Αδικία και πορεία = ΗΡΑΚΛΗΣ

Ο Θωμάς Καλέσης γράφει για δύο γεγονότα που σημάδεψαν την σύγχρονη ιστορία του Ηρακλή και ισοπεδώθηκαν είτε τηλεοπτικά είτε γραπτά…

Ας συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα. Ότι ο αριθμός των αθλητικών ιστοσελίδων και γενικότερα των Μέσων στην εποχή που ζούμε, είναι αντιστρόφως ανάλογος με αυτόν του ποσοστού θεάματος που προσφέρει το ίδιο το άθλημα, που ακούει στο όνομα ποδόσφαιρο. Οπότε από την στιγμή που το θέαμα είναι υπό του μηδενός για να γεμίσει κάποιος (αυτός ο κάποιος μπορεί να μην είναι καν δημοσιογράφος) μια σελίδα, για να φτιάξει ένα θέμα, γρήγορο και εύκολο θα εξισώσει τα πάντα, θα τα βάλει στο τσουβάλι και θα δημιουργήσει τον καθιερωμένο αχταρμά που παραπέμπει στην παροιμία…«κουτσοί, στραβοί στον Άγιο Παντελεήμωνα».

Τις δύο τελευταίες ημέρες λοιπόν, υπήρξαν δύο καταγραφές γεγονότων, στα οποία η σύγχρονη ιστορία του Ηρακλή, οπαδική και μη η οποία φτάνει μέχρι τις μέρες μας, ισοπεδώθηκε κατά τρόπο βάναυσο. Ίσως από άγνοια, ίσως από τα πολλά χιλιόμετρα που μας χωρίζουν από την πρωτεύουσα, οι ιστορίες αυτές συγχωνεύτηκαν και έγιναν ένα με την σαπίλα του ποδοσφαίρου. Κι ίσως τα δύο περιστατικά να συνδέθηκαν κατά τρόπο διαφορετικό και σε διαφορετικά Μέσα, αλλά αν στην ιστορία δεν υπήρχε το ένα, δεν θα υπήρχε και το άλλο.

Το πρώτο λοιπόν αφορά τις χθεσινές «αποκαλύψεις» στην εκπομπή «Δίκη στον ΣΚΑΪ» που είχε θέμα τις πλαστές ενημερότητες που προσκομίστηκαν στην Ελληνική Ομοσπονδία από το 2002 μέχρι το 2011. Δεν θα ασχοληθούμε τόσο με την τοποθέτηση του Ηρακλή στην πρώτη θέση της αναγγελίας των παραβατικών ομάδων (παρά το γεγονός ότι δεν ακολουθήθηκε ούτε αλφαβητική σειρά, αλλά ούτε και αρίθμηση με βάση την ποσότητα των παραβάσεων εκεί όπου η Βέροια είναι «πρωταθλήτρια» με έξι συνολικά πλαστές ενημερότητες), γιατί μπορεί αυτό το έγγραφο να δόθηκε έτσι από τον εισαγγελέα, παρά το γεγονός ότι και αυτό λάθος είναι.

Το θέμα είναι η συμπεριφορά του πάνελ, το οποίο είτε ηθελημένα είτε μη, αγνόησε παντελώς το γεγονός ότι ο Ηρακλής ήταν η μοναδική ομάδα που έφτασε μέχρι την Δ’ Εθνική, γιατί έτσι το αποφάσισαν τα «τσιράκια» του παρα-ποδοσφαίρου που λειτουργεί εδώ και χρόνια στην σκιά του αθλήματος και σ’ αυτό που ονομάζουμε χρόνια «παράγκα», αλλά και η «κλίκα» της διαβρωμένης ΕΠΟ, όπως αποκάλυπταν το 2011 οι ρεπόρτερ του Ηρακλή με ονόματα και στοιχεία, αλλά και συγκεντρωτικά ο Αλέξης Κούγιας στην πρόσφατη ένορκη κατάθεση του.

