Αλλο άγχος, άλλο φόβος και άλλο αυτό (φωτό)

Η παρωδία του α’ ημιχρόνου του παιχνιδιού με την Κέρκυρα δεν μπορεί να συνεχιστεί με τέτοια λάθη και συμπεριφορές που και σε ερασιτεχνικό επίπεδο είναι σπάνια

Ηρακλής, Ποδόσφαιρο
Η παραπάνω φωτογραφία είναι ένα “πάγωμα” της εικόνας στη φάση που βάζει η Κέρκυρα το γκολ. Κάτω δεξιά είναι τρεις παίκτες της Κέρκυρας, μόνοι τους. Εν τέλει, ο ένας από αυτούς θα βάλει το γκολ. Ο Ηρακλής, στη συγκεκριμένη φάση κάνει άμυνα με 10 παίκτες. Παρ’ όλα αυτά καταφέρνει (διότι περί… κατορθώματος πρόκειται) μέσα σε περίπου 10 δευτερόλεπτα από την ώρα που εκτελείται το κόρνερ μέχρι την ώρα που δέχεται το γκολ, να αφήσει τέτοια κενά, να αφήσει τρεις παίκτες της Κέρκυρας μόνους τους γιατί ο τρόπος με τον οποίον αρχίζει να βγαίνει από την άμυνα στην επίθεση τον ξεγυμνώνει.
vasikiΟ Ηρακλής σε κάποια στιγμή (σχετική φωτό) έχει τρεις παίκτες γύρω από την μπάλα, έχει άλλους τρεις -κολλητά τον έναν με τον άλλον- στο ύψος της μεγάλης περιοχής. Εξι παίκτες δηλαδή που κινήθηκαν όλοι μαζί, έτσι, χωρίς καθαρό μυαλό και σχέδιο προς το μέρος που είναι η μπάλα. Τώρα, βέβαια μπορεί να πει κάποιος ότι, εν τέλει, από κόντρα θα φτάσει η μπάλα στον σκόρερ της Κέρκυρας για το γκολ. Αυτό βέβαια, προφανώς και είναι μια άτυχη στιγμή αλλά -ταπεινή άποψη- πάει σε δεύτερο επίπεδο διότι όλα αυτά γίνονται στο πρώτο ημίχρονο που είναι μια παρωδία. Μια τρικυμία, μια παλινωδία. Μία -συνολικά- αμυντική λειτουργία που είναι απαράδεκτη. Ενα πρώτο ημίχρονο που άρχισε για τον Ηρακλή με μία από τις πρώτες πάσες του ενός κεντρικού αμυντικού στον άλλον να είναι στο όριο να την κλέψει ο επιθετικός της Κέρκυρας και να φύγει μόνος του απέναντι στον Χουάντερσον.
kornerΗ δεύτερη φωτογραφία (δίπλα) είναι το “πάγωμα” της εικόνας την ώρα που εκτελείται το κόρνερ που θα καταλήξει στο γκολ της Κέρκυρας. Μια χαρά. Τα ζευγάρια έχουν σχηματιστεί και ο καθένας έχει τον παίκτη του. Ο Ηρακλής μάλιστα έχει, μαζί με τον τερματοφύλακά του, εννιά παίκτες στην περιοχή, εκεί όπου η Κέρκυρα έχει τέσσερις.
dioximoΑπό τη στιγμή που θα διώξει την μπάλα ο Κοντέων και αυτή θα πάει έξω από την περιοχή -χωρίς όμως να πάρει κατοχή ο Ηρακλής- αρχίζει το μπέρδεμα και μία ακόμη φάση στην οποία ο Ηρακλής είναι εκτεθειμένος από συμπεριφορά και νοοτροπία. Ξαφνικά (διπλανή φωτό) οι παίκτες αρχίζουν να κινούνται όλοι προς το σημείο που είναι η μπάλα μη λαμβάνοντας υπόψη τους για το αν με τον τρόπο που βγαίνουν από την άμυνα αφήνουν ή όχι κενά πίσω τους, αν αφήνουν ή όχι πίσω τους ελεύθερους παίκτες από την ομάδα της Κέρκυρας. Που αφήνουν.
Κι έτσι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν 10(!) παίκτες του Ηρακλή από την μπάλα και πίσω, προς την εστία του Χουάντερσον, αρχίζουν να μένουν μόνοι τους από την Κέρκυρα (στο κάτω μέρος της διπλανής εικόνας), δύο σίγουρα εντελώς μόνοι και ένας ακόμη με απομακρυσμένη επιτήρηση. Και μετά έρχεται το γκολ.
