Κράτος, διαιτητές, TV δουλεύουνε μαζί!

Ο Θωμάς Καλέσης γράφει για την έλλειψη αντίδρασης από την ΠΑΕ σε στοιχεία που προσπαθούν να της θέσουν εμπόδια…

Όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι το ποδόσφαιρο έχει φύγει από τα λαϊκά στρώματα και έχει γίνει το άθλημα των πλουσίων, πάντα θα υπάρχουν οπαδοί που αντιστέκονται σθεναρά στις προσταγές των νέων κανόνων που έχουν θεσπίσει κρατικοί φορείς και λοιποί παράγοντες για να το μετατρέψουν σε ένα προϊόν επιπέδου τηλεοπτικής σαπουνόπερας, υποχείριο των χορηγών, των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, των αφεντικών, των παραγόντων – μπράβων της νύχτας.

Το παράδειγμα του Ηρακλή είναι δε, για να σου προκαλεί απορία. Αφενός γιατί οι προσπάθειες από κράτος, αστυνομία, διοργανώτρια αρχή, διαιτητές είναι συντεταγμένη και προς την ίδια κατεύθυνση, αφετέρου για την σιγή που έχει να επιδείξει η ΠΑΕ απέναντι σε όλα αυτά που συμβαίνουν.

Θα συμφωνήσουμε, ότι αυτή η περίοδος είναι καλή για την ομάδα. Είναι πρώτη στον ομιλό της με το απόλυτο των νικών, παίζει ωραίο ποδόσφαιρο, κερδίζει τους πάντες και τα πάντα. Αλλά για πόσο ακόμη μπορεί να συνεχιστεί αυτό, όταν δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση στα όσα τραγελαφικά έχουν συμβεί. Τώρα που ο Ηρακλής φαίνεται μετά από καιρό να βρίσκεται σε ένα καλό φεγγάρι. Τώρα είναι που δεν θα πρέπει να σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας. Τώρα που ο Ηρακλής είναι αυτός που όλοι θέλουμε.

Πρώτα – πρώτα με την διαιτησία. Το φαινόμενο Ζούγρα ας πούμε, σε τι διέφερε από αυτό του Σπάθα; Ένας ρέφερι που τα έχει χαμένα από τα πρώτα λεπτά, που ανέχεται ποδοσφαιριστές να τον «κράζουν» από το σφύριγμα της έναρξης μέχρι το τελευταίο της λήξης, που δεν δίνει ένα ΤΕΤΟΙΟ πέναλτι στον Ρομάνο, που δεν αποβάλλει τον Φαμπίνιο που έχει σκοπό να τον πάει καροτσάκι, που δίνει εντολή για αλλαγή και δεν βλέπει το γκολ με το οποίο μειώνει ο Αιγινιακός, που αποβάλλει με την βοήθεια του 4ου κάποιον από τον πάγκο χωρίς να γνωρίζει ποιον και τελικά να φεύγει ο Τσιολακίδης για να λήξει το θέμα. Αν δεν διαμαρτυρηθείς γι’ αυτόν τον παλλήκαρο που τα ‘χει χαμένα, τότε πότε θα διαμαρτυρηθείς; Όταν μια μη υπόδειξη πέναλτι θα σου στοιχίσει βαθμούς;

Και προσέξτε ο Ζούγρας είναι μόνο ένα παράδειγμα. Σαν αυτόν είναι και οι υπόλοιποι που σφύριξαν φέτος τον Ηρακλή. Δεν εννοούμε να καλλιεργήσουμε το φαινόμενο Πανόπουλου, ούτε φυσικά ότι πρέπει να καταντήσουμε γραφικοί. Κάπως όμως πρέπει να καταδειχθεί ότι βλέπουμε και γνωρίζουμε το τι γίνεται. Ότι δεν κατεβήκαμε από το βουνό.

Για το κράτος και τον Ανδριανό τα έχουμε γράψει και στο παρελθόν. Ακόμη ψάχνουμε να βρούμε την δεύτερη κίνηση που έχει γραφτεί στα…υφυπουργικά του πρακτικά, εκτός από την απόφαση να απαγορεύει την μετακίνηση των οπαδών του Ηρακλή. Μην ψάχνετε άδικα. Δεν υπάρχει. Εξαίρεση αποτελεί η απόφαση για την αναβολή των αγωνιστικών δραστηριοτήτων μετά τον θάνατο του οπαδού του Εθνικού. Μια απόφαση παράνομη, στην οποία πάρθηκε η εξής ριζοσπαστική απόφαση για την καταπολέμηση της «τυφλής» βίας όπως την αποκάλεσαν (λες και η βία που προκαλείται από τα όργανα του κράτους έχει επιλεκτική διαλογή και βασίζεται στο κριτήριο της όρασης). Ποια; Μισό λεπτό…για να δω…να ψαχτώ λίγο…Χμ! Έχετε δίκιο καμιά απόφαση δεν πάρθηκε!