Τι είπε ο Αλέξης Κούγιας; Ας εστιάσουμε στα γεγονότα και στα ονόματα αυτά καθαυτά για να καταλήξετε σε ένα γενικότερα συμπέρασμα, το οποίο μάλλον ασυναίσθητα θα σας οδηγήσει σε ιστορίες του παρελθόντος, ανεξάρτητα αν τα έχετε διαβάσει ξανά.

“Από το 2002 και μετά, και μέχρι τότε που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, λόγω μιας δικαστικής εμπλοκής του, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης, υπήρχε ακόμη και από το 1996 μια αδιαίρετη ομάδα που διοικούσε το ελληνικό ποδόσφαιρο, με απόλυτο και χωρίς καμία λογοδοσία τρόπο.

Αυτή αποτελείτο από τους Βασίλη Γκαγκάτση,αρχικά γενικό γραμματέα και μετέπειτα πρόεδρο της ΕΠΟ, Αρη Σταθόπουλο, πρόεδρο της ΕΠΣ Μεσσηνιας, αντιπρόεδρο και μετά αναπληρωτή πρόεδρο, Νικόλαο Προύντζο, πρόεδρο της ΕΠΣ Αρκαδίας και μετέπειτα πρόεδρο της Επιτροπής Κυπέλλου Ελλάδος, τους υπαλλήλους Παυσανία Παπανικολάου, αρχικά οικονομικό διευθυντή και τα τελευταία χρόνια εκτελεστικό διευθυντή της ΕΠΟ, τον νομικό σύμβουλο Θόδωρο Κουρίδη, ο οποίος ενώ είχε συνταξιοδοτηθεί προ τριετίας, αν δεν κάνω λάθος, συνεχίζει να έχει, δεν γνωρίζω με ποια ιδιότητα αφού έχει εισπράξει και το εφάπαξ του, γραφείο στο κτίριο που στεγάζονται τα γραφεία της ΕΠΟ και το γραφείο του Παπανικολάου όπου παρευρίσκεται καθημερινώς, και έναν πρώην δημοσιογράφο με το επώνυμο Υφαντής, ο οποίος έχει επίσης διευθυντικό γραφείο και ουσιαστικά ελέγχει τη λειτουργία των γραφείων της ΕΠΟ στο κτίριο που βρίσκονται οι υπάλληλοι της ΕΠΟ και όπου στεγάζονται δύο ακόμη από τις κορυφαίες επιτροπές της ΕΠΟ, που είναι η ΚΕΔ (Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας)και τα γραφεία των ποδοσφαιρικών “εισαγγελέων”, οι οποίοι μετά την απομάκρυνση των δύο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, Φάκου και Αντωνακάκη, είναι δύο συνταξιούχοι φορολογικοί δικαστές, προσωπικοί φίλοι του Θόδωρου Κουρίδη. Στο ίδιο κτίριο στεγάζονται και τα γραφεία των αθλητικών δικαστών και τα γραφεία των εγκεφάλων της ΚΕΔ, Δούρου και Μπριάκου”.

Μετά την απομάκρυνση του Γκαγκάτση, η ομάδα αυτή επέλεξε ως νέο πρόεδρο τον Πιλάβιο και λίγο πριν τη λήξη της θητείας του Πιλάβιου η ίδια ομάδα μαζί με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, τον νυν πρόεδρο της ΕΠΟ Σαρρή και τον αναπληρωτή του Γιάννη Παπακωνσταντίνου, πρόεδρο της ΕΠΣ Ευβοίας, αποφάσισε την καρατόμηση του Πιλάβιου και την ανάδειξη του Σαρρή ως προέδρου σε συγκέντρωση που έγινε στο ρουφ γκάρντεν του Χίλτον. Στη συγκέντρωση αυτή παρίστατο ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κοζάνης Σάββας, ο οποίος διαφώνησε με την απομάκρυνση Πιλάβιου και την επιλογή Σαρρή. Η απομάκρυνση Πιλάβιου αποφασίστηκε από τον Μαρινάκη και την ηγετική αυτή ομάδα γιατί διατηρούσε και διατηρεί στενότατες φιλικές σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, γνωστό εφοπλιστή, Νίκο Πατέρα. Όταν ρώτησα προσωπικώς τον Αρη Σταθόπουλο να μου εξηγήσει τον λόγο και τι ακριβώς συνέβη, μου απάντησε συγκεκριμένα “τον διώξαμε γιατί πατούσε σε δώδεκα βάρκες”, εννοώντας ότι προσπαθούσε να κρατήσει ισορροπίες και με άλλες μεγάλες ΠΑΕ, π.χ. Παναθηναϊκός, ΑΕΚ κ.α.”