SouanisΚαι είναι ακόμη μία φωτογραφία δίπλα, από άλλη φάση. Πάλι από το πρώτο ημίχρονο, αυτό το ημίχρονο της παρωδίας. Είναι ένα φάουλ που έχει κερδίσει η Κέρκυρα. Αυτός που έχει την μπάλα είναι ο Σουάνης που έχει περάσει ήδη από δύο παίκτες του Ηρακλή και έχει μπροστά του άλλους τρεις. Κανείς από αυτούς δεν θα μπορέσει να κόψει μια πάσα που θα κάνει πιο αριστερά. Από εκεί θα βγει η σέντρα και θα μείνει (πάλι) μόνος του και θα πιάσει την κεφαλιά ένας παίκτης της Κέρκυρας. Κι όλα αυτά σε μία φάση που ο Ηρακλής έχει οχτώ παίκτες στην περιοχή, μαζί με τον Χουάντερσον. Και δέχτηκε φάση ο Ηρακλής, όχι από κάποιον υπό πίεση αλλά από κάποιον  εντελώς μόνο του.
Το πρώτο μέρος του Ηρακλή ήταν μια παρωδία. Θύμισε το πρώτο μέρος και την αρχή του δεύτερου ημιχρόνου στο παιχνίδι με τη Νίκη Βόλου στο Καυτανζόγλειο, με άλλον προπονητή τότε. Θύμισε κι άλλα παιχνίδια -ό,τι να ‘ναι- προηγούμενων σεζόν. Μετά το τέλος του παιχνιδιού, στην αίθουσα Τύπου έγινε αρκετή συζήτηση για το άγχος, την πίεση, τον -ακόμη και- φόβο που μπορεί να έχουν οι παίκτες στο να πάρουν πρωτοβουλίες. Συγνώμη αλλά, είναι άλλο το άγχος, άλλο η πίεση και άλλο αυτό που έκανε ο Ηρακλής στις φάσεις που αμυνόταν. Εκεί η αυτοσυγκέντρωση πάει περίπατο. Και στο κάτω-κάτω στο δεύτερο ημίχρονο που άλλαξαν τα πάντα τι έγινε με το άγχος και τον φόβο; Αρα λοιπόν, κάπου μέσα του ο κάθε παίκτης, η ομάδα συνολικά, έχει τον τρόπο να διαχειρίζεται τα άγχη της. Ας μη το κάνει λοιπόν κατά διαστήματα. Αυτά τα παιχνίδια είναι τελικοί. Ολα. Το καθένα ξεχωριστά. Σε αυτά τα παιχνίδια δεν επιτρέπεται να έχεις στιγμές που να χάνεις την αυτοσυγκέντρωσή σου. Στιγμές. Οχι ολόκληρα ημίχρονα.
Ναι (να σημειωθεί και πάλι), όλοι γνωρίζουν τα προβλήματα που έχει η ομάδα. Οτι είναι απλήρωτοι. Οτι κάποιοι παίρνουν δανεικά. Λεφτά για βενζίνη. Οτι σε όλη τη διάρκεια της σεζόν ελάχιστες στιγμές ένιωσαν κάποιους δίπλα τους με διάρκεια. Μόνο τον κόσμο. Αυτός πάντα εκεί. Αλήθεια όμως, σε τέτοιες φάσεις, αυτά τα προβλήματα την “πάνε περίπατο” την αυτοσυγκέντρωση;
Ο καθένας παίκτης ας καθίσει μπροστά στον καθρέπτη της αυτοκριτικής του και ας δει και τα εσώψυχά του και να διορθώσει τα λάθη που έγιναν. Ο καθένας ξέρει καλύτερα τι έγινε λάθος. Κι αν στο “πάγωμα” σε αυτές τις εικόνες, σε αυτό το κείμενο δεν υπάρχει μια φωτογραφία του διοικητικού, Παπαδόπουλου δεν σημαίνει κάτι. Το γεγονός ότι αυτή η ομάδα ελάχιστες στιγμές ηρεμίας είχε στη διάρκεια της σεζόν, το γεγονός ότι τα οικονομικά προβλήματα έκαναν νωρίς την εμφάνισή τους και πολλά άλλα είναι η δική του ευθύνη. Κι ακόμη περιμένουμε μια ανάλυση για το πώς σχηματίστηκαν όλα αυτά τα ανοίγματα αυτή τη σεζόν με στάνταρντ έσοδα που είναι τουλάχιστον 500.000 ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Back to Top