Οπαδικός προαυλισμός σε γήπεδα συγκέντρωσης…

Ο Θωμάς Καλέσης γράφει για το γήπεδο του Αιγνιακού, την στάση της αστυνομίας αλλά και την παραγοντική σήψη αυτού που ονομάζουμε ελληνικό ποδόσφαιρο

Όχι! Η παραπάνω φωτογραφία δεν είναι από στρατόπεδο συγκέντρωσης της δεκαετίας του 40′. Ούτε από προαύλιο φυλακών. Μην σας μπερδεύουν τα συρματοπλέγματα, είναι το “ποδοσφαιρικό” γήπεδο του Αιγινιακού. Επίτηδες έβγαλα το χρώμα. Τέτοιες φωτογραφίες δεν αξίζουν να έχουν χρώμα. Δεν αξίζει να τις βλέπεις και να χαίρεσαι. Μόνο να λυπάσαι.

Μπράβο λοιπόν σε όλους όσους συνέβαλλαν στην ομαλή διεξαγωγή της  χθεσινής αναμέτρησης, η οποία πράγματι εξελίχθηκε σε μια γιορτή του αθλήματος, έτσι όπως την ονειρεύονταν ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής, Σπύρος Καλογιάννης και ο μεγαλομέτοχος του Αιγινιακού Γιάννης Νιώπας.

Χρόνια ολάκερα είχαμε να αποκωμίσουμε τέτοιες εντυπώσεις και τέτοια φιλοξενία. Τι δηλαδή; Επειδή η αστυνομία σταμάτησε ολόκληρη αμαξοστοιχία για να γυρίσει πίσω στην Θεσσαλονίκη οπαδούς του Ηρακλή; Επειδή οι ίδιες δυνάμεις χωρίς ντροπή έκαναν έλεγχο ακόμη και σε γυναίκες για να διαπιστώσουν αν κρύβουν…μπλε διακριτικά; Επειδή το γήπεδο έχει και συρματόπλεγμα πάνω από το κυγκλίδωμα; Ε και; Ρεύμα είχε; Όχι. Φρουροί με σκυλιά πέρασαν; Όχι. Ε τότε όλα καλά. Αφού δεν σκοτώθηκε κανείς…

Τα λέγαμε και προχθές, δεν χρειάζεται να τα λέμε κάθε μέρα. Το πρόβλημα του ποδοσφαίρου, ήταν, είναι και θα παραμείνουν οι παράγοντές που το απαρτίζουν με ότι συνεπάγεται αυτό. Είτε πρόκειται για μέλη της κυβέρνησης που αναλαμβάνουν ένα ρόλο που ούτε καν γνωρίζουν, είτε πρόκειται για μέλη της διοργανώτριας αρχής, είτε για τους προέδρους των ομάδων ξεχωριστά. Αυτοί εκτρέφουν το όλο σύστημα. Για την ακρίβεια αυτοί είναι το σύστημα.

Εγώ το λέω ειλικρινά. Πλην των αμέτρητων επιστολών που έχει στείλει για να σταματήσει τις μετακινήσεις των οπαδών του Ηρακλή, δεν θυμάμαι καμιά άλλη δραστηριότητα του Γιάννη Ανδριανού στη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το λέω με πάσα ειλικρίνια. Όπως δεν θυμάμαι και καμιά άλλη δραστηριότητα του Σπύρου Καλογιάννη, από την θέση του προέδρου της Football League, πλην της θεματικής κυβίστησης αλά Μελισσανίδη, στο θέμα της ανόδου.

Καλά για την αστυνομία τα γνωρίζουμε πλέον. Εκείνο που δεν γνωρίζουμε, είναι τι άλλο κρύβει το μυαλό των υπευθύνων, για να μας καταδείξουν πόσο ολισθαίνει και ασθμαίνει αυτή η κοινωνία. Όταν ολόκληρος κρατικός μηχανισμός κινητοποιείται για να σταματήσει πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση μέσα στα όρια της χώρας που ζουν και εργάζονται, τότε για ποια δικτατορία μιλάμε και για ποιο 63; Οι δικτάτορες είναι εδώ και ζουν ανάμεσά μας…