Τα ίδια πρόσωπα συμφώνησαν την επιλογή του Θόδωρου Κουρίδη ως αντικαταστάτη του Αρη Σταθόπουλου στην προεδρία της ΕΙΜ. Το τι συνέβαινε στην ΕΙΜ το γνώριζαν όλα τα πρόσωπα που προανέφερα.Τα ίδια πρόσωπα αποφασίζουν και για τις επιλογές των διαιτητών αφού αυτοί έχουν την απόλυτη πρωτοβουλία το ποιοι θα είναι από τα μέλη της ΚΕΔ και κατόπιν εισηγήσεως των Κουρίδη, Σταθόπουλου, Προύντζου και απόλυτης συμφωνίας με τον Μαρινάκη, τοποθέτησαν τους Μπριάκο και Δούρο ως μέλη της ΚΕΔ και επί εποχής Πιλάβιου, πρόεδρο της ΚΕΔ τον Σαρρή. Προηγούμενο μέλος της ΚΕΔ με εισήγηση των ίδιων προσώπων και με ιδιαίτερη απαίτηση του Προύντζου, είχε τοποθετηθεί ο Γιώργος Μποροβήλος, πρώην διαιτητής, υπάλληλος της ΔΕΗ, σημερινός πρόεδρος του Αστέρα Τρίπολης και νομίζω ότι είναι κουμπάρος του Προύντζου.

Την εποχή που ήταν μέλος της ΚΕΔ, ο αδελφός του Δημήτρης Μποροβήλος ήταν γενικός διευθυντής του Αστέρα Τρίπολης και τότε ο Αστέρας μέσα σε τέσσερα χρόνια από τα τοπικά πρωταθλήματα ανέβηκε στη Σούπερ Λίγκα. Τώρα ο Γ.Μποροβήλος είναι αναπληρωτής πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, της οποίας πρόεδρος είναι ο υπάλληλος του Ολυμπιακού Μώραλης. Επί Σωκράτη Κόκκαλη ο Μώραλης ήταν υπεύθυνος των οργανωμένων φιλάθλων.Ο Παπακωνσταντίνου είναι κουμπάρος με τον Σαρρή.

Οταν τον Μάρτιο του 2011 κατέθεσα στην κ.Ράϊκου δύο cd που μου είχαν αποστείλει ανωνύμως με συνομιλίες του Μπέου, δέχτηκα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια από τον τότε πρόεδρο της ΕΠΟ Σ.Πιλάβιο ένα τηλεφώνημα. Με ρώτησε αν έχω και μια τρίτη κασέτα που ακούγεται ο ίδιος. Εγώ του αρνήθηκα ότι έχω τρίτη κασέτα. Από τότε με προσέγγιζε κατά καιρούς, κάναμε πιο στενή παρέα και τότε μου γνώριζε τους στενούς του συνεργάτες, δηλ. τα πρόσωπα που σας προανέφερα. Μετά από δύο μήνες και συγκεκριμένα την ημέρα που συνελήφθησαν ο Μπεός και ο Τσακογιάννης, με τη δίωξη Παπανδρέου, δέχτηκα τηλεφώνημα από τον Κουρίδη, να συναντηθούμε να μιλήσουμε.

