Ας μιλήσουμε για δυναμική και τους θεσμούς

Το σχόλιο του Δημοσθένη Μωυσιάδη σχετικά με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis…

Ενδιαφέρουσα η έρευνα η οποία έγινε από την Metron Analysis για λογαριασμό της ιστοσελίδας SDNA, αλλά δυστυχώς κρίνοντας από τα σχόλια όσων την διάβασαν, διαπιστώνω ότι οι περισσότεροι στάθηκαν στο δέντρο «χάνοντας» το δάσος.

Και ποιο είναι το δέντρο; Μα, ο… αποκαλούμενος οπαδικός χάρτης, τον οποίο κάποιοι βαφτίζουν κακώς ως δυναμική της κάθε ομάδας (σ.σ. άλλωστε ο συνάδελφος που επιμελήθηκε του θέματος στο SDNA κάνει πολύ εύστοχα χρήση του όρου δημοφιλία). Θέλετε λοιπόν να μιλήσουμε για δυναμική; Πάμε λοιπόν, δυναμική φίλοι μου, δεν είναι να σηκώνεις το τηλέφωνο και να απαντάς σε αυτόν που σε ρωτάει τη ομάδα είσαι. Να την… βράσω τέτοια δυναμική. Αυτό που σε κάνει πραγματικό οπαδό μιας ομάδας, μετατρέποντας την σε υπολογίσιμο μέγεθος στον χώρο του αθλητισμού είναι άλλο και δεν έχει σχέση με μια μονολεκτική απάντηση στην ερώτηση ποιον Σύλλογο υποστηρίζεις.

Οπαδική δυναμική είναι να ξεκινάς μαζί με άλλες 4.000 ομοϊδεάτες σου με προορισμό την Καλλικράτεια για να δεις το πρώτο παιχνίδι της αγαπημένης σου ομάδας στη Δ Εθνική. Δυναμική είναι να «βάφεις» την Πράγα στα μπλε για έναν αγώνα βόλεϊ. Δυναμική είναι να μετατρέπεις ένα θέμα που απασχολεί την ομάδα σου σε ζήτημα το οποίο απασχολεί το κοινοβούλιο, χωρίς να περιμένεις με σταυρωμένα χέρια, το πότε και αν θα ψηφιστεί μια ρύθμιση η οποία την αφορά.

Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλες δεκάδες παραδείγματα για το πώς πρέπει να μετρά κανείς την πραγματική δυναμική της κάθε ομάδας, με τελευταίο όσα έγιναν ώστε να επιτραπεί στους φίλους του Ηρακλή να μεταβούν στη Νέα Σμύρνη για το ματς με τον Πανιώνιο, αλλά είπαμε ότι υπάρχουν και άλλα στοιχεία της έρευνας στα οποία θα ήταν καλό να σταθούμε… Αν και οι φίλοι του Ηρακλή συμπεριλήφθησαν στις… λοιπές δυνάμεις και δεν έχουμε μια εικόνα για το πώς αξιολόγησαν τους θεσμούς του ελληνικού ποδοσφαίρου, είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να αισθάνονται ικανοποιημένοι από τους βαθμούς που συγκέντρωσαν αυτοί.

Πάρτε για παράδειγμα την ΕΠΟ, η οποία πριν λίγα χρόνια επιχείρησε να σβήσει από τον ποδοσφαιρικό χάρτη τον Ηρακλή επειδή αυτός… χαλούσε το προϊόν. Η ΕΠΟ λοιπόν, η οποία για πολλούς έπραξε σωστά το καλοκαίρι του 2011 όταν και αποφάσισε να ρίξει τον Ηρακλή, βαθμολογήθηκε με 4,2 ( άριστα το 10), με τις φωνές τον «κυανόλευκων» για τον ρόλο της να μην ακούγονται (πλέον) στους οπαδούς των άλλων ομάδων τόσο γραφικές όσο φάνταζαν πριν λίγα χρόνια. Αν μάλιστα δει κάποιος οι οπαδοί ποιας ομάδας αξιολόγησαν με τον μεγαλύτερο βαθμό την ΕΠΟ, θα βγάλει και άλλα συμπεράσματα τα οποία έρχονται – με καθυστέρηση πολλών ετών – να δικαιώσουν τον Ηρακλή.

Κάτι ανάλογο ισχύει και με τη Superleague του… περιβόητου 14-1-1 η οποία πέρασε οριακά το 5,1 έχοντας πάρει και πάλι την υψηλότερη βαθμολογία από τους φίλους του Ολυμπιακού. Περίπου τα ίδια ισχύουν και για τη δικαιοσύνη στο ποδόσφαιρο… Προσωπικά θεωρώ θετικό το γεγονός ότι οι φίλοι του ποδοσφαίρου άρχισαν να αμφισβητούν τόσο έντονα την αξιοπιστία των συγκεκριμένων θεσμών τους οποίους χειροκροτούσαν όταν αυτοί έριχναν τις… γριές τη μια κατηγορία μετά την άλλη.

Δεν μπορώ να γνωρίζω για ποιον λόγο υπάρχει αυτή η μεταστροφή, αλλά – και επειδή στην αρχή του κειμένου μιλήσαμε για δυναμική- ένα είναι το σίγουρο, αυτός ο οποίος «πάλεψε» πρώτος με το… σάπιο- στη συνείδηση της πλειοψηφίας του κόσμου- σύστημα του ελληνικού ποδοσφαίρου, ήταν ο Ηρακλής με τους οπαδούς του. Μπορεί να ηττήθηκαν (προσωρινά), αλλά πάλεψαν με νύχια και με δόντια χωρίς να μπουν σε λυκοσυμμαχίες και αυτό φίλοι μου, είναι η πραγματική δυναμική της κάθε ομάδας…

Για σχόλια, παρατηρήσεις, ενστάσεις, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το [email protected]

Σχετικά Άρθρα

Back to Top