Μετά τους διαιτητές και το κράτος λοιπόν, εσχάτως μας προέκυψε και η TV, οι προσταγές της οποίας θέλουν τον Ηρακλή να αγωνίζεται Δευτέρα και Παρασκευή και ποιος ξέρει ποια άλλη καθημερινή; Μπορεί αύριο μεθαύριο να παίξει Πέμπτη και Τρίτη, ποια η διαφορά άλλωστε; Εργάσιμες είναι όλες.

Σύμφωνοι, μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις όπως αναφέρει η γνωστή κινέζικη παροιμία, αλλά ας μας πουν οι άνθρωποι του συνδρομητικού καναλιού, σε πόσες εικόνες αντιστοιχούν οι 100 λέξεις που περιέχουν οι στίχοι ενός συνθήματος και της ατμόσφαιρας που δημιουργεί;

Δεν υπάρχει λοιπόν αυτό. Το ποδόσφαιρο είναι και θα παραμείνει λαϊκό άθλημα, για ανθρώπους που έχουν μάθει να ακολουθούν την αγαπημένη τους ομάδα ΠΑΝΤΟΥ και αυτό θα συνεχιστεί ότι και να κάνουν. Όσο και αν οι νομοθέτες της ψαροκώσταινας που ζούμε προσπαθούν να μετατρέψουν την Κυριακή σε εργάσιμη ημέρα, όσο κι αν τα κανάλια επιβάλλουν τις ώρες διεξαγωγής των αγώνων σε ημέρες και ώρες αλλοπρόσαλλες, όσο κι αν οι διοργανώτριες αρχές σκύβουν το κεφάλι στους χορηγούς, το ποδόσφαιρο είναι και θα παραμείνει του λάου και όχι αυτό το μόρφωμα που το έχετε καταντήσει.

Είναι δε ξεκάθαρο, ότι ο ορισμός αγώνων Δευτέρα – Παρασκευή, μιας ομάδας που αποτελεί  το πιο βαρύ όνομα της κατηγορίας (παρά την γκάφα του συνδρομητικού καναλιού να μην το συμπεριλάβει στο αρχικό τρέιλερ για τα δικαιώματα του πρωταθλήματος) έχει έναν και μοναδικό στόχο και αν δεν υπάρξει επίσημη εξήγηση, φαίνεται ότι γίνεται με δόλο. Και ο δόλος προβλέπει λιγότερους θεατές στα γήπεδα, περισσότερους τηλεθεατές στους καναπέδες. Και είναι λάθος να σας ξενίζουν οι αντιδράσεις κύριοι του συνδρομητικού. Σε όλη την Ευρώπη, όποτε ομάδα αγωνίζεται την πρώτη καθημερινή της εβδομάδας το σύνθημα είναι ένα: «Σκ…τα στην Δευτέρα». Εσχάτως μας προέκυψε και η Παρασκευή, σε μια χώρα όπου η συγκεκριμένη ημέρα, είναι «γεμάτη», κυρίως για τους ιδιωτικούς υπάλληλους, τους ανθρώπους δηλαδή του μεροκάματου.

Περιμένουμε λοιπόν μια επίσημη αντίδραση από την ΠΑΕ, απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα. Όχι φυσικά από ανθρώπους σαν τον Μπέζα που αν διαμαρτυρηθεί μάλλον κράτος, διαιτητές και διοργανώτρια αρχή θα γελούν σε συγχωρδία, αλλά από υγιώς σκεπτόμενα στελέχη της ΠΑΕ ή ακόμη και από τον ίδιο τον Σπύρο Παπαθανασάκη. Το «αφεντικό» του Ηρακλή, έχει πλέον και την δύναμη ως ο άνθρωπος που ηγείται της πρώτης ομάδας στην Football League, αλλά και το ανάστημα να τους βάλει όλους στη θέση τους, εξηγώντας απλά και μόνο…την πραγματικότητα.

Περιμένουμε λοιπόν…

Για σχόλια, παρατηρήσεις, ενστάσεις, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το [email protected]

Σχετικά Άρθρα

Back to Top