Μου έκανε το τραπέζι σε ένα καφενείο στη Δραπετσώνα και απο εκεί άρχισε να αναπτύσσεται μια πιο προσωπική σχέση. Μετά από λίγες μέρες με προσκάλεσε σε μια ταβέρνα στον Καρέα. Εγώ πράγματι πήγα και εκεί γνώρισα για πρώτη φορά τον Σαρρή, τον Παπακωνσταντίνου, τον Προύντζο και μαζί τους ήταν και ο Σταθόπουλος που γνώριζα από το παρελθόν. Από εκείνη τη στιγμή με όλους αυτούς κάναμε πιο στενή παρέα τρώγοντας σε εστιατόρια στον Ασπρόπυργο, στη Χαλκίδα και σε ένα ρουμάνικο εστιατόριο στη Δραπετσώνα”.

Εκείνο το χρονικό διάστημα η Παναχαϊκή αντιμετώπιζε δύο πολύ σημαντικές υποθέσεις στην αθλητική δικαιοσύνη (καταγγελία για δωροδοκία από τον υπάλληλο της Παναχαϊκής Σταθάκη, ο οποίος ήταν για πολλά χρόνια υπαρχηγός του Τσακογιάννη, και για υπόθεση πλαστής φορολογικής ενημερότητας της Παναχαϊκής σε μια επιμέρους ρυθμισή της).

Όλοι αυτοί αγνοούσαν ότι η Παναχαϊκή είχε υποβάλει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μήνυση για την ανωτέρω πλαστή φορολογική πλαστή ενημερότητα και είχε ασκηθεί δίωξη κατά του λογιστή Χριστακόπουλου για υπεξαίρεση και πλαστογραφία και εκκρεμούσε ήδη η υπόθεση στον πρώτο τακτικό ανακριτή. Εκεί όλοι αυτοί με διαβεβαίωσαν ότι οι περιπέτειες αυτές της Παναχαϊκής θα έχουν αίσιο τέλος και ότι η Παναχαϊκή θα αθωωθεί και από τις καταγγελόμενες για πλαστή ενημερότητα θα αθωωθούν η Παναχαϊκή και η Βέροια και ότι η Βέροια θα απαλλαγεί γιατί ο γιος του Προύντζου είναι διευθυντής των επιχειρήσεων Αρβανιτίδη που είναι ιδιοκτήτης της Βέροιας. Με παρέπεμπαν μάλιστα για την εξέλιξη των υποθέσεων της Παναχαϊκής στον
Υφαντή.

Μιλώντας με προέδρους ΠΑΕ που απεκαλύφθη εκ των υστέρων ότι είχαν πλαστές ενημερότητες, μου είπαν ότι αυτό γινόταν χρόνια στην ΕΠΟ και θεωρούσαν εντελώς υποκριτική την επιλεκτικού περιεχομένου έρευνα της ΕΠΟ για συγκεκριμένη μεταγραφική περίοδο, του Ιανουαρίου 2011. Αυτό μου το είπαν ο πρόεδρος του Εθνικού Πειραιώς Νίκος Πηρούνιας, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Κόρινθος Σωτήρης Μαυρονάσος και αν θυμάμαι καλά ο πρόεδρος της ΠΑΕ Χερσόνησος Παπαδάκης”.

poreia2

Πιλάβιος, Κουρίδης, Προύντζος, Μποροβήλος, γνωστά ονόματα ε; Σας θυμίζουν κάτι; Αν όχι, θα σας θυμίσουμε εμείς ότι όλοι τους, άλλος λίγο, άλλος περισσότερο, αλλά όλοι τους, αποτέλεσαν βασικά πρόσωπα στην υπόθεση υποβιβασμού του Ηρακλή. Και μπορεί η ιστορία να περιγράφει την αθώωση της Παναχαϊκής και της Βέροιας, οι οποίες πράγματι υπήρξαν αλλά καταδεικνύει και ένα άλλο γεγονός. Ότι ο Ηρακλής του 2011 βρέθηκε στο «στόχαστρο» γιατί πολύ απλά ήταν εκτός κλίκας. Ο υποβιβασμός του, εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του Μποροβιλέικου και οι υπόλοιποι απλά εκτελούσαν.

