Το “ακατάσχετο” της περιουσίας, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και ο νέος…ΟΠΑΠ

Ο υποψήφιος βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της BlueArena και απάντησε σε καίριες ερωτήσεις για ΓΣ και ΠΑΕ

Επικαιρότητα

Προ ημερών η BlueArena αποφάσισε να δώσει τον λόγο σε υποψήφιους βουλευτές με “κυανόλευκο” χρώμα, ώστε να απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα που αφορούν κυρίως τον ΓΣ  αλλά και την ΠΑΕ πριν οδηγηθεί ο κόσμος στης κάλπες. Ένας από αυτούς, είναι και ο υποψήφιος της Α’ Θεσσαλονίκης, με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος ανταποκρίθηκε και απάντησε στις ερωτήσεις μας.

Αναλυτικά η απόψεις του κ. Κυρίτση έχουν ως εξής:

-Πείτε μας την άποψή σας γύρω από το ζήτημα της περιουσίας του ΓΣ και τον κίνδυνο κατάσχεσης από το κράτος…

“Δική μας πεποίθηση είναι, ότι ο ΓΣ Ηρακλής έχει στοχοποιηθεί από το κράτος, που έχει βάλει στο μάτι την περιουσία του συλλόγου. Το είχαμε αναφέρει και παλιότερα, ότι όλα εκεί οδηγούν. Τόσο η προσπάθεια απαξίωσης του χώρου και η εγκατάλειψη όσο και η κινηση από το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε διαδικασίες διάλυσης και διαγραφής του ΓΣ. Εκ του νόμου, αυτό συνεπάγεται ότι τα περιουσιακά στοιχεία θα περιέλθουν στο κράτος. Ότι τα ακίνητα μέσω ΤΑΙΠΕΔ θα ξεπουληθούν.

Ωστόσο εμείς από την πλευρά μας πρωτοστατούμε σε κάποιες κινήσεις, ώστε στο να σταματήσουν οποιαδήποτε τέτοια εγκλήματα που δεν αφορούν μόνο τον Ηρακλή. Για τον λόγο αυτό, ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα περιφρουρήσει την περιουσία με νομοθετική παρέμβαση, ώστε να μην υπάρξει κατάσχεση περιουσίας των ερασιτεχνικών σωματείων.

Βέβαια εδώ, οφείλουμε να πούμε ότι αφορμή για τις σκέψεις και την απόφαση του κράτους, στάθηκε η προσπάθεια διάλυσης του ιστορικού σωματείου από παράγοντες και εκεί πρέπει να αντιληφθούμε το τι παίζεται στις πλάτες μας. Τούτο όμως, δεν σημαίνει ότι τα φυσικά πρόσωπα που διαχειρίζονται τις περιουσίες θα μείνουν στο απυρόβλητο και δεν θα αποδώσουν ότι μέχρι σήμερα έχουν καταστρέψει”.

-Με ποιον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προστατέψει τους ΓΣ από πρόσωπα που θέλουν να εγκληματίσουν οικονομικά στην πλάτη των συλλόγων;

-Εδώ υπάρχει μια από τις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι άλλη από την λειτουργία ελεγκτικού μηχανισμού, ώστε να μην δημιουργηθούν στο μέλλον παρόμοιες υποθέσεις. Οι θεσμικές αλλαγές πρέπει να ξεκινήσουν από τη βάση. Διότι και σημερα υποτίθεται ότι νομοθετικά εποπτεύονται, αλλά επί της ουσίας, δεν γινόταν κανένας έλεγχος με αποτέλεσμα να δοθεί το δικαίωμα σε κάποιους να λειτουργήσσουν κατά αυτόν τον τρόπο.

-Είσαστε σίγουροι ότι τα φυσικά πρόσωπα θα επωμιστούν τις ευθύνες που τους αναλογούν;

“Δεν μπορούμε να μπούμε σε βάθος στην δικογραφία που υπάρχει εις βάρος των φυσικών προσώπων που σήμερα βρίσκονται κατηγορούμενοι. Θα πρέπει να σεβαστούμε και το τεκμήριο της αθωότητας. Αυτό όμως που γνωρίζω πολύ καλά, είναι ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΣΔΟΕ έχουν βγάλει στην επιφάνεια μια σειρά εικονικών τιμολογίων για τα οποία κάποιος πρέπει να απολογηθεί και να εξηγήσει για ποιο λόγο βγήκαν και ποιοι εισέπραξαν.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο σύλλογος, δεν ωφελήθηκε με την κατάσταση που υπάρχει, αλλά παρ’ όλα αυτά κινδυνεύει η περιουσία από την συμπεριφορά αυτών των προσώπων. Το αδύνατο σημείο που συναντά κανείς, είναι ασφαλώς, ότι το σωματείο δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κινηθεί και αυτόνομα σε βάρος των φυσικών προσώπων, όχι μόνο για να προστατέψει την περιουσία του, αλλά και για να διεκδικήσει αποζημιώσεις.

