ΣΧΟΛΙΟ: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…

  Εξαρτάται από το πώς βλέπει κανείς το ποτήρι. Αν το βλέπει μισογεμάτο, καταγράφει αυτές τις δύο ήττες με τον Γιώργο Στράντζαλη στον πάγκο σε οχτώ …

 
Εξαρτάται από το πώς βλέπει κανείς το ποτήρι. Αν το βλέπει μισογεμάτο, καταγράφει αυτές τις δύο ήττες με τον Γιώργο Στράντζαλη στον πάγκο σε οχτώ μήνες θητείας και ξεχνά τα εννιά «Χ» που ερχόταν πάντα όταν ο Ηρακλής μπορούσε να πετύχει το κάτι παραπάνω ή καιγόταν για το αποτέλεσμα. Αν το βλέπει μισοάδειο, στέκεται στο γεγονός ότι ο Έλληνας τεχνικός έπαιξε από την αρχή τον ρόλο της ασπίδας στη διοίκηση, απορροφώντας όλους τους κραδασμούς και τις αποδοκιμασίες του κόσμου για τις δυνατότητες του ρόστερ και ξεχνά ότι στα τελευταία παιχνίδια αυτοί οι ίδιοι παίκτες έβαλαν την μπάλα κάτω και έπαιξαν στρωτό ποδόσφαιρο ανεξάρτητα από το αν πήραν βαθμούς ή όχι.
 
Είναι όμως τέτοια η υφή του φετινού Ηρακλή. Το γεγονός δηλαδή ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή, η ανάγκη για το αποτέλεσμα ξεπερνά σε ορισμένες των περιπτώσεων την ανάγκη για όμορφο ποδόσφαιρο. Ο επιβεβλημένος στόχος για επιστροφή της ομάδας εκεί που ανήκει, ταυτόχρονα δημιουργεί και μια πίεση που απορροφάται μόνο με νίκες. Για παράδειγμα. Αν στον αγώνα με την Λάρισα ο Ηρακλής έκανε μία φάση και έπαιρνε τους τρεις βαθμούς, ενδεχομένως να μην στεκόταν κανείς στην συνολική εικόνα της ομάδας η οποία ήταν μεν καλή, αλλά τελικά πήρε μόνο έναν βαθμό ως επιβράβευση. 
 
Και αυτό για κάποιους, ήταν εύλογο μόνο στα πρώτα παιχνίδια. Εκεί δηλαδή που μπορούσε κανείς να επικαλεστεί την έλλειψη «χημείας», την…βιαστική μεταγραφική ενίσχυση λόγω της αλλαγής κατηγορίας, όλα αυτά που εν’ τέλει χρησιμοποίησε και ο ίδιος ο Στράντζαλης ως δικαιολογίες στα μέχρι τώρα της διαδρομής του. Διότι στα υπόλοιπα προτίμησε τον δρόμο της σιωπής. Και μοιραία ήταν αυτός που πλήρωσε το…μάρμαρο και μάλιστα σε μια στιγμή που τουλάχιστον ο ίδιος δεν το περίμενε. 
 
Δεν μπορώ να γνωρίζω αν πρόκειται για την μοίρα του προπονητή. Εκείνο που σίγουρα γνωρίζω είναι, ότι με την κίνησή της αυτή, η διοίκηση έριξε και την τελευταία ασπίδα που είχε. Την ασπίδα που εν’ ολίγοις την προστάτεψε ΚΑΙ στην αρχή, όταν ο ποδοσφαιρικός Ηρακλής δεν είχε καμία συνοχή, αλλά ΚΑΙ τώρα που η έλλειψη ξεκάθαρου πλάνου στον τομέα της ενίσχυσης, φώναζε από χιλιόμετρα. Και σ’ αυτό το κομμάτι ο Στράντζαλης σιώπησε. Ακόμη και σε ερώτηση που του έγινε χθες για το θέμα αυτό, προτίμησε να πει ότι…«δεν στέκομαι ποτέ σ’ αυτό που ενδεχομένως να μου λείπει», από το απλό…«γύρισα στον πάγκο και διαπίστωσα ότι δεν είχα εναλλακτικές λύσεις σε θέσεις που οι βασικοί μου, ήταν σε άλλο γήπεδο». 
 
Λάθος. Γιατί; Διότι ο ίδιος ο Στράντζαλης πίστεψε ότι έχει αρχίσει έστω και σταδιακά να κερδίζει το στοίχημα της αμφισβήτησης επειδή τον κόσμο…«δεν μπορείς να τον κοροϊδέψεις» και τελικά την πάτησε από αυτούς τους οποίους δεν «άδειασε» ποτέ, όσα λάθη κι αν έκαναν ή δεν έκαναν. 
 