Το γεγονός αυτό, επαναλαμβάνουμε άθελα ή μη δεν ειπώθηκε ποτέ ούτε από τον παρουσιαστή της εκπομπής, αν και θέλουμε να πιστεύουμε ότι την γνωρίζει, αλλά ούτε και από τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους, κάποιοι εκ των οποίων ήταν πολιτικοί, αλλά και άνθρωποι που ζουν εδώ στα μέρη μας, στην μάνα Σαλονίκη. Το «δεν είδα, δεν θυμάμαι, δεν γνώριζα» δεν ισχύει ως δικαιολογία από την στιγμή που τα ρεπορτάζ της εποχής είναι διαθέσιμα ακόμη στην ιστοσελίδα μας και έτοιμα να φρεσκάρουν κάθε μνήμη.

Όσο παρακολουθούσες την εκπομπή λοιπόν, τόσο μονολογούσες…«δεν μπορεί ρε γαμώτο, κάποιος θα θυμηθεί ότι μια ομάδα τουλάχιστον από όλες αυτές, την πλήρωσε σκληρά με εμμονή στους υποβιβασμούς μέχρι να φτάσει στην Δ’ Εθνική, μέχρι να την διαλύσουν για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα». Μάταια όμως. Δεν ειπώθηκε τίποτα απολύτως. Αντιθέτως ακούσαμε τις εκπληκτικές -για μια εποχή που όσοι την ζήσαμε πονάμε ακόμη και θα πονάμε για πάντα- ατιμωρησία από το κράτος, από τα πειθαρχικά όργανα, για φοροδιαφυγές και άλλα τέτοια βαρύγδουπα, απλά επειδή κάποια ανακάλυψαν την Αμερική χθες ή θυμήθηκαν τώρα τρία χρόνια μετά να τα βάλουν με τους ισχυρούς της ΕΠΟ.

Ακόμη όμως κι αν δεχτούμε ότι οι συντελεστές της εκπομπής δεν γνωρίζουν την ιστορία, άρα και κατ’ επέκταση δεν πρόκειται να μιλήσουν για όλα αυτά που συνέβησαν ΜΟΝΟ στον Ηρακλή, τότε οφείλει να το κάνει η ίδια η ΠΑΕ. Εδώ και μήνες ακούμε διάφορα, για αποκαλύψεις, για σκάνδαλα και για άλλα γεγονότα που αφορούν εκείνη την ταραχώδη περίοδο, όμως ελάχιστες φορές άνθρωπος του Ηρακλή παρενέβη για να αποκαταστήσει αυτό που στον λαιμό του φίλου της ομάδας μοιάζει με θηλιά και τον πνίγει. Για να αποκαταστήσει την αλήθεια και να τονίσει σε όλους αυτούς τους αδαής ότι ο Ηρακλής ήταν, είναι και θα είναι εκτός της κλίκας τους γι’ αυτό και ήταν η μοναδική ομάδα που πλήρωσε. Και πλήρωσε ακριβά…

Φυσικά δεν περιμένουμε ούτε από τον Σπύρο Παπαθανασάκη να κάνει κάτι τέτοιο. Ούτε φυσικά αυτούς που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην διοίκηση. Περιμένουμε αποκατάσταση και δυο κουβέντες από αυτούς που ένιωσαν την αδικία στο πετσί τους, που έζησαν εκείνες τις ημέρες που… πλημμύρισαν οι δρόμοι.

