«Αγαπώ τον Ηρακλή…»

Ο 93χρονος Μαραθωνοδρόμος, Φώτης Πετρίδης παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα “Δημοκρατία”

Άλλα αθλήματα

Ο Φώτης Πετρίδης συγκλονίζει με τη ζωντάνια και το πάθος του για τη ζωή, δεν δίστασε να φορέσει κοντό παντελονάκι, αθλητικά παπούτσια και να πάρει μέρος στον νυχτερινό Ημιμαραθώνιο της Θεσσαλονίκης, δίνοντας… ραντεβού με τα δυο του παιδιά, τα τέσσερα εγγόνια του και τη δισέγγονη του μαζί με άλλους 15.000 δρομείς στη γραμμή του τερματισμού στον Λευκό Πύργο!

Γεννημένος στο ιστορικό Ικόνιο, στα βάθη της Μικράς Ασίας, είναι στα 92 του χρόνια ο μεγαλύτερος σε ηλικία δρομέας, πήρε μέρος στον Δρόμο υγείας και Δυναμικού βαδίσματος 5.000 μ., δηλώνοντας στην εφημερίδα «Δημοκρατία» πανέτοιμος γι’ αυτή την πρόκληση: «Έκανα καλή προπόνηση, περπάτησα από την Καλαμαριά μέχρι το Καυταντζόγλειο σε 45′, δεν είναι και λίγο» μας λέει χαμογελώντας.

Ανήκει στη γενιά που ξεριζώθηκε από τη Μικρά Ασία, πολέμησε στα βουνά της Πίνδου το 1940 («φτάσαμε μέχρι την Κορυτσά» θυμάται…) και ομολογεί με ένα πρόσωπο που ξεχειλίζει από λάμψη… εφήβου παρά τα 92 του χρόνια: «Γεννήθηκα μαχητής, πέρασα μαζί με την οικογένεια μου δύσκολα χρόνια, ανέχεια, φτώχεια. Δούλεψα στις οικοδομές, έκανα τα πάντα. Ένα πράγμα έμαθα σε αυτή τη μακρά πορεία: η ζωή, όπως και ο αθλητισμός είναι μια πάλη και εγώ θα παλεύω μέχρι τέλους. Το υποσχέθηκα και στη γυναίκα μου, τον άνθρωπο μου την Ισαία»!

Από μικρό παιδί στα χώματα της Ευαγγελίστριας άρχισε να κάνει αθλητισμό. «Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου τρέχω! Ήμουν αθλητής του Ηρακλή, τον αγαπώ αυτόν τον σύλλογο και φυσικά την Εθνική Ελλάδας. Θα συνεχίσω να τρέχω. Μέχρι πότε; Μέχρι τη… Δευτέρα Παρουσία»!

Η απόφασή του να τρέξει στον αγώνα κρύβει δυο πράγματα: «το ένα είναι η αγάπη μου για τον αθλητισμό. Είναι πηγή ζωής, δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα. Το άλλο να δείξουμε στους νεότερους την αξία του αθλητισμού» όπως λέει, ενώ αναφέρεται στο μυστικό της μακροζωίας του: «Δεν κάπνισα ποτέ, τρώω ελαφριά και αθλούμαι. Α, και κανένα τσίπουρο κάπου, κάπου»!

petridis2

Back to Top