Γι’ αυτό εξάλλου που ακούγεται από τον κόσμο, είναι το γιατί δεν έχει κινηθεί ο Ηρακλής εναντίον αυτών των προσώπων που έχουν την ευθύνη. Εδώ είναι ένα ερωτηματικό, το οποίο πρέπει να το δούμε με την πρέπουσα σοβαρότητα, για το πώς θα ξεπεράσουμε τις δυστοκίες που υπάρχουν, ώστε να κινηθούμε και να υπερασπιστούμε την υπόσταση του Ηρακλή. Είναι δυστύχημα στην όλη αυτή την ιστορία να μην μπορεί να ενεργοποιηθεί και να παρασταθεί ως πολιτική αγωγή ο ίδιος ο σύλλογος, διεκδικόντας και απαιτώντας τόσο τις αποζημιώσεις όσο και την ηθική του αποκατάσταση”.

Υπάρχει τρόπος να “ελευθερωθεί” το ΑΦΜ του Ηρακλή και να επαναλειτουργήσει;

“Υπάρχει τρόπος αφού βρεθεί ο κατάλληλος ελεγκτικός μηχανισμός, ώστε να μην δημιουργηθούν παρόμοιες καταστάσεις και στο μέλλον. Και αυτό θα συμβεί, έχοντας εξασφαλίσει το ακατάσχετο της περιουσίας ενώ ταυτόχρονα θα βρίσκεται σε εξέλιξη οποιαδήποτε έρευνα θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει το ΑΦΜ προκειμένου ο ΓΣ, να συνεχίσει να υπάρχει.

Είναι τραγικό ένα σωματείο με εκατοντάδες αθλητές σε όλα τα αθλήματα, με ακαδημίες σε όλα τα αθλήματα, επί της ουσίας να μην μπορεί να λειτουργήσει σήμερα. Ακόμη κι αυτή τη στιγμή συμβαίνουν πράγματα. Εκατοντάδες αθλητές βραβεύονται, στο κολύμβηση, στον στίβο, ενώ από την άλλη έχουμε το παράδοξο να μην μπορούμε να έχουμε έσοδα από τις συνδρομές των μελών για να μπορέσει ο Ηρακλής να βελτιώσει τις συνθήκες προπόνησης λόγω του μπλοκαρισμένου του ΑΦΜ. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, ο κόσμος αναγκάζεται να παρανομήσει για να μην διαλυθεί αυτό το σωματείο. Παρά το γεγονός ότι αυτός ήταν και ο στόχος του κράτους.

Για το ποδοσφαιρικό τμήμα, πέρα από τις δικές μας ευθύνες τις οποίες δεν πρέπει να τις αναγνωρίσουμε, πρέπει να πούμε ότι δεν μας αντιμετώπισαν ως ενιαίο κομμάτι, αλλά ως κάτι ξεχωριστό. Ξέχασαν ότι πέρα από την ΠΑΕ υπήρχε και η περιουσία. Έτσι, βρεθήκαμε σε μια περίοδο όπου τεθήκαμε αντίπαλοι απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα. Ο Ηρακλής όμως, δεν δημιούργησε ιδιωτικούς στρατούς προστασίας μεγαλομεπιχειρηματιών. Ήταν πάντα αυτόνομος και αυτό ήταν και είναι κάτι, που δεν τους άρεσει. Είναι τραγικό να θυμάμαι αυτές τις στιγμές, τις αποφάσεις της ΕΠΟ, και όλους όσους τις σιγοντάρισαν. Παρ’ όλα αυτά σήμερα, με ανακούφιση βλέπουμε ότι είμαστε ακόμη ζωντανοί”.

Τι σας έμεινε περισσότερο από εκείνη την περιόδο, στην οποία είχατε ενεργή συμμετοχή, όταν κάποιοι αποφάσισαν να υποβιβάσουν το ποδοσφαιρικό τμήμα;

“Μου έμεινε η σύμπνοια των τότε κυβερνήσεων με τους παράγοντες της ΕΠΟ και τους μεγαλοπαράγοντες του ποδοσφαίρου. Να θυμηθούμε λίγο και την πρόταση προς παραπομπή του εισαγγελέα και όλα όσα αναφέρει για συγκρότιση εγκληματικής οργάνωσης που είχε ως αποτέλεσμα τον υποβιβασμό ομάδων ώστε να σωθούν κάποιες άλλες που ήταν ενταγμένες στα δικά τους συμφέροντα.

Θα ήταν αστείο να ισχυριστούμε άγνοια των κυβερνήσεων. Για να μην πω ότι όλα έγιναν κατ’ εντολή τους και για συγκεκριμένα συμφέροντα. Σήμερα δε, αποδεικνύεται ότι πολλές ομάδες είχαν αντίστοιχες φορολογικές ενημερότητες και ανάλογα πλαστά έγγραφα”.