Για να δούμε όμως. Θα διατηρήσουν την ίδια στάση και στο μέλλον; Σε λίγους μήνες, εκλογές πλησιάζουν. Άραγε ο Γιάννης Ανδριανός και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης του, θα απαγορεύσουν τις μετακινήσεις των οπαδών – κομματόσκυλων που κουβαλούν μαζί τους σχεδόν σε κάθε κομματική τους συγκέντρωση ή θα τις γεμίζουν πάλι με εκδρομικά πούλμαν που θα ξεκινήσουν από κάθε σημείο αυτής της χώρας για να το παίξουν μπρούκληδες; Εδώ είμαστε και θα τα λέμε…

Οι υπόλοιποι; Μπορούν να συνεχίσουν να κωφεύουν, αλλά και να τρώγονται μεταξύ τους για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας. Ποιος θα γίνει χαλίφης, στη θέση του χαλίφη.

Εμείς πλέον το ξέρουμε. Είμαστε ανεπιθύμητοι σ’ αυτόν τον συμφερτό, αλλά γουστάρουμε να σας πηγαίνουμε κόντρα. Γουστάρουμε να σας βγάζουμε την επιδεικτικά την γλώσσα όταν προσπαθείτε να μας σταματήσετε. Είναι λυπηρό για εσάς, αλλά οι αποφάσεις που πήρατε μέχρι σήμερα, είχαν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Ο κόσμος δηλαδή αντί να απομακρύνεται απογοητευμένος, συσπειρώνεται και αντιδρά. Συνεχίστε λοιπόν σ’ αυτό το μοτίβο. Πρώτοι εσείς θα βαρεθείτε.

ΥΓ1: Τα πρώτα μηνύματα από την…διαιτησία, ήρθαν στο παιχνίδι με την Καλαμαριά, αλλά το αποτέλεσμα του αγώνα τα επισκίασε. Ούτε σε εκείνο το παιχνίδι ο διαιτητής ήταν καλός και αυτό πρέπει να προβληματίσει. Για τον υπερβάλλοντα Τ(ζήλο) δεν έχουμε να πούμε κάτι. Και οι τυφλοί…είδαν. Ας ελπίσουμε ότι οι διοικούντες θα βρουν τον τρόπο να προστατέψουν την ομάδα, έτσι ώστε να μην είναι πάλι ο Ηρακλής το θύμα.

ΥΓ2: Τεράστιο το πλήγμα με τον τραυματισμό του Μπάμπα, καθώς ο Ηρακλής χάνει την κολώνα του στη μεσαία γραμμή και μάλιστα στο πιο κρίσιμο σημείο.

ΥΓ3: Ανακοίνωση λέει έβγαλαν στην Κλεάνθους και πανηγυρίζουν επειδή κατονόμασαν τον Μαρινάκη ως ελεγκτή του συστήματος, μαζί με τον Σαρρή και τον Μώραλη. Μωρέ! Φώναξαν και “ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ” που βγήκε μια τέτοια ανακοίνωση και μάλιστα σε τέτοιο ύφος. Δάκρυσε η γη δεν μπορώ να πω. Ειδικά όταν διάβασα την φράση…”Ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε έξω από τον βόθρο” δάκρυσα κι εγώ. Από τα γέλια…

α κι ένα λινκ που δεν είναι και τόσο μακριά από τον βόθρο)

Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι θλιβερό να πιστεύεις ότι το σύστημα θα πέσει από μια ανακοίνωση και όχι με πράξεις. Εκτός κι αν το ζήτημα για κάθε ομάδα είναι να σπάσει το απόστημα για να γίνει η ίδια…ένα καινούργιο απόστημα στη θέση του παλιού.

ΥΓ4: Πριν από λίγες ημέρες, ο οπαδός της Μάλμε, Kampa Showan, μαχαιρώθηκε από μέλος ναζιστικής οργάνωσης και μέχρι σήμερα, δίνει μάχη για να κρατηθεί στην ζωή. Το κίνημα αλληλεγγύης σε όλα τα γήπεδα και η στήριξη σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τεράστια. Κι αυτή σύντροφοι, πρέπει είναι η επόμενη μεγάλη μάχη που θα δώσουμε εντός κι εκτός γηπέδων…

10006479_865078256852438_1744694918_n Περιμένω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας στο [email protected]

Για σχόλια, παρατηρήσεις, ενστάσεις, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το [email protected]

Σχετικά Άρθρα

Back to Top