα στην Θεσσαλονίκη για τις διακοπές του Πάσχα, είχα την ευκαιρία να τα πούμε και από κοντά με τον κ. Γραμμένο. Στη συνάντηση που έγινε, εξήγησα αναλυτικά ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις για την υλοποίηση του έργου, πόσο χρόνο θα χρειαστεί κτλ, ενώ πάνω σ’ αυτό το κομμάτι ο κ. Γραμμένος μου είπε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να κυκλοφορήσει και ένα παιδικό βιβλίο εκπαιδευτικού χαρακτήρα, στις σελίδες του οποίου θα υπάρχει ανάλυση των αξιών που πρεσβεύει ο Ηρακλής. Αυτό το βιβλίο θα το έχω σύντομα στα χέρια μου, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι η θεατρική παράσταση θα στηριχτεί εξ’ ολοκλήρου πάνω σε αυτό” τόνισε αρχικά η Ελένη Δάγκα και σχετικά με το πότε θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα πρόσθεσε: “Ευελπιστώ ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε κατασταλάξει στον βασικό κορμό του κειμένου (εάν θα πρόκειται δηλαδή για διασκευή του παραμυθιού ή αν θα φτιάξουμε κάτι από την αρχή και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος) και εν’ συνεχεία θα πρέπει να ψάξουμε θεατρικούς χώρους, ηθοποιούς. Ευελπιστώ ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε κάτι πιο χειροπιαστό για να προχωρήσουμε. Πρώτα όμως θα πρέπει να έχω στα χέρια μου τις προτάσεις, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στα υπόλοιπα”.

Ως άτομο που μεγάλωσε μέσα σε μια “κυανόλευκη” οικογένεια και γαλουχημένη από μικρή στην ομάδα, μακάρι να μπορέσω να κάνω κάτι και εγώ από την δική μου πλευρά, ώστε να μείνει για πάντα.

-Υπάρχει ένα πλάνο σχετικά με το που θα απευθύνεται ακριβώς το έργο; Αν θα είναι δηλαδή για μικρά παιδιά ή και για μεγαλύτερος σε ηλικία;

“Κατά βάση θέλουμε να είναι ένα έργο για μικρούς και μεγάλους. Ασφαλώς και θα δοθεί μια προτεραιότητα στα νέα παιδιά, αλλά αυτό που γνωρίζω προς το παρόν είναι ότι θα απευθύνεται σε όλους”.

-Ξέρουμε από τώρα για τον αριθμό των παραστάσεων που θα δοθούν και αν θα είναι μόνο στην Θεσσαλονίκη ή και σε άλλες πόλεις;

“Αυτό που ξεκαθαρίστηκε είναι ότι δεν θα δοθεί μόνο μια παράσταση και μετά τέλος. Τώρα αν αυτή θα ανέβει και στην Αθήνα ή και σε άλλες πόλης, αν θα διαρκέσει μια ολόκληρη θεατρική σεζόν ή όχι, είναι κάτι που θα το δούμε στο μέλλον”.

-Εκτός από την σκηνοθέτη και οι ηθοποιοί που θα επιλεχθούν θα είναι Ηρακληδείς;

“(Γελάει). Πρέπει πρώτα να καταλήξουμε στο κείμενο και μετά να δούμε τι ηθοποιούς θα χρειαστούμε. Πόσους άντρες και πόσες γυναίκες. Σε κάθε περίπτωση όμως, σ’ αυτό που πρέπει να καταλήξουμε και αυτό που πρέπει να μας αφορά, είναι πως θα περάσουμε τα ιδεώδη ενός οπαδού του Ηρακλή. Γιατί δηλαδή κάποιος επιλέγει ή γεννιέται Ηρακλής”.

-Φεύγοντας από τα γραφεία της ΠΑΕ Ηρακλής, με τι αίσθηση έμεινες σχετικά με το εγχείρημα;

“Κοιτάξτε, πήγα με πολύ καλή διάθεση και διαπίστωσα ότι και στην ΠΑΕ έχουν ανάλογη διάθεση. Εγώ ναι, μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα γιατί μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό. Ο Ηρακλής είναι για όλους μας, μια ΙΔΕΑ. Ότι και να κάνει ο Ηρακλής, όπου και να παίζει εμείς θα είμαστε εκεί. Αυτό το χαρακτηριστικό που έχει η ομάδα και ο οπαδός της, πρέπει να το περάσουμε. Για παράδειγμα θα σας πω και κάτι που συνέβη μετά το παιχνίδι με τον Πανιώνιο. Έχω έναν φίλο Αθηναίο, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τον Ηρακλή. Είναι Ολυμπιακός από τα γενοφάσκια του. Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν, με πήρε ένα τηλέφωνο μετά το παιχνίδι στη Νέα Σμύρνη γεμάτος χαρά. “Από που κι ως που;” του λέω. Και μου απαντάει πως έβλεπε το ματς με τον 17χρονο γιο του, ο οποίος έχει γίνει φανατικός οπαδός του Ηρακλή, λόγω της παρουσίας του κόσμου σε εκείνο το παιχνίδι. Ε αυτή ακριβώς η “μαγεία” είναι κάτι που πρέπει να μεταδοθεί σε όλο τον κόσμο”.