poreia3

Πάμε όμως παρακάτω. Λίγη ώρα πριν από την έναρξη της εκπομπής έξω από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ διαδήλωναν οπαδοί του Ολυμπιακού, οι οποίοι για λόγους που μόνο γέλιο μπορούν να προκαλέσουν (χώρια που στα 400 άτομα κάποιοι φρόντισαν να προσθέσουν ένα μηδενικό ακόμη για να το κάνουν πιο βαρύγδουπο) συγκεντρώθηκαν. Θεμιτό να βγαίνει ο καθένας στον δρόμο για να διατρανώσει την αντίθεσή του σε κάτι, αλλά εδώ για ποια αποκατάσταση της δικαιοσύνης μιλάμε; Δεν ζούμε πίσω από τον ήλιο. Στην «Ψαροκώσταινα» ζούμε και ξέρουμε τι μας γίνεται, οπότε η συγκεκριμένη διαδήλωση με την συμμετοχή των Γεωργάτου και Αμανατίδη, μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί και…τρόλ.

Για να φτάσουμε λοιπόν στο σήμερα, όπου η συγκεκριμένη πορεία εξισώθηκε σε γνωστή αθηναϊκή ιστοσελίδα με άλλες πορείες που έγιναν για χάρη…της μπάλας. Και ω! Τι έκπληξη; Μέσα σε αυτές υπήρχε και του Ηρακλή τον Ιούνιο του 2010. Με λίγα λόγια, οι αγώνες ενός ολόκληρου λαού για την διάσωση της αγαπημένης του ομάδας από την παραπάνω «κλίκα» του ελληνικού ποδοσφαίρου, ήρθε και έδεσε με τον περίπατο 400 ατόμων που ούτε και οι ίδιοι κατάλαβαν γιατί προέβησαν σε αυτή την κινητοποίηση.

Το λιγότερο ντροπή μπορούμε να νιώσουμε, όλοι εμείς που βιώσαμε αυτές τις πορείες οι οποίες είχαν και θα συνεχίσουν να έχουν έναν ξεχωριστό συμβολισμό στις καρδιές μας, που σε πολλές των περιπτώσεων βάφτηκαν με αίμα από την αστυνομία, που πασπαλίστηκαν με καταστολή από τα όργανα του κράτους με στόχο την…σιωπή, που οριστικοποίησε την στοχοποίηση ενός  ολόκληρου λαού που έμαθε να περπατά με το κεφάλι ψηλά.

Αυτές οι πορείες και του 2010 και του 2011 εξισώθηκαν με κάτι συλλαλητήρια των 400 ατόμων διά ασύμαντον αφορμή, αλλά και μαζώξεις που έγιναν στην Καμάρα για τα μάτια του κόσμου. Τότε που κάποιοι αποφάσισαν να τα βάλουν με την ΕΠΟ, αλλά γρήγορα το γύρισαν και το έκοψαν γιατί η κόντρα αυτή δεν τους οδηγούσε πουθενά.

Λοιπόν κύριοι είτε το θέλετε, είτε όχι, είτε σας αρέσει, είτε όχι, είτε σας ενοχλεί, είτε όχι, η ιστορία η δική μας, η ιστορία του Ηρακλή γράφτηκε στους δρόμους και θα συνεχίσει να γράφεται εκεί, κάθε φορά που ο φίλος της μεγαλύτερης ομάδας στην Ελλάδα θα νιώθει ότι αδικείται. Δεν ζητούμε να πείτε υπερβολές, ούτε και να λαϊκίσετε.

Ζητούμε απλώς να πείτε την αλήθεια. Αντέχετε;

ΥΓ: Μετά τον θάνατο του οπαδού του Εθνικού, άρχισαν ξανά οι κουβέντες για τους κακούς οπαδούς, για την «τυφλή» βία που θέλουμε επίτηδες να είναι «τυφλή» όταν απευθύνεται σε συγκεκριμένους ανθρώπους, αλλά και για τους νόμους της Θάτσερ. Αλήθεια, από όλους αυτούς που κρατούν ένα στυλό στο χέρι, έχει γραφτεί ποτέ ότι ένα από τα κομμάτια που μπορούν να αντισταθούν σ’ αυτό που συμβαίνει στη χώρα εδώ κα;ι χρόνια είναι το οπαδικό κίνημα; Αλήθεια έχουν καταγράψει ποτέ εκδηλώσεις που είχαν ως στόχο την βοήθεια στον συνάνθρωπο; Όχι βέβαια. Γιατί σ’ αυτή τη χώρα, εκτός από τα ευχολόγια και το…τίποτα, μάθαμε να αναθεματίζουμε και να τα βάζουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι.