-Πως θα αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ παρόμοια “φαινόμενα”  εγκληματικών οργανώσεων στο Ελληνικό ποδόσφαιρο;

“Η άποψη του κόμματος είναι, ότι μπορεί να υπάρχει ένα μικτό σύστημα στην πρώτη κατηγορία ώστε μια ομάδα, να μην είναι υποχρεωμένη να λειτουργήσει ως ανώνυμη εταιρία αλλά να έχει
το δικαίωμα να λειτουργήσει και ως σύλλογος λαικής βάσης παίρνοντας ως παράδειγμα μεγάλες ομάδες του εξωτερικού.

Δυστυχώς εδώ, στη χώρα μας, μια ομάδα είναι υποχρεωμένη να λειτουργήσει ως ΠΑΕ, με αποτέλεσμα πολλά από τα σωματεία να μην έχουν την δυνατότητα να μετατραπούν σε ΑΕ γιατί τα έξοδα είναι τεράστια. Το βλέπουμε αυτό εξάλλου και μέσα από το πρωτάθλημα. Η Νίκη Βόλου αποχώρησε! Αυτό κι αν είναι ο ορισμός της καταστροφής του ποδοσφαίρου. Όπως και ο Πανηλειακός από την Φούτμπολ Λιγκ αποχώρησε. Δεν πρέπει να είναι μονόδρομος αυτό το ζήτημα.

Και βέβαια, να προσθέσω, ότι για τις ομάδες που δεν θα λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρίες, όπως και για τα ερασιτεχνικά σωματεία, θα πρέπει να βρεθούν πόροι από τους οποίους θα τραβηχτούν χρήματα, από τις υπόλοιπες ανάγκες της κοινωνίας. Για παράδειγμα, θεωρούμε απαράδεκτη την πώληση του ΟΠΑΠ σε ιδιώτες καθώς από εκεί θα μπορούσαν να ενισχυθούν τα ερασιτεχνικά τα σωματεία, οι ομάδες και άλλοι κοινωνικοί φορείς.

Γι’ αυτό, εάν δεν μπορέσουμε να καταργήσουμε την συμβαση μεταβίβασης του ΟΠΑΠ -που κατά την άποψή μου η σύμμβαση αυτή είναι βλαπτική και αν εξεταστεί σε βάθος έχουμε απιστία σε βάρος του ελληνικού δημοσιου- το σίγουρο είναι ότι θα δημιουργηθεί ένας νέος ΟΠΑΠ μέσω του οποίου θα επιχορηγούνται τα ερασιτεχνικά σωματεία και άλλες δραστηριότητες”.

-Ελεγκτικός μηχανισμός για την εμφάνιση εγκληματικών οργανώσεων στο μέλλον θα υπάρξει;

“Δεν μπορεί να μην υπάρξει. Αν θέλουμε να λειτουργήσουμε με υγεία, αν θέλουμε να σπάσουμε το απόστημα και την κυριαρχία των μεγαλοπαραγόντων και να λειτουργεί το ποδόσφαιρο για τα δικά τους συμφέροντα, πρέπει να το κάνουμε. Αυτοί οι επιχειρηματίες δεν έχουν νοιαστεί για το βάθος της ιστορίας και δεν αναφέρομαι μόνο στην περίπτωση του Ηρακλή.

Κατά την άποψή μου ο ελεγκτικός μηχανισμός θα πρέπει να ελέγχει και τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν μια διοίκηση, με έλεγχο του πόθεν έσχες εάν όχι σε καθημερινή βάση αλλά τουλάχιστον σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επιπλέον ο έλεγχος των ΠΑΕ και τον ΚΑΕ θα πρέπει να είναι εξονυχιστικός ώστε να σταματήσει το φαινόμενο που θέλει τις αθλητικές εταιρίες να είναι και ένας δρόμος ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Όσο πιο χαλαρός είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός τόσο αναπτύσσονται τα διαπλεκόμενα. Γι’ αυτό και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα πρέπει να ενισχυθούν, όπως θα πρέπει και να τους αφήσουνε ελεύθερους και χωρίς περιορισμούς να κάνουν την δουλειά τους.

Καλώς να έρθει ένας επιχειρηματιας και να δουλέψει αλλά να γνωρίζουμε από που είναι, τι θέλει να κάνει, από πού προέρχονται τα χρήματα του και ποιοι είναι οι σκοποί του. Δυστυχώς στον ελληνικό αθλητισμό έχουν εμφανιστεί και κομήτες, οι οποίοι είτε για λόγους διαφημιστικούς, είτε για άλλους σκοπούς κατέστρεψαν πάρα πολλές ομάδες στον ελληνικό χώρο”.

Σχετικά Άρθρα

Back to Top