Ο απολογισμός της χρονιάς, οι προτάσεις για το νέο ρόστερ

Ο Δημήτρης Βλάχος κρίνει τους παίκτες του φετινού Ηρακλή και καταθέτει την άποψή του για αυτούς που θεωρεί ότι έχουν θέση στην ομάδα της επόμενης περιόδου.

Το περασμένο καλοκαίρι, ο Ηρακλής έκανε ένα τεράστιο σφάλμα. Στη θολούρα της αποτυχίας, προσπάθησε να χτίσει μία ομάδα από το μηδέν. Στην κυριολεξία. Με εξαίρεση τον Χουάντερσον, ο οποίος από… σπόντα έμεινε στο ρόστερ, όλοι οι υπόλοιποι που προορίζονταν για τη βασική ενδεκάδα, ήταν νέοι παίκτες. Και να σκεφτεί κανείς ότι έξι μήνες νωρίτερα, είχε γίνει το ίδιο (δέκα έφυγαν, δέκα ήρθαν), όπως και το καλοκαίρι του 2012. Σε δώδεκα μήνες δηλαδή, ο Ηρακλής διέλυσε και προσπάθησε να φτιάξει τρεις διαφορετικές ομάδες. Με διαφορετικά ρόστερ, διαφορετικούς προπονητές. Ακόμη και στο football manager, οι πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος, ήταν περιορισμένες.

Αν βρεθεί μία λύση στα διοικητικά (με τον Παπαδόπουλο στην ηγεσία, δεν θα παραμείνουν ούτε οι καρέκλες στην Μίκρα), ο Ηρακλής θα πρέπει να έχει ως οδηγό το πάθημα της περασμένης χρονιάς. Μπορεί οι μνήμες από την ξεφτίλα του Βόλου να είναι νωπές, ωστόσο η κριτική που ακολουθεί, αφορά το σύνολο της χρονιάς που ολοκληρώθηκε.

Το ρόστερ λοιπόν της ομάδας, δεν είναι κακό για τα δεδομένα της Football League. Ίσα-ίσα που είναι αρκετά καλό. Έχει όμως χτυπητές αδυναμίες σε συγκεκριμένες θέσεις και εκεί πρέπει να πέσει το βάρος.

Στη θέση του τερματοφύλακα, η ομάδα διαθέτει τρεις τερματοφύλακες που θα μπορούσαν να ήταν βασικοί σε οποιαδήποτε ομάδα της κατηγορίας. Σαφώς και αποτελεί πολυτέλεια, αφού τα χρήματα ενός εξ αυτών θα μπορούσαν να διατεθούν σε άλλες ανάγκες. Με δύο εκ των τριών και έναν ακόμη νεαρό, η χρονιά βγαίνει χωρίς πρόβλημα.

Στις θέσεις των πλάγιων μπακ, ο Ηρακλής διαθέτει δύο αξιόπιστους παίκτες, οι οποίοι σήκωσαν μεγάλο βάρος. Απαραίτητη είναι η απόκτηση ενός παίκτη για το δεξί άκρο, ως μπακ απ του Μπουκουβάλα, ενώ θα πρέπει να αξιολογηθεί ο Κουρούπης, που ήρθε ως μπακ απ του Κοντοδήμου.

Η έλλειψη ενός ηγέτη στο κέντρο της άμυνας, ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής και από τους βασικούς λόγους της αποτυχίας. Με έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή, οι υπόλοιποι τρεις στόπερ (Κοντέων, Παπαστεριανός, Σαββίδης) -λογικά- θα έχουν καλύτερη απόδοση, νιώθοντας ασφάλεια δίπλα του. Αν αποκτηθούν δύο στόπερ πρώτης γραμμής, ακόμη καλύτερα…

Εκεί που η ομάδα δείχνει να διαθέτει πληρότητα, είναι στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Με Πουρτουλίδη, Μπάμπα, Λίμα, σε πρώτο ρόλο και Ιντζόγλου (για μπακ απ είναι μία πολύ καλή επιλογή, αν και φέτος αναγκαστικά ανέλαβε ηγετικό ρόλο, με αποτέλεσμα να λυγίσει), Παληγεώργο (αδικήθηκε από τον Όγιος που έμεινε στο περιθώριο), Σαράφογλου (πρέπει και αυτός να σκεφτεί τι κάνει λάθος και δεν έχει πείσει τους προπονητές ότι αξίζει περισσότερο χρόν0) από πίσω, δεν προκύπτει σοβαρός λόγος περαιτέρω ενίσχυσης.

Και πάμε στις θέσεις που η ομάδα πρέπει να ενισχυθεί με αρκετούς και κυρίως ποιοτικούς ποδοσφαιριστές.

Σέντερ φορ. Όχι έναν. Δύο, μιας και η ομάδα ουσιαστικά δεν έχει κανένα (ο Χιονίδης δεν έδειξε ότι μπορεί να σταθεί στον Ηρακλή). Η Νίκη Βόλου ανέβηκε, γιατί είχε δύο επιθετικούς που έβαλαν περίπου 40 γκολ (Τζιώρας, Ανιέτε). Ο Ηρακλής από όλους τους επιθετικούς δεν πήρε ούτε ούτε δέκα.

Απαραίτητη είναι η ενίσχυση και στις δύο πτέρυγες. Ο Σιατραβάνης, ο Τσιλιανίδης (αν ωριμάσει, θα κάνει την διαφορά) και ο Αποστολίδης (την επόμενη περίοδο θα υπάρχουν απαιτήσεις και από αυτόν), διαθέτουν ποιότητα, αλλά δεν μπορεί να βγει η χρονιά μόνο με αυτούς. Ο Σκόρτσα έφυγε, ενώ ο Ματσούκας δεν άρπαξε την ευκαιρία που του έδωσε ο Ηρακλής να ξαναφτιάξει την καριέρα του. Παίκτης χρειάζεται και για την θέση του επιτελικού μέσου, αν τελικά αποχωρήσει ο Τάι.

Εν κατακλείδι, η ομάδα χρειάζεται (προσωπική μου άποψη) 3-4 παίκτες ενδεκάδας και άλλους τόσους για να δίνουν βοήθειες από τον πάγκο, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν αυτοί που πρέπει να παραμείνουν. Και για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση στα διοικητικά.

Για σχόλια, παρατηρήσεις, ενστάσεις, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το [email protected]

Σχετικά Άρθρα

Back to Top