ΥΓ1: Για να εξηγήσει κάποιος το μαζικό κίνημα που εναντιώθηκε τότε στην πτώση του Ηρακλή το 2011 οφείλει να κατανοήσει και την κοινωνική κατάσταση της εποχής εκείνης. Ήταν η εποχή που κρίση έμπαινε στην ζωή μας, που κόσμος έχανε δουλειές, η εποχή που υποδουλωνόμασταν στις ορέξεις των πολιτικών, της ΕΕ, των δυσβάσταχτων φόρων και της «άνθησης» του φαινομένου των…αυτοκτονιών . Αυτή ακριβώς την εποχή λοιπόν, που από τον κόσμο αφαιρούσαν ότι πιο πολύτιμο είχε, από τον Ηρακληδέα αφαιρούσαν και την αγαπημένη του ενασχόληση κάθε Κυριακή. Οι Πορείες στην ΔΕΘ, οι πορείες στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, δεν ήταν μόνο για την μπάλα, ήταν για όλα αυτά που μας αφαιρούσαν και συνεχίζουν να μας αφαιρούν μέχρι σήμερα από την ζωή.

ΥΓ2: Η πορεία που έγινε μια Τετάρτη βραδάκι στην Αθήνα, ήταν απείρως πιο σημαντική από όλες αυτές που ακολούθησαν μετέπειτα από οπαδούς άλλων ομάδων. Για αυτό μπορείς να ξεχνάς, αλλά οφείλεις να μην ισοπεδώνεις.

ΥΓ3: Η ανάλυση των φαινομένων βίας σταματά για κάποιους στην διάλεξη επιστήμονα, που έκανε ο αντιπρόεδρος του Παναθηναϊκού, Βασίλης Κωνσταντίνου, σε εκπομπή του ΣΚΑΪ (ω! τι έκπληξη ξανά) όταν προσπάθησε να μας πείσει ότι… «Βία θα υπάρχει πάντα. Αλλά πρέπει να ξεχωρίσουμε την αγωνιστική βία και την απλή βία. Γιατί βία από την στιγμή που υπάρχουν διαφορετικοί λαοί και διαφορετικές φυλές θα υπάρχει. Αυτό το περιστατικό όμως, δεν νομίζω ότι είναι αθλητική βία. Νομίζω ότι είναι προσωπική βία. Από ότι διάβασα υπήρχαν και κάποιοι ξένοι, οι οποίοι συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό του φιλάθλοι του Εθνικού. Ξένης υποκοότητας. Δεν ξέρω τώρα τι υποκοότητας είναι κι ούτε θέλω να αναφερθώ. Το διάβασα και σημαίνει ότι στα επεισόδια στα οποία γίνονται εντός γηπέδου, υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι, δεν είναι Έλληνες, νομίζω ότι δεν είναι φίλαθλοι, δεν είναι οπαδοί και μπαίνουν για να δημιουργήσουν οποιαδήποτε στιγμή κάποιο πρόβλημα, να ξεσηκώσουν τους υπόλοιπους, για να δημιουργήσουν επεισόδια”.

Δική μου άποψη είναι ότι η βία είναι όταν εκφράζονται τέτοιες απόψεις…

ΥΓ4: Και κάτι για να μην ξεχνιόμαστε…

scandal

Για σχόλια, παρατηρήσεις, ενστάσεις, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το [email protected]

Σχετικά Άρθρα

Back to Top