Ήταν μια κίνηση πανικού για να καταλαγιάσουν οι φωνές; Ουδείς μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά. Πρόκειται όμως για μια κίνηση που σίγουρα…φανέρωσε πανικό. Όχι τόσο από το γεγονός αυτό καθ’ αυτό, όσο από το τάιμινγκ και τον τρόπο. Ακόμη και από το γεγονός δηλαδή, ότι ο Στράντζαλης ενημερώθηκε τηλεφωνικά για την απόφαση και όχι σε προγραμματισμένο ραντεβού ή ότι αυτός ήταν που άναψε το πράσινο φως για τις μεταγραφές κι άλλος θα κληθεί να τις διαχειριστεί. Προτίμησαν εν’ ολίγοις να κάψουν ένα χαρτί από το να καεί ολόκληρο το σπίτι μας…
 
Και τώρα τι; Θα αναρωτηθεί κάποιος. Και εδώ οι απαντήσεις, είναι μάλλον δύσκολες για την διοίκηση. Διότι ανεξάρτητα από το ότι πρέπει να βρει έναν προπονητή που θα κάνει μεγαλύτερο…γκελ στον κόσμο (από αυτό του Στράντζαλη) και παράλληλα θα έχει και τις ικανότητες να ανεβάσει την ομάδα, οι διοικούντες δεν έχουν άλλες μεμβράνες προστασίας. Εκτός κι αν θεωρούν, ότι μπορεί να λειτουργήσει ως τέτοια το γεγονός ότι ο νέος προπονητής θα χρειαστεί σίγουρα χρόνο μέχρι να μάθει τους παίκτες και μέχρι να τους μάθει θα χαθεί πολύτιμος χρόνος, οπότε και πάλι ο Στράντζαλης θα είναι αυτός που θα θεωρηθεί υπαίτιος για τις πολλές απώλειες βαθμών στο πρωτάθλημα και τα αλλεπάλληλα «Χ».
 
Αυτή όμως θα είναι μια κακή σκέψη.  Μια σκέψη που θα στηρίζεται περισσότερο στην εύρεση δικαιολογιών σε ενδεχόμενο αποτυχίας και όχι μια θετική σκέψη για το μέλλον. Και δυστυχώς τα πρώτα φάουλ, έχουν ήδη καταγραφεί, με πρώτο και κύριο την καθυστέρηση στην υλοποίηση ενός μεταγραφικού σχεδιασμού που επιβάλλονταν να ξεκινήσει με την σέντρα της πρεμιέρας και τελικά φάνηκε να ξεκινά πριν από μια…εβδομάδα. Ποιος μπορεί να πείσει τον κόσμο, ότι ο Κιρόφσκι ήταν ο πρώτος στόχος για επιθετικό, την στιγμή που μέχρι τα Χριστούγεννα,.ουδείς γνώριζε ότι ο Μπανγκουρά θα φύγει για διακοπές και δεν θα γυρίσει ποτέ; 
 
Ποιος μπορεί να ξαναπείσει τον κόσμο, ότι ο σχεδιασμός δεν επιβάλλει την απόκτηση ενός στόπερ την στιγμή που ο Βαγγελόπουλος είναι τραυματίας και σου μένει ο νεαρός Σαββίδης και ο έμπειρος Νατσούρας, για τους οποίους πρέπει να κάνουμε και κάνενα τάμα μην τυχόν και τραυματιστούν. Τώρα λοιπόν θα φανεί και αν αυτή η διοίκηση μπορεί. Αν αντέχει οικονομικά, κάτι το οποίο θα έπρεπε να έχει ξεκαθαριστεί –κατά την γνώμη μου- νωρίτερα. 
 
Φτάνει αυτή η μυστικοπάθεια στον Ηρακλή. Να περιμένει δηλαδή ο καθένας να φτάσει ο κόμπος στο χτένι για να μιλήσει, για να αναλάβει τις ευθύνες του. Να ξεκαθαρίσει αν έχει τις δυνατότες να τα καταφέρει ή όχι. Το πάθημα του παρελθόντος κύριοι, είναι υπέραρκετο για να γίνει μάθημα και αυτό είναι κάτι που όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν στη Μίκρα, τόσο το καλύτερο. Και εξηγούμαι. Η καλύτερη αντιμετώπιση, είναι η πρόληψη. 
 
Αν μπορείς έχει καλώς, αν όχι το λες εγκαίρως. Και το πρώτο στοίχημα των οικονομικών έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, γι’ αυτή την διοίκηση, θα φανεί σε πρώτη φάση από την πρόσληψη του νέου προπονητή και την ενίσχυση και σε δεύτερη στη συνέπεια. Διότι δεν αρκεί μόνο να λες ότι έχω μια ομάδα που δεν χρωστά σε κανέναν, πρέπει και να το δείχνεις. Τουλάχιστον σε αυτό τον κόσμο που έχει περάσει τα πάνδεινα. Οχι με αλόγιστες σπατάλες, αλλά με την οικονομική διαχείριση που θα σου επιτρέψει να υλοποιήσει τους στόχους που ο ίδιος έχεις θέσει εξ’ αρχής. 

Για σχόλια, παρατηρήσεις, ενστάσεις, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το [email protected]

Σχετικά Άρθρα

Back to Top