15889_415929621916521_6556945568388615961_n

Η Ελένη Δάγκα (πέμπτη από αριστερά) υποκλίνεται στον κόσμο σε μια από τις θεατρικές παραστάσεις που σκηνοθέτησε

-Άρα μια από τις βασικές προϋποθέσεις είναι και η δημιουργία νέων οπαδών.

“Ναι, θέλουμε μέσα από το έργο να κάνουμε και κανούργιους οπαδούς. Είναι ένας τρόπος, μια φόρμουλα και αυτός. Πάνω απ’ όλα όμως, το έργο πρέπει να χαροποιεί και εμάς που είμαστε φανατικοί οπαδοί της ομάδας”.

-Τι δουλειά επρόκειτο να ρίξεις από εδώ και πέρα;

“Θα σας πω μόνο το εξής. Για μια παράσταση που τρέχει αυτή την στιγμή στην Κρήτη και η οποία έκανε πρεμιέρα πρόσφατα, δουλεύαμε από τέλη Οκτώβρη, έξι ημέρες την εβδομάδα, για τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα στις πρόβες. Για την υπόλοιπη επεξεργασία διέθετα ακόμη περισσότερο χρόνο, με πολλούς μήνες προσπάθεια”.

-Ένα έργο για τον Ηρακλή όμως, θα είναι διπλή χαρά για σένα…

“Ως άτομο που μεγάλωσε μέσα σε μια “κυανόλευκη” οικογένεια και γαλουχημένη από μικρή στην ομάδα, μακάρι να μπορέσω να κάνω κάτι και εγώ από την δική μου πλευρά, ώστε να μείνει για πάντα”.

Ο Ηρακλής είναι για όλους μας, μια ΙΔΕΑ. Ότι και να κάνει ο Ηρακλής, όπου και να παίζει εμείς θα είμαστε εκεί. Αυτό το χαρακτηριστικό που έχει η ομάδα και ο οπαδός της, πρέπει να το περάσουμε.

-Έχει γίνει κάτι ανάλογο ξανά στη χώρα για κάποια άλλη ομάδα;

“Απ’ όσο γνωρίζω όχι. Κάποια στιγμή που είχε βγει ένα θεατρικό, είχε μόνο το όνομα της ομάδας, αλλά δεν το αντικείμενο δεν είχε καμία σχέση. Ούτε και η ΠΑΕ είχε ανάμειξη. Αυτό είναι κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά, όπως πρώτη θα είναι και η φορά που μια ομάδα θα επιχειρήσει να ανεβάσει μια θεατρική παράσταση”.

-Όταν θα υπάρξουν εξελίξεις γύρω στα Χριστούγεννα, εννοείται ότι ο Ηρακλής θα παίζει στην Σούπερλίγκα…

“Εννοείται και εγώ αυτό πιστεύω. Ότι θα είμαστε στην κατηγορία από την οποία δεν πέσαμε ποτέ. Εγώ μπορώ να πω ότι φέτος, πραγματικά δεν είχα άγχος σε κανένα παιχνίδι. Με βοηθούσε η ομάδα να έχω πίστη. Και μπορεί να ήρθαν δύο άσχημα αποτελέσματα στα ισάριθμα τελευταία παιχνίδια, αλλά συνεχίζω να πιστεύω ότι φέτος θα ανέβουμε. Και έπειτα, είναι καιρός να ξεκινήσει κάτι ακόμη καλύτερο. Να αφήσουμε πίσω ακόμη και τις εποχές που η ομάδα ήταν απλά στην κατηγορία. Είναι καιρός να πρωταγωνιστήσουμε”

-Και ένα τελευταίο μήνυμα που θέλεις να στείλεις…

“Ραντεβού στο ΟΑΚΑ”!

Σχετικά Άρθρα

Π. Γκότσης: “Με τον κόσμο στο πλευρό μας για τη μεγάλη επιστροφή”

Ερασιτέχνης

“Στη μάχη με τα τέρατα του κρατικού μηχανισμού, με τα τέρατα του φασισμού βγήκα νικητής»

Διάφορα

Back to Top